Ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί ξηροί καρποί για το σώμα σου και πώς να τους καταναλώνεις

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 13:00

Ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί ξηροί καρποί για το σώμα σου και πώς να τους καταναλώνεις

Οι ξηροί καρποί είναι ο τρόπος της φύσης για να μας δείξει ότι τα καλά πράγματα έρχονται σε μικρές συσκευασίες.

Αυτά τα διατροφικά «εργοστάσια» μεγέθους μιας μπουκιάς, είναι γεμάτα με λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα που είναι υγιή για την καρδιά.

Φυσικά, μπορείς να πάρεις πάρα πολλά από αυτά: οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, οπότε ενώ μια χούφτα μπορεί να σε κρατήσει γεμάτη μέχρι την ώρα του δείπνου, μερικές ακόμη χούφτες μπορούν να εξαφανίσουν την όρεξή σου τελείως.

Και παρόλο που οι ξηροί καρποί είναι μια υγιεινή επιλογή από μόνοι τους, θα γίνουν γρήγορα βλαβεροί για οποιαδήποτε διατροφή όταν συνδυαστούν με ζαχαρούχες ή αλμυρές επικαλύψεις ή μείγματα.

Παρακάτω μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα οφέλη διάφορων τύπων ξηρών καρπών:

Για χάσιμο βάρους

Αμύγδαλα, κάσιους, φυστίκια

Όλοι οι ξηροί καρποί είναι περίπου ίσοι σε θερμίδες ανά γραμμάριο, και όταν καταναλώνονται με μέτρο, είναι όλοι υγιείνοι σε οποιαδήποτε διατροφή. «Το μείγμα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών και φυτικών ινών θα σε βοηθήσει να αισθανθείς γεμάτη και να καταστείλεις την όρεξή σου», λέει στο Health η Judy Caplan, εκπρόσωπος τύπου της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Οι ξηροί καρποί με τις χαμηλότερες θερμίδες δηλαδή 160 ανά 28 γρ. είναι τα αμύγδαλα (τα 23 στο σύνολο περιέχουν: 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 14 γραμμάρια λίπους), τα κάσιους (τα 16 περιέχουν έως και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 13 γραμμάρια λίπους) και τα φιστίκια (τα 49 περιέχουν: 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 13 γραμμάρια λίπους).

Για την καρδιά σου

Καρύδια

Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν υγιή για την καρδιά μονοακόρεστα λίπη, τα καρύδια (τα 14 μισά περιέχουν 185 θερμίδες, 18 γραμμάρια λίπος, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης) έχουν υψηλές ποσότητες άλφα λινoλεϊκού οξέος (ALA), έναν τύπο ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που βρίσκεται στα φυτά. Η έρευνα έχει δείξει ότι το ALA μπορεί να βοηθήσει τις καρδιακές αρρυθμίες.

Για τον εγκέφαλό σoυ

Φιστίκια

Τα φιστίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ - ένα ορυκτό απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου που μπορεί να προστατεύσει από τη νοητική έκπτωση (επίσης τα φιστίκια είναι μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους, οι οποίοι μπορεί να έχουν έλλειψη φολικού οξέος καθώς και για εγκύους, που χρειάζονται φυλλικό οξύ για να προστατεύσουν τα έμβρυα τους από γενετικές ανωμαλίες, λέει η Caplan). Όπως και οι περισσότεροι άλλοι ξηροί καρποί, τα φιστίκια είναι επίσης γεμάτα με υγιεινά λιπαρά και βιταμίνη Ε. Τα 28 γραμμάρια αραχίδες (περίπου 28 στο σύνολο χωρίς το κέλυφος) περιέχουν περίπου 170 θερμίδες, 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και 14 γραμμάρια λίπους.

Για την πρόληψη ασθενειών

Αμύγδαλα

Σχετικά χαμηλά σε θερμίδες, τα αμύγδαλα έχουν περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό, καθιστώντας τα, από τα πιο υπέροχα τρόφιμα για τη γενική υγεία. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση επικίνδυνων φλεγμονών και πιθανών καταστάσεων υγείας, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και η σχετική με την ηλικία νοητική έκπτωση.

Tα αμύγδαλα είναι συχνά τα αγαπημένα του περισσότερου κόσμου που επιλέγει ξηρούς καρπούς.

Ο καλύτερος τρόπος για να τρως ξηρούς καρπούς

Συνδύασέ τα με έναν υγιεινό υδατάνθρακα

Τώρα μπορεί να έχεις μάθει πολλά σχετικά με το ποιοι ξηροί καρποί είναι καλοί - αλλά για να έχεις περισσότερα οφέλη για την υγεία σου, είναι επίσης σημαντικό να δώσεις προσοχή στον τρόπο που τους τρως. «Οι ξηροί καρποί είναι μια υπέροχη τροφή μαζί με υδατάνθρακες όπως φρούτα ή χυμούς, γιατί βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης και της διάσπασης της ζάχαρης», λέει η Caplan.

Μερικοί συνδυασμοί που μπορείς να κάνεις με ξηρούς καρπούς και υδατάνθρακες:

Πασπάλισέ τους σε σαλάτες, πρόσθεσέ τους σε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή άπλωσε βούτυρο ξηρών καρπών σε φέτες μήλου ή αχλαδιού.

womenonly.gr