Οι 9 τροφές που χαρίζουν μακροζωία: Από φράουλες μέχρι γλυκοπατάτες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 12:56

Οι 9 τροφές που χαρίζουν μακροζωία: Από φράουλες μέχρι γλυκοπατάτες

Sara Cervera/unsplash

Πάντα ψάχνουμε τρόπους να παραμένουμε νέοι και υγιείς αλλά και να αποκτήσουμε μια μακριά και καλή ποιοτικά ζωή.

Απλές συνήθειες της καθημερινότητάς μας μπορούν να θωρακίσουν την σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία μας.

Μία από αυτές είναι υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής. 

Είναι γεγονός ότι η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη υγεία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες για μακροζωία. 

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η μακροζωία είναι καθαρά θέμα γονιδίων. Υπάρχουν, όμως, και έρευνες που δείχνουν ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζει εξίσου σημαντικά την μακροζωία μας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν την ελάττωση του καπνίσματος, την αποφυγή του αλκοόλ και την διατήρηση σωστού σωματικού βάρους.

Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές που πρέπει να προσθέσουμε στο διαιτολόγιό μας αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο:

  1. Καρύδια

Οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς και κυρίως καρύδια, τρεις φορές την εβδομάδα ή περισσότερο, απολαμβάνουν 2-3 χρόνια ζωής παραπάνω, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine. Οι καρποί μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου και των καρδιακών νοσημάτων, τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε γερνώντας. Ακόμη, τα καρύδια σε κάνουν πιο έξυπνο.

rawpixel.com from Pexels

rawpixel.com from Pexels

  1. Αβοκάντο

Αυξάνει τις πιθανότητες για την κατάκτηση της μακροβιότητας και βοηθάει στη ζωτικότητα του σώματος προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη υγεία. Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες που βοηθούν στην πρόληψη πολλών ασθενειών που εμφανίζονται στους ενήλικες.

Lisa Fotios/pexels

Lisa Fotios/pexels

  1. Σκόρδο

Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, βιταμίνη C και Β6 καθώς και σελήνιο, ενώ περιέχει πολλές θειούχες ενώσεις με κυρίαρχη την αλισίνη που οφείλεται και για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Eίναι αποτοξινωτικό, τονωτικό του οργανισμού και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει προστατευτική δράση στην καρδιά, καθώς και στα κύτταρα του εγκεφάλου, γι’ αυτό και πιστεύεται ότι χαρίζει μακροζωία. Έπειτα από συστηματική χρήση, έχει την ιδιότητα να μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση. 

 Skitterphoto from Pexels

Skitterphoto from Pexels

  1. Φράουλες

Οι φράουλες, τα μύρτιλα και τα σμέουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προλαμβάνουν ευρύ φάσμα ασθενειών και προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά.

 rawpixel.com from Pexels

rawpixel.com from Pexels

  1. Γλυκοπατάτα

Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (για όσους δεν γνωρίζουν σε διπλάσια ποσότητα από τις απλές πατάτες), θειαμίνη, κάλιο και μαγγάνιο. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Β6 και D, σίδηρο, μαγνήσιο και β-καροτίνη. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, κάνει καλό στην καρδιά και το νευρικό σύστημα, ρυθμίζει το σάκχαρο και κάνει καλό στα μάτια.

  1. Μανιτάρια

Εχουν λίγες θερμίδες, αλλά πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και σελίνιο και χαλκό, δύο πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος.

pixabay/pexels

pixabay/pexels

  1. Κεφίρ

Θυμίζει ρευστό γιαούρτι, είναι εύγεστο, πολύ εύπεπτο και εξαιρετικά υγιεινό. Τα προβιοτικά που περιέχει εμπλουτίζουν το πεπτικό σύστημα με «καλούς» μικροοργανισμούς. Αυτά τα βακτήρια είναι φιλικά είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό, συμβάλλοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. 

  1. Γκότζι μπέρις 

Αν έχετε επισκεφθεί κάποιο κατάστημα με είδη βιολογικής διατροφής θα έχετε σίγουρα συναντήσει σε μικρές συσκευασίες αυτό τον κοκκινωπό αποξηραμένο καρπό. Δεν χαρακτηρίζονται τυχαία υπερτροφή, αφού είναι μία βόμβα θρεπτικών συστατικών.

  1. Σπόροι τσία

Είναι πλούσιοι σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ευεργετική δράση για την υγεία της καρδιάς. Μειώνουν την κακή χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

bovary.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ