Τι είναι ζαλάδα τι ανισορροπία και αστάθεια και τι είναι ίλιγγος- Αντιμετώπιση -Θεραπεία (Μέρος Β')

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 13:02

Τι είναι ζαλάδα τι ανισορροπία και αστάθεια και τι είναι ίλιγγος- Αντιμετώπιση -Θεραπεία (Μέρος Β')

Ενημερωτικό ιατρικό άρθρο, από τον Ωτορινολαρυγγολόγο Δημήτριο Καλογερόπουλο. 

Δείτε επίσης το Α΄Μέρος

Ενημερωτικό ιατρικό άρθρο: Τι είναι ζαλάδα τι ανισορροπία και αστάθεια και τι είναι ίλιγγος

[ΜΕΡΟΣ Β]                         

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

ΠΡΟΣΟΧΗ:Εάν δεν διαγνωστεί η αιτία και το είδος τού ιλίγγου, ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ! Ιδού οι λόγοι:

  • Στη περίπτωση πού είναι περιφερικός ίλιγγος,[καλοήθης ,αιθουσαίας αιτιολογίας],εάν πάρει ο ασθενής μόνος του,’’η τού χορηγηθούν φάρμακα χωρίς να προηγηθεί εξειδικευμένη εξέταση, θα μειωθούν έως εξαλειφθούν τα απαραίτητα για τήν ακριβή διάγνωση αντανακλαστικά στή φυσική εξέταση και θα δυσκολέψει τόν ειδικό ιατρό να καθορίσει τήν ‘’η τίς  αιτίες  και τό είδος τού ιλίγγου και να βάλει τη σωστή διάγνωση!
  • Επίσης,εάν ο ασθενής πάσχει, από ίλιγγο θέσεως,[ένα είδος καλοήθους ιλίγγου πού έχει σχέση με τη θέση τής κεφάλης, συχνότατο στη τρίτη ηλικία], αντί να απαλλαγεί από τόν ίλιγγο και τα συμπτώματα του, με τις<< δοκιμασίες απελευθέρωσης>>,[ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων,πού στόχο έχει να επαναφέρει τη λειτουργία τού αιθουσαίου συστήματος σε φυσιολογικά επίπεδα],πού θα εφαρμόσει ο ειδικός ιατρός και θα τού λύσει το πρόβλημα,με  ποσοστό επιτυχίας πάνω από 85%, παίρνοντας φάρμακα θα παρατείνει τη ζάλη ‘’η τήν αστάθεια του ακόμη και για μήνες!!!
  • Εάν είναι κεντρικός ίλιγγος,[δηλαδή η αιτία βρίσκεται κεντρικότερα ,στόν εγκέφαλο ‘’η το αγγειακό σύστημα] και ο ασθενής από μόνος του, ‘’η κατόπιν εσφαλμένης υπόδειξης και χωρίς να προηγηθεί έστω απλή κλινική εξέταση κυρίως από μη ειδικό ιατρό, τού χορηγηθούν φάρμακα ,μπορεί και να κινδυνεύσει η ιδία η ζωή του! Γιατί δεν είναι όλες οι <<ζαλάδες>>ίδιες και δεν είναι όλες οι << ζαλάδες>> ίλιγγος!!!

Τα φάρμακα πού συνήθως δίνουμε για τη θεραπεία-ανακούφιση, μόνο τών συμπτωμάτων,[γιατί κανένα φάρμακο δεν θεραπεύει από μόνο του, τόν ίλιγγο], τού περιφερικού[αιθουσαίου-καλοήθους]ιλίγγου,  μπορεί να είναι:

  • Αντιχοληνεργικά[όπως η σκοπολαμίνη],
  • Αντισταμινικά[όπως Meclizine],
  • Οι βενζοδιαζεπαμίνες[όπως η διαζεπάμη λοραζεπάμη],
  • Προμεθαζίνη[για τη θεραπεία τής ναυτίας και τού εμέτου],
  • Διουρητικά,
  • Κορτικοστεροειδή [κορτιζόνη].

Τι πρέπει να κάνω για να μήν επιδεινώσω τόν ίλιγγο κατά τη διάρκεια τών επεισοδίων, πρίν ‘’η μετά τήν εξέταση μου από τόν ειδικό ιατρό:

  • Μείνετε ακίνητοι στο κρεβάτι,
  • Να επανέρχεσθε σιγά –σιγά στίς δραστηριότητες σας,
  • Να αποφεύγετε τίς απότομες μεταβολές θέσης.
  • Μη προσπαθήσετε να διαβάσετε και να δείτε τηλεόραση,
  • Αποφύγετε δυνατά φώτα,
  • Αποφύγετε επικίνδυνες δραστηριότητες όπως οδήγηση, χειρισμό βαρέων μηχανήματων και εργασία σε ύψος, μέχρι 1 εβδομάδα μετά τήν εξαφάνιση των συμπτωμάτων,
  • Αν υποφέρετε από ιλίγγους συχνά,σταματήστε το κάπνισμα, μη πίνετε αλκοόλ, ελαττώστε το αλάτι, μη τρώτε αλόγιστα, μη κουράζεστε υπερβολικά, το άγχος επιδεινώνει τον ίλιγγο, μη κάνετε απότομες κινήσεις τού κεφαλιού, μη σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ :

Η πρόγνωση εξαρτάτε από την:

  1. ΑΙΤΙΑ,
  2. ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ,
  3. ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  4. και τήν ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Έχετε ίλιγγο; γυρίζουν όλα; σάς έρχεται εμετός; Κατ αρχήν μη πανικοβάλλεστε, ξαπλώστε, μείνετε ακίνητοι, χαμηλώστε το φωτισμό [χωρίς να κλείσετε τελείως το φώς αν είναι βράδυ],πάρτε τήν πίεση και τηλεφωνήστε αμέσως στο γιατρό σας, πριν χαθούν πολύτιμα γιά τή διάγνωση συμπτώματα. Μήν πάρετε κάποιο φάρμακο επειδή το έπερνε κάποιος άλλος πού είχε ‘’η πού νόμιζε ότι είχε, ίλιγγο, γιατί όπως προανάφερα θα καταστείλετε συμπτώματά πού θα βοηθήσουν το γιατρό σας στή διάγνωση. Ο ιλιγγος είναι σύμπτωμα και από τι πάσχετε θα το βρει ο γιατρό σας.Ειναι πολύ συχνός και αντιμετωπίζεται συνήθως με επιτυχία. Προσοχή στο χρόνιο ίλιγγο[ασθενείς, ιδιαίτερα τρίτης ηλικίας, αναφέρουν ότι πάσχουν από ίλιγγο μήνες ‘’η χρόνια], γιατί είναι συχνός σε κεντρικές[επικίνδυνες για τη ζωή],βλάβες,’’η  συνδέεται με αδιάγνωστες ‘’η αρρύθμιστες παθήσεις.

ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

  • Οι περιφερικές βλάβες είναι συνήθως αθώες και έχουν καλοήθη πορεία.
  • Οι κεντρικές είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή.
  • Το ιστορικό και ιδιαίτερα η χρονική σειρά εισβολής τών συμπτωμάτων και το είδος τού νυσταγμού,[ακούσιες κινήσεις τών ματιών], αποτελούν τα πιό χρήσιμα  στοιχεία για τόν προσανατολισμό στή διάγνωση. Η παρουσία νευρολογικών συμπτωμάτων και σημείων, συνηγορεί υπέρ κεντρικής προέλευσης τού ιλίγγου, ενώ η παρουσία διαταραχών ακοής ,εμβοών ‘’η ωταλγίας, υποδεικνύει περιφερικού τύπου βλάβη.
  • Ότι κάνει <<θόρυβο>>[έντονη περιστροφή ,εμέτους, εφίδρωση],με τάση μείωσης όσο περνούν οι ώρες  και από επεισόδιο σε επεισόδιο, είναι συνήθως καλοήθης κατάσταση.
  • Ότι εμφανίζεται με ήπια μορφή,και χρονίζει, η συνοδεύεται με πονοκέφαλο, συνήθως είναι πιο κεντρικά το πρόβλημα ,άρα δυνητικά επικίνδυνο, αν μείνει αδιάγνωστο.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ:Πολλές φορές συμβαίνει μικρά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια νά εκδηλώνονται με μεμονωμένο ίλιγγο!!!.
  • Επίσης σοβαρά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τού εγκεφαλικού στελέχους και τής παρεγκεφαλίδας ,απειλητικά για τη ζωή, μπορεί να έχουν και μάλιστα πρώιμα και προειδοποιητικά συμπτώματα,μόνο βαρηκοΐα, εμβοές και ίλιγγο.!!! Π.χ Σε ασθενή πού παρουσιάζει: αιφνίδια απώλεια ακοής, συνοδευόμενη από ίλιγγο,[αστάθεια, ζάλη ,ανισορροπία, αίσθημα κίνησης κλπ.],η αιτία να είναι ένα έμφρακτο τής πρόσθιας κάτω παρεγκεφαλιδικής αρτηρίας,[μορφή εγκεφαλικής ισχαιμίας,],να μην εξεταστεί από Ω.Ρ.Λ, αλλά να  υποβληθεί σε μαγνητική εγκεφάλου,[πολύ συχνό φαινόμενο], η οποία θα είναι φυσιολογική ακόμη και για 2-3 εικοσιτετράωρα!!!πριν εκδηλωθεί η εγκεφαλική ισχαιμία.!Δηλαδή το ισχαιμικό επεισόδιο να έχει στήν αρχή του, ΜΟΝΟ  ως κύριο σύμπτωμα του, τόν ίλιγγο και τήν βαρηκοΐα, ακόμη και η μαγνητική να είναι φυσιολογική,[εάν γίνει νωρίς], παραπλανώντας τον μη ειδικό, γιατί ο λαβύρινθος είναι πιό ευαίσθητος στήν ισχαιμία ,άρα εκδηλώνεται νωρίτερα!!!Είναι βέβαια ασυνήθιστο η κεντρική βλάβη να παρουσιαστεί με μοναδικό σύμπτωμα τον ίλιγγο.Γιαυτό είναι απαραίτητο σε κάθε εξέταση ιλίγγου, να γίνεται ΚΑΙ ακοολογικός,Ω.Ρ.Λ., έλεγχος.
  • Αν προστεθεί και ότι αρκετές  από τις περιφερικές βλάβες δεν μπορούν να περιμένουν, γιατί, όπως είπαμε , το αυτί είναι ευαίσθητο και ειδικά στήν ισχαιμία, καταδεικνύεται ότι ο ίλιγγος είναι επείγον πρόβλημα και κατά πρώτο λόγο Ωτορινολαρυγγολογικό.
  • Η δυσκολία τού ειδικού ιατρού είναι αυτή ακριβώς. Να αποκλείσει το επείγον. Δηλαδή καλείται, ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ,[αξονικές, μαγνητικές κλπ],αλλά ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ και τήν ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ καθώς και τήν ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ και με εξειδικευμένα όργανα,[π.χ,ειδικά γυαλιά FRENZEL,πού μελετούν τήν κίνηση τών ματιών -νυσταγμένες κινήσεις, πλήρη ακοολογικό και νευροωτολογικό έλεγχο], να βρεί εάν ο ασθενής πάσχει από καλοήθη ίλιγγο περιφερικής αιτιολογίας,[δηλαδή η αιτία βρίσκεται στή περιφέρεια , στό ίδιο το όργανο τής ισορροπίας μέσα στο αυτί], ‘’η είναι ίλιγγος κακοήθης, κεντρικής αιτιολογίας,[δηλαδή η αίτια του βρίσκεται έξω από το αυτί],και ο ίλιγγος απλά είναι σύμπτωμα, πού μπορεί να παραπλανήσει τόν μή ειδικό, επικεντρώνοντας τη προσοχή του στό αυτί, ενώ η αιτία να  βρίσκεται έξω από το αυτί,δηλαδή στον εγκέφαλο ‘’η το αγγειακό σύστημα!!!και να συνυπάρχει με περιφερικό ίλιγγο!!![βλέπε επισημάνσεις πιο πάνω με κόκκινα γράμματα].

ΤΕΛΟΣ,ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ,ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ  ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ  ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΓΝΩΣΗ, ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΟΣ, ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΤΥΞΕΙ  ΚΑΙ <<ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙ>>, ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΣΤΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΓΥΡΟΥ ΤΟΥ,ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΖΑΛΑΔΑ,ΜΙΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΙΛΙΓΓΟΣ, ΚΑΙ ΕΠΟΥΔΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΗ--ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΧΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: <<ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ>>!!!

ΓΙΑΥΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ  ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΤΟΥ.

 




00 inkefalonia general ad 300X250