4 +1 φρούτα που είναι κατάλληλα για διαβητικούς

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 18:30

4 +1 φρούτα που είναι κατάλληλα για διαβητικούς

Οι άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη έχουν μερικούς διατροφικούςπεριορισμούς.

Ένα από τα είδη τροφών που μπορούν να απολαμβάνουν αλλά με μέτρο είναι τα φρούτα, καθώς όλα περιέχουν ποσότητα φρουκτόζης και ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης μιας τροφής είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα απορροφάται στο σώμα, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο δείκτης GI γίνεται σε κλίμακα από 1 έως 100 και όσο χαμηλότερο GI έχει ένα φρούτο ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο τόσο καλύτερα είναι για τους διαβητικούς.

Τα τρόφιμα που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι από 70 και πάνω. Εκείνα που αυξάνουν μέτρια τα επίπεδα γλυκόζης κυμαίνονται από 56 έως 69 και τα τρόφιμα που αυξάνουν αργά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα έχουν 55 ή λιγότερο.

Τα παρακάτω φρούτα έχουν GI 55 και κάτω και θεωρούνται κατάλληλα για διαβητικούς.

Τα 4+1 φρούτα

1. Αχλάδια

Αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και κατάλληλο για τους διαβητικούς καθώς έχει χαμηλό GI κάτω από 40.

2. Ροδάκινα

Τα ροδάκινα είναι τέλεια επιλογή για τους διαβητικούς καθώς έχουν χαμηλό GI περίπου 42. Είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

3. Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα έχουν δείκτη GI περίπου 40 και είναι πλούσια σε ευεργετικές βιταμίνες και μέταλλα.

4. Μήλα

Τα μήλα είναι φυσικά γλυκά και ως εκ τούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διαβητικούς για να ικανοποιήσουν τη γλυκιά επιθυμία. Έχουν δείκτη GI 39.

5. Κεράσια

Τα κεράσια είναι ασφαλή για κατανάλωση για τους διαβητικούς, καθώς είναι πλούσια σε κάλιο, αντιοξειδωτικά και έχουν πολύ χαμηλό δείκτη GI, μόλις 20.

glance.gr