Αρώνια: ''Ο καρπός της νιότης''

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 20:06

Αρώνια: ''Ο καρπός της νιότης''

Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως τον «καρπό της νιότης», καθώς αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά τις νευρικές διαταραχές και την κόπωση. 

Λέγεται, μάλιστα, ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε πεκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και στην προστασία των οργανισμών από τη ραδιενέργεια. 

Ο λόγος για την πολύτιμη αρώνια, που ο καρπός της είτε νωπός ή αποξηραμένος, είτε σε μαρμελάδα μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο ανθρώπινο οργανισμό. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει υψηλά επίπεδα περιεκτικότητας σε βιταμίνη C (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P).

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.000 καλλιεργητές

Τα τελευταία χρόνια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ασχολήθηκαν με τη γη, αποφάσισαν να καλλιεργήσουν αρώνια, με αρκετά καλή απόδοση ανά στρέμμα. 
Όμως, η αυξημένη ζήτηση και αναγνώριση του συγκεκριμένου φυτού, ανάγκασε τις εταιρείες που ασχολούνται με τη συγκέντρωση του προϊόντος να αναζητούν καλλιεργητές με μεγάλες παραγωγές για να μπορέσουν να μειώσουν τις τιμές. «Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.000 καλλιεργητές. 

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην καλλιέργεια της αρώνιας. Έτσι, η τάση είναι ανοδική. 

Αρχικά, ξεκίνησαν δοκιμαστικά εκατοντάδες καλλιεργητές για να δουν τις παραγωγές τους. 
Όμως, αν αυτές είναι μικρές θα αναγκαστούν σε 2-3 χρόνια να τα παρατήσουν γιατί η παραγωγή τους θα είναι μικρή και δεν θα μπορέσουν να τη διαθέσουν ούτε και μέσω εταιρειών”, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η παραγωγός, Αλίκη Δαμιανίδου, που ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια βιολογικής αρώνιας και συνεχίζει: «Αυτό που θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα είναι η εξαγωγή του προϊόντος. 

Μόνον έτσι θα μπορέσει ένας καλλιεργητής να αποκομίσει κάποιο κέρδος. Και προς αυτή την κατεύθυνση στρεφόμαστε και εμείς. Καλλιεργούμε 38 στρέμματα και πέρσι καταφέραμε να πάρουμε 26 τόνους βιολογικής αρώνιας, ενώ φέτος πήραμε μόνο 12 τόνους. Και αυτό γιατί τα δέντρα πέρσι "κουράστηκαν" και δεν είχαν τόση δύναμη να βγάλουν καρπούς».

Ανήκει στην κατηγορία των superfoods

Τα καταστήματα υγιεινής διατροφής την έχουν εντάξει στην κατηγορία των superfoods και αυτό στρέφει αρκετούς να μάθουν για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. «Ο κόσμος δεν γνωρίζει την αρώνια, σε αντίθεση με το εξωτερικό που όλοι την γνωρίζουν και την έχουν βάλει στην καθημερινή διατροφική τους συνήθεια. Έχει φοβερές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προσφέρει καλή υγεία. Έχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία», επισήμανε η κ. Δαμιανίδου.
 
Τέλος, η κ. Δαμιανίδου επισήμανε ότι το συγκεκριμένο φυτό χρειάζεται καθημερινή ενασχόληση. 
«Στην Ελλάδα ακόμη και οι γεωπόνοι δεν γνωρίζουν τη χρήση του, άρα δεν μπορούν να δώσουν συμβουλές για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποιες ασθένειες. 

Για παράδειγμα, υπάρχουν ασθένειες που μεταπηδούν από την υπόλοιπη φύση στα δέντρα. Αν δεν τις προσέξεις τότε μπορεί να χαθεί μεγάλο μέρος παραγωγής. 
Αυτός είναι και ο λόγος που ο καλλιεργητής είναι μονίμως στα χωράφια και ελέγχει όλα τα δέντρα ξεχωριστά και σχολαστικά».

Καλλιεργείται κυρίως στις Σέρρες 

Μια από τις καλύτερες περιοχές για την καλλιέργεια του καρπού αποτελούν οι Σέρρες, όπου σήμερα καλλιεργούνται περίπου 250 στρέμματα. 
«Ο Νομός ενδείκνυται για καλλιέργεια της αρώνιας. 
Ακόμη ο Έλληνας δεν γνωρίζει την αρώνια, όμως όλοι οι παραγωγοί κάνουν μεγάλη προσπάθεια να επικοινωνήσουν τα οφέλη της. Ο καρπός είναι θαυματουργός και δίκαια τον χαρακτηρίζουν ως τον καρπό της ζωής», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παραγωγός, Γιώργος Βασιλάκος, που έχει 750 δέντρα στο Νεοχώρι Σερρών.
 
Ο ίδιος, πάντως, επισημαίνει ότι η λύση είναι οι εξαγωγές και η μεταποίηση. «Αν κάποιος παραγωγός θέλει να δώσει την αρώνια σε καλή τιμή, τότε πρέπει να βρει τρόπο να κάνει εξαγωγές. 

Στην Ελλάδα η ζήτηση είναι μικρή, ενώ στο εξωτερικό ο καρπός είναι γνωστός και τον αναζητούν. 

Επίσης, στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να μπει στην διαδικασία της μεταποίησης. Να κάνει μαρμελάδες, χυμό, γλυκό ώστε να μπορεί να τον διαθέσει και σε άλλες μορφές», αναφέρει ο κ. Βασιλάκος.

Πηγή: iefimerida