Το πιο συχνό λάθος που κάνεις όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016 23:06

Το πιο συχνό λάθος που κάνεις όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου

Το 80% βουρτσίζει τουλάχιστον μία μόνο περιοχή και, μάλιστα, για λιγότερη ώρα από τη συνιστώμενη από οδοντιάτρους. Είσαι ένας από αυτούς;

 
Το πλύσιμο των δοντιών, μια από τις πιο σημαντικές συνήθειες που αποκτάμε στη ζωή μας, είναι κάτι που μαθαίνουμε από πολύ μικρή ηλικία ωστόσο είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουμε λάθος σχεδόν σε όλη μας τη ζωή.

Η αλήθεια είναι ότι από ένα σημείο και μετά το βούρτσισμα γίνεται τελείως μηχανικά και δεν το κάνουμε γιατί μας ενδιαφέρει να απομακρύνουμε τις τροφές και τα βακτήρια από τα δόντια, αλλά γιατί έχουμε συνηθίσει να το κάνουμε πριν ξαπλώσουμε.

Πες ειλικρινά, πόσες φορές έχεις αφιερώσει τουλάχιστον ένα πεντάλεπτο στο πλύσιμο των δοντιών σου, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του οδοντιάτρου σου και της κλασσικής εικόνας που μας έδειχναν στο σχολείο; Καμία, το ξέρω (με εξαίρεση τις φορές που έχεις νιώσει πόνο στο δόντι και τρομοκρατήθηκες στην ιδέα του σφραγίσματος).

Τα νούμερα μάλιστα αποδεικνύουν πως όλο και περισσότεροι ενήλικες δεν προσέχουν τη στοματική τους υγιεινή με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τερηδόνα, πλάκα και πέτρα που τους οδηγούν στην επίπονη διαδικασία του σφραγίσματος ή ακόμα και της απονεύρωσης. Και όλα αυτά ξεκινάνε από το πιο απλό λάθος- το ότι πλένουν τα δόντια τους λιγότερη ώρα από τη συνιστώμενη ενώ βουρτσίζουν μία μόνο περιοχή.

Για να μην με λες υπερβολική, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι 1 στους 4 ανθρώπους δεν πλένουν 2 φορές την ημέρα τα δόντια τους ενώ 1 στους 10 παραδέχεται ότι ξεχνάει να πλύνει τα δόντια του. Επίσης λιγότερο από 1/4 των ενηλίκων χρησιμοποιούν τακτικά οδοντικό νήμα ενώ 1 στους 3 δεν έχει χρησιμοποιήσει ΠΟΤΕ οδοντικό νήμα. Πόσοι βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους; Μόλις 1 στους 10! Σοκαριστικό;

Όταν πλένεις 1 φορά την ημέρα τα δόντια σου έχεις 33% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξεις πλάκα

Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις για να διορθώσεις αυτό το λάθος ώστε να έχεις λαμπερό χαμόγελο και να μην ανησυχείς για τερηδόνα, πλάκα και πέτρα; Έχουμε και λέμε.

1. Να χρησιμοποιείς σωστή οδοντόβουρτσα

Αρχικά πρέπει να χρησιμοποιείς τη σωστή οδοντόβουρτσα, καθώς είναι ο σύμμαχός σου απέναντι στα βακτήρια που απειλούν τη στοματική σου υγεία. Οι κλασσικές χειροκίνητες οδοντόβουρτσες ασκούν δύο φορές περισσότερη πίεση από αυτή που συνιστούν οι οδοντίατροι σε αντίθεση με την Oral-B GENIUS που διαθέτει τριπλό αισθητήρα πίεσης που προστατεύει τα ούλα από το έντονο βούρτσισμα (και την αιμορραγία).

2. Να βουρτσίζεις τουλάχιστον 2 λεπτά τα δόντια σου

Όταν πλένεις τα δόντια σου με κανονική οδοντόβουρτσα, τεμπελιάζεις (ας είμαστε ειλικρινείς) και ασχολείσαι το πολύ 1 λεπτό με το βούρτσισμα, ενώ θα πρέπει 2 λεπτά, όπως συνιστούν οι οδοντίατροι και πλένεις σωστά τα δόντια σου.

3. Να βουρτσίζεις ΟΛΑ τα δόντια

Οι περισσότεροι όταν βουρτσίζουν τα δόντια κάνουν ένα ελαφρύ πέρασμα από τα μπροστά και από τα πίσω δόντια χωρίς να δώσουν την απαιτούμενη προσοχή στο πίσω μέρος των δοντιών, όπου αναπτύσσεται πέτρα.




00 inkefalonia general ad 300X250