Πότε οι κιρσοί επιδεινώνονται εξαιτίας της μόδας;

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 13:26

Πότε οι κιρσοί επιδεινώνονται εξαιτίας της μόδας;

Έχετε παρατηρήσει στην περιοχή των ποδιών σας φουσκωμένες φλέβες; Αν ναι, τότε πάσχετε από μία συνηθισμένη φλεβική πάθηση, τους κιρσούς.

Οι κιρσοί είναι χαλασμένες φλέβες που έχουν διογκωθεί και χρειάζονται θεραπεία. Εμφανίζονται περισσότερο στα κάτω άκρα αλλά και τους μηρούς, και πλήττουν κυρίως τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες.

Πρόκειται για μία νόσο που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και αν παραμεληθεί, σε προχωρημένα στάδια μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστα συμπτώματα και επιπλοκές.

Κάποια από αυτά είναι πρήξιμο και οίδημα, εμφάνιση ευρυαγγειών στους αστραγάλους, δερματικές αλλοιώσεις, δερματικά έλκη και φλεβική θρόμβωση.

Η φλεβική θρόμβωση συμβαίνει μεν πολύ σπάνια, αλλά μπορεί να θέσει τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο, αφού υπάρχει το ρίσκο πνευμονικής εμβολής.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε αν έχετε κιρσούς; Πρώτον, να αναζητήσετε το συντομότερο δυνατόν θεραπεία από ειδικό ιατρό.

Οι σύγχρονες θεραπείες για την πάθηση είναι σύντομες και ανώδυνες, με άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η σκληροθεραπεία,  η οποία πραγματοποιείται με ειδικές ενέσεις φαρμάκων στις φλέβες και ολοκληρώνεται σε λίγες μόλις συνεδρίες. Οι κιρσοί με αυτή τη μέθοδο εξασθενούν και τελικά απορροφώνται από τον οργανισμό.

Η δεύτερη θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια ενδοαυλικού laser, το οποίο εξαλείφει άμεσα τις ελαττωματικές φλέβες σε μία μόνο συνεδρία, αλλά είναι κατάλληλο για τις κεντρικές αρτηρίες μόνο, οπότε ίσως χρειαστεί και σκληροθεραπεία για τις περιφερειακές.

Τέλος, υπάρχει και η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης, η οποία δεν είναι καθόλου επώδυνη όπως ήταν στο παρελθόν και έχει γρήγορο χρόνο ανάρρωσης.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με άθληση και σωστή διατροφή, διότι οι κιρσοί έχουν την τάση να ξαναεμφανίζονται. Μειώστε λοιπόν την καθιστική ζωή και την πολύωρη ορθοστασία και διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος.

Επίσης, υπάρχουν κάποια ρούχα που εμποδίζουν την ροή του αίματος και καλό είναι να αποφύγετε να τα φοράτε:

  1. Στενά τζιν: Κάποια τζιν μπορεί να παραείναι στενά, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν την κυκλοφορία του αίματος και να επιδεινώνουν τους κιρσούς, αφού όταν το αίμα δεν μπορεί να κυκλοφορεί σωστά αυξάνεται η πίεση στις φλέβες και διογκώνονται.

Ειδικά αν νιώθετε πόνο, φαγούρα και δυσκολία όταν κάθεστε με τα στενά τζιν, σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξετε πιο φαρδιά και άνετα.

  1. Κολάν: Ενώ κάποια κολάν μπορεί να είναι πολύ άνετα και μαλακά, κάποια άλλα μπορεί να σας προκαλέσουν φαγούρα και να μην είναι κατάλληλα για τους κιρσούς. Επιλέξτε λοιπόν κολάν φτιαγμένα από υλικά, τα οποία δεν θα σας προκαλούν ενόχληση.
  1. Ψηλά τακούνια: Τα ψηλά τακούνια μπορεί να αρέσουν σε πολλές γυναίκες, αλλά δυστυχώς όταν τα φοράτε το αίμα συσσωρεύεται πίσω και δεν μπορεί να κυκλοφορήσει εύκολα, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται κιρσοί.

Αποφύγετέ τα ή τουλάχιστον περιορίστε σημαντικά τη συχνότητα με την οποία τα φοράτε, και επιλέξτε χαμηλότερα τακούνια.

  1. Κορσέδες: Αν έχετε την συνήθεια να φοράτε κορσέ ίσως θα πρέπει να την παρατήσετε, καθώς ασκεί πίεση και μειώνει την κυκλοφορία του αίματος, ευνοώντας την εμφάνιση κιρσών ή ερεθίζοντας τους ήδη υπάρχοντες.



ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250