6 μαγειρικά tricks που θα σε πείσουν να τρως κάθε μέρα λαχανικά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 16:27

6 μαγειρικά tricks που θα σε πείσουν να τρως κάθε μέρα λαχανικά

Unsplash

Ναι, ξέρουμε ότι τα λαχανικά είναι απαραίτητα στη διατροφή μας. Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου αλλά και του πεπτικού συστήματος.

Τα οφέλη στην υγεία είναι αμέτρητα και κάθε λαχανικό έχει τη δική του θρεπτική αξία.

Ωστόσο, δεν είναι δεδομένο ότι όλοι συμπαθούμε τα λαχανικά και ότι είναι η πρώτη επιλογή κάθε φορά που μας «κόβει» η πείνα. Εφόσον όμως ξέρουμε πόσο απαραίτητα είναι στη ζωή μας, υπάρχουν τρόποι να βελτιώσουμε τη γεύση τους. Δεν θα γίνουν πίτσα και μακαρονάδες, αλλά θα μπουν έξυπνα στην καθημερινότητά μας, αν ακολουθήσουμε τα tips που μάς δίνουν οι διατροφολόγοι. Σε περίπτωση που τα τρως με ευκολία, ούτως ή άλλως, έχε τα κατά νου για τα παιδιά.

Νόστιμο σοτάρισμα

Ο πιο νόστιμος τρόπος να φας τα λαχανικά σου είναι σοτάροντάς τα με σκόρδο και ελαιόλαδο. «Ειδικά τα πράσινα φασόλια αλλάζουν εντελώς γεύση με αυτό το κόλπο. Μία κουταλιά λάδι και μισή σκελίδα σκόρδο αρκούν. Να θυμάσαι ότι το σκόρδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, δίνοντας στον οργανισμό αντιφλεγμονώδη οφέλη που ενισχύουν το ανοσοποιητικό», μάς συμβουλεύει η διατροφολόγος Ilyse Schapiro.

Ψητά λαχανικά στον φούρνο

Ο αγαπημένος μου τρόπος να τρώω τα λαχανικά. Είτε μόνα, είτε ως συνοδευτικό, γίνονται πιο τραγανά. Και για αυτό το κόλπο, μπορούμε να ευχαριστήσουμε τη Louis-Camille Maillard, που το ανακάλυψε το 1912. Η υψηλή θερμοκρασία στον φούρνο προκαλεί αντίδραση μεταξύ των αμινοξέων και των σακχάρων και εξ ου η υπέροχη γεύση (μαζί με τα αρώματα). Όλα τα λαχανικά μπαίνουν στον φούρνο, αλλά το μπρόκολο και το κουνουπίδι (που ενδεχομένως αποφεύγεις) αποκτούν άλλη γεύση με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και 10 λεπτά «στον αέρα».

Ξύσμα λεμονιού στα σπαράγγια

Αν είσαι fan του λεμονιού, όπως εγώ, μπορεί να ταιριάξει σε όλα τα λαχανικά. Τα σπαράγγια όμως είναι ταμάμ για λεμόνι, με το που βγουν από τον φούρνο ή το ελαφρύ σοτάρισμα στο τηγάνι.

Σέταρε λαχανικά με αυγά

Τα αυγά σου γίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα με λίγο παραπάνω χρώμα. Ή μία ομελέτα με κρυμμένα λαχανικά, για να τα φάει πιο εύκολα και το παιδί. Ο κρόκος αυξάνει την απορρόφηση των βιταμινών Α, D, E και Κ που υπάρχουν στα λαχανικά.

Μαζί με υγιεινά dips

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριστείς και να μην συνοδεύσεις τα λαχανικά σου με ένα υγιεινό dip. Χούμους, γουακαμόλε, απλό γιαουρτάκι ή ελαφρύ τζατζίκι. Και όλα αλλάζουν στη σχέση σου με τα λαχανικά.

Πειραματίσου με μπαχαρικά

Είπαμε ήδη για το αλατοπίπερο, αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα δύο. Πειραματίσου κι ας μην σου βγει με την πρώτη. Κόκκινο πιπέρι, πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη, τσίλι αλλά και κανέλα αν σου αρέσουν οι αντίθετες γεύσεις. Τα «παιχνίδια» ταιριάζουν στις γλυκοπατάτες, τα κολοκυθάκια και τα καρότα.

ladylike.gr