Πιο χαρούμενοι όσοι τρώνε φρούτα και λαχανικά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 11:55

Πιο χαρούμενοι όσοι τρώνε φρούτα και λαχανικά

Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, βοηθούν την ψυχική ευεξία του ατόμου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι ερευνητές, όρισαν την ψυχική ευεξία, ως μια κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι αισθάνονται καλά και λειτουργούν καλά, η οποία εμπερικλείει παράγοντες όπως η αισιοδοξία, η ευτυχία, η αυτοεκτίμηση, η ψυχική αντοχή και οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ατόμων με υψηλή ψυχική ευεξία έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα. Ένα επιπλέον 31% των ατόμων με υψηλή ψυχική ευεξία έτρωγαν τρεις και τέσσερις μερίδες και ένα 28,4% έτρωγαν τουλάχιστον μία. Ελάχιστα έως καθόλου φρούτα και λαχανικά έτρωγε μόλις το 6,8% των εθελοντών αυτής της ομάδας.

Η μελέτη - που πραγματοποιήθηκε από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Warwick της Αγγλίας, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επιδρά στην ψυχική υγεία των ανδρών και γυναικών.

«Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν πως όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά τρώει κανείς, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να έχει χαμηλή ψυχική ευεξία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαβέριο Στρέιντζες, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας και διευθυντής του Προγράμματος Αγωγής στην Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Γουώργουϊκ.

«Μαζί με το κάπνισμα, τα φρούτα και τα λαχανικά φάνηκε να είναι ο παράγοντας του τρόπου ζωής με τη μεγαλύτερη συσχέτιση με την - χαμηλή ή υψηλή - ψυχική ευεξία. Αυτό υποδηλώνει ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και στην διαφύλαξη της ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό», προσέθεσε.

Οι ερευνητές είπαν ότι η ψυχική ευεξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ψυχικές ασθένειες και τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος. 'Όπως επεσήμαναν όμως, είναι σημαντική όχι μόνο για την προστασία των ανθρώπων από ψυχικές ασθένειες, αλλά επειδή προστατεύει τους ανθρώπους και από τις συχνές και πιο σοβαρές σωματικές ασθένειες.

Πηγή: news.gr