Το μπρόκολο μπορεί να εξελιχθεί σε μυστικό όπλο κατά του διαβήτη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Μαΐου 2021 17:00

Το μπρόκολο μπορεί να εξελιχθεί σε μυστικό όπλο κατά του διαβήτη

Μια αποτελεσματική νέα θεραπεία για το διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να βρίσκεται στο ψυγείο σας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης. Μια ένωση που βρίσκεται στο μπρόκολο φαίνεται να είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματική με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές.

Το μπρόκολο είτε το αγαπάς, είτε το μισείς. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ένα πραγματικό superfood. Και σήμερα, υπάρχει ένας ακόμα λόγος για να το αγαπήσετε: πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται σουλφαραφάνη, η οποία μπορεί να είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Το συστατικό αυτό εμφανίζεται σε κλινικές δοκιμές να λειτουργεί το ίδιο καλά όπως η μετφορμίνη στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς. Αυτό θα μπορούσε να είναι καλή είδηση για ένα σημαντικό ποσοστό των 300 εκατομμυρίων διαβητικών τύπου 2 στον κόσμο που δεν μπορούν να πάρουν μετφορμίνη, τo κυριότερo θεραπευτικό φάρμακο, λόγω πιθανής νεφρικής βλάβης και διαταραχής στο στομάχι. Ο Dr. Anders Rosengren του Πανεπιστημιακού Κέντρου Διαβήτη του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία βοήθησε να ανακαλυφθεί το δυναμικό της σουλφοραφάνης στη μείωση του HA1c, ενός βιοδείκτη αίματος μακροπρόθεσμου ελέγχου της γλυκόζης. O Rosengren και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο υπολογιστή για να ταξινομήσουν μια δημόσια βάση δεδομένων με περισσότερες από 3.800 υποσχόμενες ενώσεις για να βρουν τη σουλφαραφάνη.

"Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ συναρπαστικό, διότι έχουν υπάρξει τόσες πολλές αναφορές όλα αυτά τα χρόνια για διάφορες τροφές και διαιτητικά συστατικά που έχουν διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία. Έχουμε πραγματικά επιστημονικά τεκμηριωμένη απόδειξη ότι αυτή η ουσία έχει επίδραση στον διαβήτη τύπου 2 ", δήλωσε ο Rosengren. Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 97 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, η σουλφαραφάνη μείωσε τα επίπεδα της HA1c σε σύγκριση με τα επίπεδα της ομάδας ελέγχου. Σε απόλυτους αριθμούς, η ομάδα που έλαβε μόνο μετφορμίνη παρουσίασε μείωση κατά 23% της HA1c, ενώ η ομάδα σουλφοραφαινίου είχε μείωση 24%. Αν και αυτό δεν φαίνεται να είναι πολύ, αρκεί για να συνεχίσουν οι ερευνητές περαιτέρω μελέτες, καθώς υποδεικνύει ότι η σουλφαραφάνη θα μπορούσε να λειτουργήσει όπως και η μετφορμίνη στη μείωση του HA1c. Ακόμη και αν αποδειχθεί ότι δεν συμβαίνει αυτό, δήλωσε ο Rosengren, ένας συνδυασμός μετφορμίνης και σουλφοραφάνης θα μπορούσε να λειτουργήσει «συνεργατικά» για να οδηγήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάτω από τα επίπεδα της μετφορμίνης μόνο. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Translational Medicine. Ο Rosengren δήλωσε ότι προσβλέπει στη διεξαγωγή μιας άλλης κλινικής μελέτης σε ασθενείς με προ-διαβήτη. Εάν επρόκειτο κάποιοι ασθενείς να μην έπαιρναν καθόλου μετφορμίνη, η λύση της σουλφοραφάνης μπορεί να αποδειχθεί ακόμη ισχυρότερη, πρόσθεσε.

Όσοι από εσάς είναι έτοιμοι να αρχίσουν να τρώνε μπρόκολο με σκοπό τη μείωση του σακχάρου στο αίμα θα πρέπει να γνωρίζουν τόνισε ο Rosengren, ότι οι συνήθεις μερίδες δεν θα ήταν αρκετές. Στη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν στους ασθενείς μέχρι πέντε κιλά σουλφοραφάνη ως εκχύλισμα από τα βλαστάρια του μπρόκολου, ποσότητα που θα ήταν δύσκολο να καταναλωθεί σε μια μέρα, εκτός ίσως υπό τη μορφή χαπιών. Για τους διαβητικούς που μισούν το μπρόκολο όμως, αυτή θα μπορούσε να είναι μια απάντηση στο δίλημμα τους.

 Φωτεινή Πουρνάρα
itrofi.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ