Σωτήρης Κουρής: Noμοθετικές ρυθμίσεις για να επαναλειτουργήσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί «Planet» και «Kefalinia Channel»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2012 17:43

Σωτήρης Κουρής: Noμοθετικές ρυθμίσεις για να επαναλειτουργήσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί «Planet» και «Kefalinia Channel»

Με επιστολή του, προς Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, ζητεί να γίνουν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν χωρίς προσκόμματα οι τηλεοπτικοί σταθμοί «Planet» και «Kefalinia Channel», έτσι ώστε να δοθεί ουσιαστικό βήμα στην τοπική κοινωνία να ενημερώνεται και να εκφράζεται με ευχέρεια σε οτιδήποτε την αφορά. Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη

Αναφορικά με το εξαιρετικά δυσάρεστο θέμα, της παύσης λειτουργίας των δύο τηλεοπτικών σταθμών «Planet» και «Kefalinia Channel» και της επακόλουθης σύλληψης των ιδιοκτητών τους, οφείλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός, το οποίο θεωρούμε ότι συνιστά σοβαρό πλήγμα για την τοπική κοινωνία μας, με σημαντικές επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, το κλείσιμο των δύο σταθμών συνεπάγεται την κατάργηση της πολυφωνίας των μέσων σε τηλεοπτικό επίπεδο και μας αποστερεί από τη διαφάνεια και την άμεση πρόσβαση στο τοπικό γίγνεσθαι.

Οι εν λόγω τηλεοπτικοί σταθμοί αποτελούσαν την οπτικοακουστική φωνή του τόπου μας, διαθέτοντας την αμεσότητα, την ευελιξία και το ενδιαφέρον - άμεσο και αντικειμενικό - για τα γεγονότα που αφορούν στην περιοχή μας, ενώ παράλληλα στήριζαν και προέβαλλαν τον πολιτισμό μας μεταδίνοντας τα δρώμενα και τις εκδηλώσεις που αφορούσαν στην παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα, την ταυτότητα και την φυσιογνωμία μας σε όλο το εύρος της περιοχής μας.

Σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη, όπως η συγκεκριμένη που διανύουμε, στην οποία επιβάλλεται η στήριξη και ενίσχυση του τοπικού στοιχείου, η ενδυνάμωση της περιφέρειας, η προβολή και προώθηση, με ένα ισχυρό διακριτό στίγμα προς τα έξω, ειδικά των νησιών, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη - που χαρακτηρίζονται από το ορεινό στοιχείο και το φαινόμενο της νησιωτικότητας - είναι ανεπίτρεπτο να τορπιλίζονται οι πρωτοβουλίες που συμβάλλουν επί της ουσίας προς αυτήν την κατεύθυνση

.
Άλλωστε τον τελευταίο καιρό υπήρξε έκδηλη μια προσπάθεια περιορισμού του ελέγχου και της εξουσίας των μεγάλων κεντρικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία συνιστούσαν μια κράτος εν κρατεί εξουσία, παρέχοντας βήμα και στα αντίστοιχα τοπικά μέσα με νομοθετικές ρυθμίσεις, που προσέθεταν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, με το Π.Δ. 261/97 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθ.27 του Ν. 3166/2003 ρυθμίζεται μεταξύ άλλων και η κατανομή των καταχωρίσεων δημοσιεύσεων που αφορούν στη διαφήμιση, προκειμένου να στηρίζονται απαραιτήτως σε συγκεκριμένη ποσοστιαία κλίμακα και τα τοπικά μέσα.
Στη βάση αυτή αδυνατούμε να κατανοήσουμε την απουσία κατάλληλης νομικής βάσης, που να διευκολύνει τους επιχειρηματίες του τόπου μας, να επενδύσουν στον τηλεοπτικό χώρο με νόμιμο τρόπο. Ουσιαστικά, παρεμποδίζεται βιαίως, η ευόδωση εγχειρημάτων και πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση, αντί να λαμβάνονται μέτρα για την διευκόλυνσή τους ή να αναζητείται λύση και ομαλή διέξοδος, σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας, στις όποιες ελλείψεις ή προβλήματα παρατηρούνται.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε επιβεβλημένη την παρέμβασή σας, με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν χωρίς προσκόμματα οι τηλεοπτικοί μας σταθμοί και να δοθεί ουσιαστικό βήμα στην τοπική μας κοινωνία, ώστε να ενημερώνεται και να εκφράζεται με ευχέρεια σε οτιδήποτε την αφορά.

Σημείωση: Υπενθυμίζεται ότι το Καλοκαίρι του 2010 (επί Νομαρχίας Διον. Γεωργάτου) είχε κλείσει, επίσης, (με τον ίδιο τρόπο) ο Τηλεοπτικός Σταθμός «Kefalonia Sky», που κάλυπτε τα γεγονότα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.




00 inkefalonia general ad 300X250