Φραγκίσκος Α': «Ο Πάπας της φτωχογειτονιάς»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 15:05

Φραγκίσκος Α': «Ο Πάπας της φτωχογειτονιάς»

Για περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ρωμαιοκαθολικούς είναι ο Πάπας Φραγκίσκος. Για τους Αργεντινούς, όμως και κυρίως τους κατοίκους των φτωχών περιοχών γύρω από το Μπουένος Αϊρες είναι «ένας δικός τους», ένας αληθινός «Πάπας της φτωχογειτονιάς». Η Βίλα 24 είναι μια φτωχογειτονιά τόσο επικίνδυνη που οι «απέξω» δεν τολμούν να επισκεφτούν, ωστόσο, οι κάτοικοί της λένε λένε ότι ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο συχνά έφθανε εκεί για να μοιραστεί μαζί τους ένα αρωματικό κρύο τσάι με το καλαμάκι.

Τον θυμούνται να έρχεται με λεωφορείο, όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες , να περπατά μέσα στις λάσπες της φτωχογειτονιάς και να φθάνει στο εκκλησάκι για να οργανώσει καταυλισμούς και ταμεία βοήθειας για τις ανύπαντρες μητέρες, τα ορφανά και τους ναρκομανείς.

«Πριν από τέσσερα χρόνια, ήμουν σε άθλια κατάσταση και χρειαζόμουν βοήθεια. Οταν άρχισε η λειτουργία στο εκκλησάκι γονάτισε και μου έπλυνε τα πόδια. Κεραυνοβολήθηκα. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία» λέει ο 27χρονος Μαρτσέλο Ρεϊνόζο, ρακοσυλλέκτης που κατάφερε να απεξαρτηθεί από την κοκαΐνη μέσω ενός προγράμματος της εκκλησίας.

«Οταν είδα στις ειδήσεις στην τηλεόραση το νέο Πάπα άρχισα να ουρλιάζω από χαρά και κοιτάξτε ακόμα τρέμω» λέει ο Ρεϊνόζο.

«Ο τύπος είναι τόσο ταπεινός, οπαδός της Σαν Λορέντζο σαν και εμένα. Μου μιλάει σαν φίλος».

Πριν χρισθεί καρδινάλιος το 2001 ήταν απλώς ένας εφημέριος και για τους ενορίτες της εκκλησίας της «Παρθένου των Θαυμάτων» θεωρείται θαύμα η εκλογή του στην πρωτοκαθεδρία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

«Ηταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της φτοχογειτονιάς μας » λέει η 40χρονη Λίντια Βαλντιβιέζο.

«Οταν έμαθα τα νέα, δεν μπορούσα να τα πιστέψω. Είχαμε «Πάπα Βιλέρο», έναν Πάπα της φτωχογειτονιάς».

«Μπορείτε να πείτε σε όλους από τώρα ότι η εκκλησία θα αλλάξει» υποστηρίζει ο εφημέριος Λορέντζο Τότο ντε Βέντια.

«Το γεγονός ότι διάλεξαν τον Φραγκίσκο τα λέει όλα. Λέει: σταματήστε τις άσκοπες περιπλανήσεις και συζητήσεις και αφοσιωθείτε στους φτωχούς. Αυτό, άλλωστε ήταν και το μήνυμα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και τώρα ο Φραγκίσκος θα το φέρει σε πέρας».

Πηγή: romfea.gr




00 inkefalonia general ad 300X250