Αυτή είναι η χειρότερη ώρα για να φας μεσημεριανό, αν θέλεις να χάσεις κιλά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 10:30

Αυτή είναι η χειρότερη ώρα για να φας μεσημεριανό, αν θέλεις να χάσεις κιλά

Kαι σαν να μην έφταναν όλα τα υπόλοιπα που επηρεάζουν την προσπάθειά σου να χάσεις βάρος και δεν είναι φαγητό (νερό, ύπνος, κληρονομικότητα, σωματική άσκηση, κτλ), μια μελέτη της αμερικανική Επιθεώρησης της Κλινικής Διατροφής ρίχνει στο τραπέζι έναν ακόμα παράγοντα που λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος και αυτός είναι η ώρα που τρως μεσημεριανό.

Γιατί μετά τις 15:00 είναι η χειρότερη ώρα να φας, αν θες να αδυνατίσεις

Οι ερευνητές υπέβαλαν 1.200 Ισπανούς με βάρος πάνω από το κανονικό σε διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους και διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν μετά τις 15:00 έτειναν να χάνουν λιγότερο σε σύγκριση με εκείνους που γευμάτιζαν νωρίτερα. Συμπέρασμα το οποίο επαληθεύει μια αντίστοιχη μελέτη του 2013 σύμφωνα με την οποία αν τρως το μεσημεριανό σου νωρίς, χάνεις πιο εύκολα βάρος.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως φαίνεται ο Κιρκάδιος Ρυθμός (μια οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου) δεν επηρεάζει μόνο τον ύπνο αλλά και το αίσθημα της πείνας και συγκεκριμένα την έκκριση ινσουλίνης στο σώμα, η οποία, πέρα από τον γνωστό ρόλο της στην διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας, ρυθμίζει την παραγωγή ενέργειας, τις καύσεις του λίπους και πολλά ακόμα.

Το ότι όσοι τρώνε νωρίς μεσημεριανό αδυνατίζουν πιο εύκολα βγήκε ως πόρισμα και από άλλη, αντίστοιχη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Το 50% των εθελοντών που κατανάλωναν το μεσημεριανό τους πριν τις 15:00 έχασαν κατά μέσο όρο 10 κιλά ενώ όσοι το έτρωγαν αργότερα έχασαν 7,7 κιλά. Από αύριο λοιπόν, βάζε ξυπνητήρι για να τρως το κυρίως γεύμα της ημέρας σου λίγο νωρίτερα. Δύο η ώρα τι κάνεις;

ladylike.gr