Εμβόλιο- Γρίπη: Πόσες δόσεις είναι διαθέσιμες

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 19:54

Εμβόλιο- Γρίπη: Πόσες δόσεις είναι διαθέσιμες

Σε νέες παραγγελίες εμβολίων κατά της γρίπης προχωρά το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του πληθυσμού

Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας για να προετοιμάσουν τις συνθήκες στα νοσοκομεία αναφορικά με το κύμα της γρίπης που αναμένεται να αφιχθεί άμεσα στη χώρα μας. Άλλωστε, ο καιρός έχει ήδη χαλάσει και αρχίζει να θυμίζει χειμώνα. Έτσι, όπως κάθε χρόνο, η γρίπη θα άνει την εμφάνισή της.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες του εμβολίου της γρίπης, ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός.

Πέρυσι μετά τις καμπάνιες ενημέρωσης και τον φόβο που προκλήθηκε από τους δεκάδες θανάτους καταγράφηκε αύξηση στους εμβολιασμούς ακόμη και κατά 20%.

Ήδη, πάντως, τις πρώτες εβδομάδες της έναρξης της εμβολιαστικής περιόδου άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις εμβολίων.

Γι' αυτό και ο ΕΟΦ έχει ξεκινήσει  την προμήθεια νέων παρτίδων ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν διατεθεί στην αγορά  2.600.000 δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου, ενώ έχουν παραγγελθεί από τον ΕΟΦ άλλες 300.000 δόσεις. Κατά την περσινή χρονιά είχαν διατεθεί μέχρι τον Μάρτιο 2.100.000 εμβόλια.

Τα νοσοκομεία

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία, καθώς ακόμη δεν έχουν διορισθεί ούτε οι 200 γιατροί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Να σημειωθεί ότι ο διορισμός των 200 αυτών μόνιμων γιατρών είχε διακοπεί, αφού επανεξετάσθηκαν οι αιτήσεις τους, καθώς ο υπουργός Υγείας είχε καταγγείλει παρατυπίες κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Μέχρι στιγμής η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει, ενώ να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο όταν καταγράφονται αυξημένα περιστατικά γρίπης, οι ασθενείς σπεύδουν στα νοσοκομεία για την πρώτη φροντίδα, δεδομένου ότι οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είτε δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό, είτε υπολειτουργούν.

ethnos.gr