Σύκο: Τα οφέλη του αγαπημένου μας φρούτου (και πόσες θερμίδες έχει)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2020 13:14

Σύκο: Τα οφέλη του αγαπημένου μας φρούτου (και πόσες θερμίδες έχει)

Αν υπάρχει ένα φρούτο που έχω συνδέσει με τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας, αυτό είναι το σύκο.

Τα περισσότερα ελληνικά χωριά έχουν τη δική τους συκιά για να απολαμβάνουν το καλύτερο απογευματινό σνακ.

Δεν με πτόησε ποτέ που όλο και κάποιο σύκο είχε σκουληκάκια και έπρεπε να πεταχτεί. Το αγαπώ και το αποζητώ σκέτο, σε γλυκά, σε μαρμελάδες και σε κρέμες περιποίησης. Και επειδή δεν θα είναι για πολύ ακόμα καιρό μαζί μας, φρόντισε να υπάρχουν στο ψυγείο σου. Τα οφέλη του θα σε πείσουν.

Σύκο για γερά κόκαλα

Τα σύκα έχουν αρκετό ασβέστιο και μαγνήσιο, δύο ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών. Έχουν επίσης άλλο ένα συστατικό, το στρόντιο, που χρησιμοποιείται και στη θεραπεία της οστεοπόρωσης, μετά την εμμηνόπαυση.

Καλύτερη πέψη

Είναι γνωστό ότι το σύκο μπορεί να σε βοηθήσει σε θέματα δυσκοιλιότητας, αφού λειτουργεί σαν προβιοτικό. Βοηθά επίσης και εκείνους που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, παρουσιάζοντας μείωση στα συμπτώματα.

Γεμάτο αντιοξειδωτικά

Τόσο τα φρέσκα, όσο και τα αποξηραμένα σύκα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι περισσότερες στα σύκα, συγκριτικά με το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Μία έρευνα βρήκε ότι το εκχύλισμα από σύκο μειώνει την πίεση του αίματος. Βελτιώνει επίσης τη χοληστερίνη και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Βελτιώνει το δέρμα

Το σύκο, αποδεδειγμένα, βοηθά πολύ το ξηρό και ερεθισμένο δέρμα, ειδικά αν οφείλεται σε αλλεργίες. Μειώνει τις ρυτίδες, τη φθορά του κολλαγόνου και αναδομεί τα κύτταρα του δέρματος. Άρα είχα δίκιο για τις κρέμες περιποίησης.

Θερμίδες και διατροφική αξία

1 φρέσκο σύκο:
37 θερμίδες
0 λίπος
10 γραμ. υδατάνθρακα
8 γραμ. σάκχαρα
1.5 γραμ. φυτικές ίνες
περίπου 1 γραμ. πρωτεΐνη

ladylike.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250