Ήρθε νωρίτερα η περίοδος; 9 πράγματα που προσπαθεί να σου πει το σώμα σου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 16:00

Ήρθε νωρίτερα η περίοδος; 9 πράγματα που προσπαθεί να σου πει το σώμα σου

unsplash

O κύκλος σου μπορεί να αλλάζει, ακόμα και αν ανήκεις στις γυναίκες που τους έρχεται περίοδος κάθε 28 μέρες νταν.

Το γυναικείο σώμα είναι αρκετά περίπλοκο και οι αλλαγές στον κύκλο είναι αναμενόμενες. Ο κύκλος μπορεί να επηρεαστεί από το άγχος (έρευνα υποστηρίζει ότι η πανδημία τον έχει επηρεάσει σημαντικά), να καθυστερήσει για πολλούς λόγους αλλά και να έρθει πριν την ώρα του. «Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η περίοδος είναι φυσιολογική μόνο αν έρχεται κάθε 28 μέρες. Οποιαδήποτε αλλαγή είναι ανησυχητική, αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει», μάς καθησυχάζει η γυναικολόγος Δρ. Leah Millheiser. Και μάς εξηγεί τους λόγους που ενδεχομένως σου ήρθε νωρίτερα η περίοδος αυτόν τον μήνα.

Στην πραγματικότητα δεν είναι νωρίς

Ο κύκλος διαρκεί από 21-45 μέρες, απλώς ο μέσος όρος είναι στις 28. Η περίοδος έρχεται συνήθως δύο εβδομάδες μετά την ωορρηξία, αλλά υπάρχει περίπτωση να έχεις ωορρηξία μία εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Συνεπώς, η περίοδός σου λειτούργησε με βάση την ωορρηξία.

Μόλις είχες οργασμό (και ήρθε λίγο νωρίτερα η περίοδος)

Μπορεί να σου έχει συμβεί. Είσαι σε φάση που περιμένεις περίοδο και έρχεται νωρίτερα, επειδή έκανες σεξ και μάλιστα είχες και οργασμό. Ναι, παίζει τον ρόλο του.

Δεν είναι καν περίοδος

Πολλές φορές μπερδεύουμε τα σκούρα ή ανοιχτόχρωμα υγρά με την περίοδο. Αν είχες περίοδο πριν δύο εβδομάδες και τώρα βλέπεις μερικές κηλίδες, δεν έχει έρθει νωρίτερα η περίοδος. Μπορεί επίσης να βρίσκεσαι στη φάση ωορρηξίας και να δεις λίγο αίμα, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό.

Έχεις ασταθή κύκλο

Αν είσαι μικρή σε ηλικία, μάλλον χρειάζεσαι χρόνο μέχρι να σταθεροποιηθεί η περίοδός σου. Μπορεί να έρχεται πολύ νωρίτερα ή να καθυστερεί μήνες ολόκληρους.

Έκοψες τα αντισυλληπτικά

Η αντισύλληψη περιέχει τεχνητές ορμόνες, έτσι ώστε το σώμα σου να νομίζει ότι είσαι ήδη έγκυος. Εάν το κόψεις, η μείωση των ορμονών είναι κατακόρυφη και είναι ένας σημαντικός λόγος που έχεις αίμα και η περίοδός σου δεν είναι σταθερή.

Σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα

Αυτό είναι το κακό σενάριο, αλλά και πάλι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς, γιατί θα το καταλάβεις από τη ροή του αίματος. Αν είναι ελαφριά ή κανονική, μην ανησυχείς. Αν όμως είναι (ξαφνικά) βαριά, έχεις αίμα μετά από κάθε σεξουαλική επαφή και έχεις περίοδο κάθε δύο εβδομάδες, φρόντισε να ενημερώσεις τον γυναικολόγο σου.

Πήρες ή έχασες βάρος

Η λειτουργία των ορμονών σου επηρεάζεται άμεσα από τον μεταβολισμό, τη διατροφή και την ενέργεια που έχεις. Όταν παίρνεις ή χάνεις γρήγορα πολύ βάρος, θα υπάρξει σίγουρα ορμονική ανισσοροπία.

Αλλαγές στη ρουτίνα και ήρθε νωρίτερα η περίοδος

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται συνέπεια. Αν έχεις αλλάξει σπίτι, συνήθειες στη γυμναστική ή αν δεν κοιμάσαι καλά, επηρεάζεται και ο κύκλος σου. Είναι περιττό λοιπόν να πούμε ότι το άγχος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

Γυναικολογική πάθηση

Αν και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν η περίοδος έρχεται νωρίτερα 2-3 μέρες και αν δεν έρχεται πριν τις 21 συνολικά, είναι πάντα σημαντικό να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου ώστε να σε καθοδηγήσει ανάλογα με τη δική σου περίπτωση.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250