8 Superfoods που σας τονώνουν και “χτυπούν” το άγχος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 12:30

8 Superfoods που σας τονώνουν και “χτυπούν” το άγχος

Είστε θύμα της απογευματινής... προσγείωσης; Αισθάνεστε αδύναμοι και χωρίς ενέργεια; Ένας βασικός λόγος είναι η διατροφή σας. Εκείνη τη στιγμή ζητάτε κάτι γλυκό για να πάρετε ενέργεια, ωστόσο, ενώ για λίγα λεπτά σας δίνει ώθηση στη συνέχεια η υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. 

Εκτός από τη διατροφή, σημαντικό ρόλο παίζει και η ενυδάτωση. Αφού έχετε βεβαιωθεί ότι έχετε πιει αρκετό νερό και υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχετε αποκλείσει την αφυδάτωση, τότε έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορα Superfoods για ένα σνακ που θα σας ανεβάσει και θα σας κάνει να ξεπεράσετε την κούραση και το στρες έχοντας μια σταθερή ροή ενέργειας για αρκετές ώρες.

1. Σπιρουλίνα

Η Σπιρουλίνα είναι γεμάτη πρωτεΐνες και αμινοξέα και περιέχει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη φυτική πηγή. Περιέχει επίσης σίδηρο, βιταμίνες Β και μαγνήσιο, οι οποίες είναι τόσο σημαντικές για τη διατήρηση των ενεργειακών επιπέδων του σώματός σας. Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει το άγχος. Περίπου 1 κουταλιά της σούπας σας παρέχει το 150% της καθημερινής σας βιταμίνης Β12 και το 90% των καθημερινών σας αναγκών σε σίδηρο. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε ποιοτική σπιρουλίνα.

2. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι γεμάτες από διαλυτές ίνες που επιβραδύνουν την απελευθέρωση σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα για να χαλαρώσει το μυαλό και το σώμα σας. Γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, η μπανάνα περιέχει επίσης μαγνήσιο και βιταμίνες Β, παρέχοντας σας μια συνεχή ροή ενέργειας. Φάτε μια μπανάνα όταν ξυπνάτε για μια υγιή ώθηση το πρωί ή σαν σνακ το απόγευμα.

3. Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia είναι μικροί αλλά ισχυροί. Είναι γεμάτοι με σίδηρο, μαγνήσιο και αμινοξέα για να σας βοηθήσουν να δώσετε ενέργεια. Περιέχουν επίσης βιταμίνες Β και ασβέστιο, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες που μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Προσθέστε τες σε πλιγούρι βρώμης, γιαούρτι ή κάντε κέικ με σπόρους chia για ένα ενθουσιώδες πρωινό!

4. Καρύδα

Η καρύδα είναι πλούσια σε υγιή λίπη γνωστά ως τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του φυσικού και πνευματικού σας επιπέδου. Η καρύδα περιέχει επίσης βιταμίνες Β, αμινοξέα, μαγνήσιο και κάλιο για να σας κρατήσει εν ενεργεία. Όλα αυτά βρίσκονται στη σάρκα της καρύδας. Αλλά μπορούμε επίσης να πιούμε το νερό καρύδας. Τι ισχυρίζονται πάντα τα ενεργειακά ποτά; Ότι έχουν ηλεκτρολύτες. Λοιπόν, το νερό καρύδας είναι ο νούμερο ένα ηλεκτρολύτης νούμερο που υπάρχει! Προσθέστε τη σάρκα της καρύδας, το βούτυρο καρύδας ή το λάδι καρύδας στο πλιγούρι βρώμης ή σε οποιοδήποτε άλλο πιάτο και πίνετε νερό καρύδας με τους χυμούς.

5. Κακάο

Το κακάο είναι φουλ στο σίδηρο και περιέχει βιταμίνες, πρωτεΐνες, ίνες και ψευδάργυρο. Είναι επίσης μια από τις υψηλότερες πηγές μαγνησίου στον κόσμο. Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ανόργανα συστατικά που βοηθούν στη στήριξη των επιπέδων ενέργειας του σώματός σας. Ενεργοποιεί το μεταβολισμό σας, καταπολεμά το άγχος και ακόμη βοηθά στη μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη και της μεταβολής της διάθεσης. Αλλά αυτό το… μπάμ που αισθάνεσαι δεν είναι καφεΐνη. Το ακατέργαστο κακάο έχει μια ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη, η οποία μπορεί να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία ενώ χαλαρώνει τους μυς των βρόγχων στους πνεύμονες (ένα επίδομα για τους πάσχοντες από άσθμα). Αγοράστε ακατέργαστο κακάο στο τοπικό κατάστημα υγιεινής διατροφής ή στο διαδίκτυο.

6. Σπόροι κολοκύθας

Τρώγοντας μια χούφτα σπόρους κολοκύθας για ένα σνακ μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την απογευματινή κόπωση. Οι σπόροι κολοκύθας είναι γεμάτοι ψευδάργυρο και σίδηρο, μαζί με το τρυπτοφάνη αμινοξέων, το οποίο βοηθά το σώμα να καταπολεμά το άγχος. Ως μπόνους, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες! Μεταφέρετε κάποια για ένα σνακ ή προσθέστε τα στα γεύματά σας για μια ώθηση.

7. Maca

Το Maca είναι μια χρυσοκίτρινη σκόνη, ανάλογα με την ποικιλία, που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για τη στήριξη των επιπέδων ενέργειας. Είναι ένα λαχανικό ρίζας που προέρχεται από το Περού και συμβάλλει στη βελτίωση των ορμονικών λειτουργιών, επιτρέποντας στο σώμα σας να αντιμετωπίσει καλύτερα τις διάφορες μορφές στρες. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας μακά σε smoothies σας ή πλιγούρι βρώμης.

8. Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνες Β και πρωτεΐνες. Παρέχει επίσης στο σώμα σας μια μεγάλη δόση βιταμίνης C για να βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου. Τα υψηλά επίπεδα χλωροφύλλης στο σπανάκι συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση. Η χλωροφύλλη είναι ο μεγάλος αποτοξινωτής της φύσης. Κάποια κόπωση μπορεί να προκληθεί από τη συσσώρευση τοξινών. Η κατανάλωση σπανάκι μπορεί συχνά να συμβάλει στη μείωση της τοξικής επιβάρυνσης των κυττάρων σας, δίνοντάς σας περισσότερη φυσική ενέργεια. Χρησιμοποιήστε το σπανάκι σε σαλάτες, σάντουιτς, σούπες. Μην το παρακάνετε, γιατί όταν καταναλώνεται καθημερινά ωμό ανεβάζει το ουρικό οξύ. 

Γιώργος Παπαδημητρόπουλος