Ηλίας Μπεριάτος: Οι θέσεις μας στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 20:00

Ηλίας Μπεριάτος: Οι θέσεις μας στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κατά τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της 6ης και 7ης Οκτωβρίου στη Κέρκυρα οι παρεμβάσεις και οι θέσεις του ΙΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ στα κυριότερα θέματα ήσαν οι ακόλουθες: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ο περιφερειακός σύμβουλος του Ιονίου Αρχιπελάγους Γιώργος Καρύδης εισηγήθηκε την απόφαση-ψήφισμα που τελικά έλαβε το Π.Σ. Ιονίων Νήσων σχετικά με τα χρονίζοντα προβλήματα που Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Κέρκυρας και η περιφερειακή σύμβουλος Ανδρομάχη Δαγκλή επικαλέστηκε στοιχεία που τα τεκμηριώνουν.
Η απόφαση έχει ως εξής:
1.Το Π.Σ. Ιονίων Νήσων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την συνεχιζόμενη αδιαφορία της Πολιτείας να επιλύσει τα οξυμένα και χρονίζοντα προβλήματα του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Κέρκυρας, όπως στατικότητα, πυρασφάλεια, πετρέλαιο θέρμανσης .
2. Συμμεριζόμενο απόλυτα την αγωνία της τοπικής κοινωνίας των αθλητικών φορέων και κυρίως της αθλούμενης νεολαίας του νησιού της Κέρκυρας, ζητεί την άμεση εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την μελέτη και εγκατάσταση της πυρασφάλειας στους χώρους του Αθλητικού Κέντρου.
3. Απαιτεί να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων του Αθλητικού Κέντρου ( Γήπεδο, Κλειστό Γυμναστήριο, Κολυμβητήριο) που προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο, αφού σ΄ αυτό αθλούνται χιλιάδες νέοι και μεγαλύτερης ηλικίας αθλητές σε μία ευρεία κλίμακα αθλημάτων και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
4. Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων να προβεί στις δέουσες παρεμβάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, γνωστοποιώντας την παρούσα απόφαση και ζητώντας την υλοποίησή της.
5.Να κοινοποιηθεί η παρούσα στους τρεις βουλευτές της Κέρκυρας, προκειμένου να παρέμβουν και αυτοί για την άμεση επίλυση των προβλημάτων του ΕΑΚΚ.
Αποδεχτήκαμε την πρόταση της ΛΑ.ΣΥ. να συμπεριληφθεί στο Ψήφισμα και παράγραφος που να καλείται ο κερκυραϊκός λαός και η νεολαία σε κινητοποιήσεις για την επίλυση των προβλημάτων του ΕΑΚΚ, αλλά δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ
Η παράταξή μας συμφώνησε το θέμα να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης.
Κατά την συζήτηση υπογραμμίσαμε το δίκαιο των αιτημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου και τις ευθύνες που υπάρχουν διαχρονικά για την πλημμελή κατασκευή και λειτουργία του έργου.
Επειδή η Παράταξή μας από την πρώτη στιγμή έχει κάνει πράξη τη δέσμευσή της για εποικοδομητική αντιπολίτευση στο Π.Σ. με γνώμονα τα συμφέροντα του επτανησιακού λαού, όταν από την συζήτηση έγινε φανερό ότι η έκδοση απόφασης που θα υιοθετούσε κατά λέξη όλα τα αιτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου ήταν ανέφικτη, συμβάλλαμε αποφασιστικά στην διαμόρφωση πρότασης που θα συγκέντρωνε την απαιτούμενη πλειοψηφία έστω και οριακά. Έτσι εκδόθηκε απόφαση που κινείται σε τρείς άξονες:
1. Στο διαρκή έλεγχο από τις υπηρεσίες της Π.Ι.Ν. της τήρησης της νομιμότητας των κατασκευών και της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου με στόχο κάθε φορά που διαπιστώνονται παραβάσεις να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις.
2. Την μεσολάβηση της Π.Ι.Ν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, ώστε να ενημερωθεί για τα προβλήματα του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και να ασκήσει τις αρμοδιότητες της για την επίλυσή τους. Και
3. Η ΠΙΝ σε συνεργασία με το Δήμο Κέρκυρας να εκπονήσουν χωροταξική μελέτη που θα προβλέπει και την χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Κέρκυρα, το αποτέλεσμα της οποίας να γίνει αποδεκτό από όλους.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Χ.Α.

Καταθέσαμε και μοιράσαμε σ' όλους τους περιφερειακούς συμβούλους σχέδιο Ψηφίσματος για την καταδίκη της Χ.Α. και των εγκληματικών της ενεργειών.
Μεταξύ των άλλων απορρίψαμε την προβαλλόμενη από κάποιους αβάσιμη και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων.
Δεν κατέστη δυνατό να εκδοθεί ομόφωνη απόφαση.
Προκειμένου να μην έχουμε το θλιβερό ρεκόρ να είμαστε το μοναδικό Περιφερειακό Συμβούλιο στην Ελλάδα που δεν θα εξέδιδε Ψήφισμα για την Χ.Α., κάναμε υποχωρήσεις από θέσεις που είχαμε διατυπώσει στο προτεινόμενο από μας σχέδιο ψηφίσματος.
Έτσι κατέστη δυνατό να εκδοθεί έστω και με οριακή πλειοψηφία Ψήφισμα καταδίκης της Χ.Α. Άλλες Παρατάξεις της αντιπολίτευσης που επέμεναν δογματικά στις θέσεις τους μας εγκάλεσαν γι΄' αυτό!
Τους ρωτάμε: προτιμούσαν μετά από τόσο θόρυβο και συζητήσεις που προηγήθηκαν να μην εκδοθεί Ψήφισμα για την Χ.Α. από το Π.Σ. Ιονίων Νήσων;;;

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Το ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ καταψήφισε τις προτάσεις για κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στην Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο μετά και από τις σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων αντιπεριφερειαρχών.
Επαναλάβαμε για μια ακόμη φορά την πάγια θέση μας για αλλαγή του νόμου, προκειμένου τα Περιφερειακά Συμβούλια να έχουν δεσμευτική αρμοδιότητα για τόσο σοβαρά θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.




00 inkefalonia general ad 300X250