Θόδωρος Γαλιατσάτος: «Αίτημα και απαίτηση να χαρακτηριστεί η Κεφαλονιά πλημμυρόπληκτη»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015 16:03

Θόδωρος Γαλιατσάτος: «Αίτημα και απαίτηση να χαρακτηριστεί η Κεφαλονιά πλημμυρόπληκτη»

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, για να ενημερώσει σχετικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τον σχεδιασμό σχετικά με την κήρυξη του Νομού σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Στο πλευρό του Περιφερειάρχη, βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νικόλας Βαλλιανάτος και Σουζάνα Πεφάνη.

«Υπήρξε ικανοποιητικός συντονισμός όλων των υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάσταση. Από τους άνδρες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, την Ελληνική Αστυνομία, τις Εθελοντικές Ομάδες, αλλά και τους ιδιώτες που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς για να βοηθήσουν» ήταν τα πρώτα λόγια του Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου και συνέχισε: «Το μεγαλύτερο μέρος του Οδικού Δικτύου είναι ανοικτό και περνιέται με ασφάλεια. Όταν υπάρχει σωστός σχεδιασμός, έχουμε θετικά αποτελέσματα που περιορίζουν τις αρνητικές συνέπειες ενός φυσικού φαινομένου».

Ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε πως προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζεται τον επόμενο μήνα, μία Πανιόνια άσκηση σε περίπτωση σεισμού.
«Η Πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα στο να κηρύξει την Κεφαλονιά σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για τρεις μήνες, ενώ έγινε ήδη και η αποστολή Οχημάτων του Στρατού για να βοηθήσουν την κατάσταση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην ουσία της κατάσταση ο κ. Γαλιατσάτος ήταν σαφής: «Έχουμε κάνει αίτημα για να χαρακτηριστεί η Κεφαλονιά πλημμυρόπληκτη. Αυτό θα καθορίσει και διάσταση των αποζημιώσεων προς τους πολίτες.
Έχει υποβληθεί ήδη το αίτημα και ετοιμάζεται και ο φάκελος που θα τεκμηριώνει με στοιχεία και καταγραφές ζημιών τον χαρακτηρισμό ως πλημμυροπαθής».

Ο Περιφερειάρχης, ξεκαθάρισε πως πρώτο μέλημα είναι «πώς θα περιορίσουμε και πως θα αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του φαινομένου το επόμενο διάστημα» ενώ τόνισε πως: «Η Περιφέρεια έχει κατανείμει πίστωση για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 800.000 ευρώ».
Ακόμα όπως τονίστηκε δεν έχουμε το ακριβές ύψος των ζημιών, κάτι που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην συζήτηση με τους δημοσιογράφους τέθηκε και το θέμα των Ανεμογεννητριών και κατά πόσο αυτές επηρεάζουν πλημμυρικά φαινόμενα. Ο κ. Δρακουλόγκωνας, πήρε τον λόγο και ήταν σαφής: «Έχουν γίνει τέσσερις αιτήσεις επέκτασης των ανεμογεννητριών στην Κεφαλονιά και τις έχουμε απορρίψει όλες. Αυτά τα αιτήματα τα απορρίψαμε γατί Θεωρούνται υπεύθυνες για πλημμυρικά φαινόμενα».

Ακούστε παρακάτω όλη την συνέντευξη Τύπου:


Voice Recorder >>

DSC 0769DSC 0773DSC 0775DSC 0788DSC 0790DSC 0792


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250