Γιατί τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι ιδανικά για το αδυνάτισμα;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 13:51

Γιατί τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι ιδανικά για το αδυνάτισμα;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτές τις τροφές

Τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής για δεκάδες χιλιάδες χρόνια και σχετίζονται μάλιστα ακόμη και με το αδυνάτισμα. Ειδικά αν είσαι σε δίαιτα και προσπαθείς να κρατήσεις μια υγιεινή διατροφή, αυτές οι τροφές είναι για σένα.

Ενώ η υψηλή πρόσληψη δημητριακών συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία και η φλεγμονή, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι διαφορετική ιστορία, καθώς στην πραγματικότητα, η κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως σχετίζεται με διάφορα οφέλη, όπως χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Kerri-Ann Jennings, τα προϊόντα ολικής άλεσης, παρέχουν μια ποικιλία σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλες υγιείς φυτικές ενώσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορούν να σε βοηθήσουν μεταξύ άλλων να χάσεις κιλά εύκολα και άμεσα.

Ο τρόπος που τα  προϊόντα ολικής άλεσης θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά

διατροφή με προϊόντα ολικής άλεσης

istock

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να σε βοηθήσει να χορτάσεις και να αποτρέψει την «ανάγκη» για υπερκατανάλωση τροφής. Για αυτό την επόμενη φορά που θα δεις ψωμί ολικής αλέσεως και αλεύρι ολικής αλέσεως πες «ναι».

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση 3 μερίδων ολικής αλέσεως καθημερινά συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και λιγότερο λίπος στην κοιλιά, σύμφωνα με το PubMed Central.

Σύμφωνα με μελέτη του American Journal of Clinical Nutrition, όπου χώρισαν άτομα σε δύο γκρουπ, η ομάδα που έτρωγε προϊόντα ολικής άλεσης είχε αυξημένο μεταβολικό ρυθμό και μεγαλύτερες απώλειες κοπράνων σε σύγκριση με την ομάδα που έτρωγε κανονικά. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν δημητριακά ολικής αλέσεως, έχασαν σχεδόν 100 επιπλέον θερμίδες την ημέρα από τους άλλους συμμετέχοντες.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως βελτιώνουν επίσης σημαντικά την υγεία του πεπτικού σου συστήματος, αν και τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη καλό θα ήταν να αποφύγουν το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Για βελτιωμένη υγεία και μακροζωία, πρέπει να εντάξεις τα προϊόντα ολικής αλέσεως στη διατροφή σου κάθε μέρα, τουλάχιστον τα δημητριακά.  Προσπάθησε να αναζητήσεις προϊόντα ολικής αλέσεως , που έχουν ενισχυθεί με φολικό οξύ, καθώς και να εντάξεις στην καθημερινότητά σου τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ, όπως φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Διαφορά σίκαλης και ολικής αλέσεως

διαφορά σίκαλης με ολική άλεση

istock

Με τον όρο "ολική άλεση" εννοούμε ότι το αλεύρι από το οποίο έχει φτιαχτεί έχει παραχθεί με την άλεση των δημητριακών μαζί με το φλοιό τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και παντοθενικό οξύ) και μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός). Επειδή όμως έχουν αρκετές φυτικές ίνες, δεσμεύουν τα ανόργανα στοιχεία (σίδηρος, ασβέστιο κλπ.) και εμποδίζουν την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Η σίκαλη από την άλλη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης καθώς και στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης περιέχει μαγνήσιο, ενώ είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο καθώς και βιταμίνες της ομάδας Β, και στην ουσία παρασκευάζεται από αλεύρι σίκαλης. 

bestofyou.gr




00 inkefalonia general ad 300X250