5 αλλαγές που προκαλεί η φύση στον εγκέφαλο (και την υγεία σου συνολικά)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 11:00

5 αλλαγές που προκαλεί η φύση στον εγκέφαλο (και την υγεία σου συνολικά)

Δεν περιμένεις από εμάς να σου πούμε ότι η φύση και ένας περίπατος έχει μόνο οφέλη για την υγεία σου.

Έχουμε όμως αυτήν τη γενική πληροφορία στο μυαλό μας και δεν ξέρουμε ποια είναι τα ακριβή οφέλη. Κι όμως, θα εκπλαγείς.

Από εδώ και στο εξής δεν έχεις άλλες δικαιολογίες. Η φύση είναι εκεί έξω και σε περιμένει να την εξερευνήσεις. Και να επηρεάσει τον εγκέφαλό σου για καλούς λόγους.

Φύση και καλή ψυχική υγεία

Μία μακροχρόνια έρευνα που έγινε το 2014, έδειξε ότι οι άνθρωποι που μετακομίζουν σε περιοχές με πολύ πράσινο, ένιωθαν αμέσως αλλαγή στα επίπεδα άγχους. Και δεν ήταν κάτι παροδικό. Η εν λόγω έρευνα έβαλε ένα ακόμα λιθαράκι στην ανάγκη για δημιουργία πάρκων και περισσότερου πράσινου μέσα στις πόλεις.

Επηρεάζει την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με κατάθλιψη

Άλλη έρευνα του 2015 κατέληξε στο ότι το περπάτημα 90 λεπτών σε ένα πάρκο ή άλσος, ηρεμεί το μυαλό και σε κάνει να σκέφτεσαι λιγότερο τις αρνητικές πλευρές της ζωής. Αυτό έδειξε εγκεφαλογράφημα που έγινε πριν και μετά τη βόλτα. Νευρολογικά μιλώντας, παρουσιάστηκε μειωμένη δραστηριότητα στον υπογενετικό προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή που συνδέεται με την κατάθλιψη.

Καλή υγεία συνολικά

Βελτιώνεται η πίεση και οι καρδιακοί παλμοί, μειώνεται η χοληστερίνη, οι πιθανότητες για διαβήτη και κοιμάσαι καλύτερα. Χρειάζεσαι κι άλλους λόγους;

Διαφορετικό πράσινο, διαφορετικά οφέλη

Έρευνα του 2018 δείχνει ότι υπάρχουν 3 διαφορετικά επίπεδα φύσης. Το δάσος και η άγρια ζωή, το πράσινο σε ένα πάρκο ή άλσος και το περιβάλλον της πόλης. Όποιο από τα δύο πρώτα και αν επισκεφθείς, τα αποτελέσματα στα επίπεδα άγχους είναι εξίσου ωφέλιμα. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι μελέτες.

Καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη (ευχαριστούμε φύση)

Σε όποια ηλικία και αν είσαι, η φύση, έστω και μέσα από φωτογραφίες, σε βοηθά να συγκεντρώνεσαι περισσότερο και να έχεις καλύτερη μνήμη. Ας ξεκινήσει η αποκέντρωση λοιπόν!

ladylike.gr