Για πάντα νέα: Οι 7 βιταμίνες που καθυστερούν τη γήρανση (και σε ποιες τροφές θα τις βρεις)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 10:30

Για πάντα νέα: Οι 7 βιταμίνες που καθυστερούν τη γήρανση (και σε ποιες τροφές θα τις βρεις)

Unsplash

Να σαν τα νιάτα δυο φορές, λέμε στην Ήπειρο και όσο συμφιλιωμένη και αν είσαι με το πέρασμα του χρόνου, θέλεις να βλέπεις φρεσκάδα στον καθρέφτη. Όλα λοιπόν ξεκινούν από το πώς φέρεσαι στον οργανισμό σου. Τι τρως, πόσο νερό πίνεις και πώς το φροντίζεις.

Η διατροφή σου λοιπόν είναι το βασικό αίτιο πίσω από την κατάσταση της επιδερμίδας σου. Ναι,θα τις βάλεις και τις κρεμούλες και τα serum σου για να παραμείνεις νέα, αλλά κάνε την αρχή δίνοντας μεγαλύτερη βάση σε αυτά που τρως. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο (των Ολυμπιονικών) Joy Bauer, οι παρακάτω βιταμίνες σε διατηρούν νέα και σου δίνει και τις τροφές που λειτουργούν στοχευμένα. Πριν πας σούπερ μάρκετ, ρίξε μια ματιά.

Βιταμίνη C

Ναι, είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού αλλά είναι και η top προστασία του δέρματος. Και αν νόμιζες ότι τα πορτοκάλια είναι η τροφή με την περισσότερη βιταμίνη C, η ειδικός σου λέει ότι οι πιπεριές (κάθε χρώματος) έχουν 280 mg βιταμίνης C. Αλλά συνέχισε να τρως φράουλες, μπρόκολο και όλα τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια κλπ).

Βιταμίνη Ε

Ο φρουρός της κυτταρικής μεμβράνης. Ελέγχει τι μπαίνει και βγαίνει από το δέρμα σου. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C, έχει την τέλεια προστασία από τις UV ακτίνες. Τι να τρως; Ξηρούς καρπούς και αβοκάντο.

Β- καροτίνη

Η επιδιόρθωση και η ανάπτυξη των κυττάρων χρειάζεται τη Β- καροτίνη γιατί μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Φρόντισε να καταναλώνεις 2 μερίδες την ημέρα με καρότα, κολοκύθα, πεπόνι, σπανάκι ή kale.

Ω3 λιπαρά οξέα

Μην σε τρομάζει η λέξη «λιπαρά». Έχεις ήδη μάθει πόσο σημαντικά είναι για τον οργανισμό μας. Αν μιλάμε για δέρμα και νιότη, σκέψου ότι ενυδατώνουν, συγκρατούν την κυτταρική μεμβράνη και διώχνουν τις τοξίνες. Ο φυσικός τρόπος να πάρεις Ω3 είναι τα καρύδια, τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες αλλά και το edamame.

Πολυφαινόλες

Έρευνες έχουν δείξει ότι η οι πολυφαινόλες μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου που σχετίζεται με την ακτινοβολία του ήλιου. Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι την ημέρα κάνει θαύματα και στο δέρμα και στο ανοσοποιητικό. Νέα για πάντα.

Σελήνιο

Άλλη μία βιταμίνη που σε προστατεύει από τον ήλιο και διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος. Τα θαλασσινά (και ειδικά το καβούρι) και τα αυγά είναι οι τροφές που σου δίνουν σελήνιο.

Νεράκι

Μπορεί να μην είναι βιταμίνη, αλλά είναι θείο δώρο για τον οργανισμό σου, ειδικά αφού μιλάμε για δέρμα και νιάτα. Ενυδατώνεις τα όργανα και το δέρμα που είναι το μεγαλύτερο. Τώρα το καλοκαίρι, θα βρεις μπόλικο νερό στο καρπούζι, τον ανανά, το κουνουπίδι και τα τοματίνια.

ladylike.gr