Ένα φιλέτο κοτόπουλου ή σολομού τη μέρα, το εγκεφαλικό κάνουν πέρα!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014 10:42

Ένα φιλέτο κοτόπουλου ή σολομού τη μέρα, το εγκεφαλικό κάνουν πέρα!

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να προστατεύσει από το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.  Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόλις ενός στήθους κοτόπουλου ή ενός φιλέτου σολομού κάθε μέρα - περίπου 20γρ. - μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20%. Και για κάθε επιπλέον 20γρ πρωτεϊνών που καταναλώνονται ημερησίως, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά περίπου 26%.  Μία εξήγηση για το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να είναι ότι η πρωτεΐνη μειώνει την αρτηριακή πίεση, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ξίφενγκ Λίου, από το Πανεπιστήμιο Nanjing.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Neurology», δεν υποστηρίζουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά την κατανάλωση λευκού κρέατος όπως το κοτόπουλο και ψαριών. Τα ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κάποια άλλα θρεπτικά στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών που μπορεί να προστατεύσουν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά σύμφωνα με την μελέτη, η ζωική πρωτεΐνη φάνηκε να είναι περισσότερο προστατευτική από την φυτική πρωτεΐνη. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα επτά προγενέστερων μελετών διατροφής στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 254.489 άτομα , οι οποίοι παρακολουθούνταν για περίπου 14 χρόνια. Από την μετα-ανάλυση φάνηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν τις περισσότερες πρωτεΐνες είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. 

«Εκτιμάται ότι 1,4 εκατομμύρια θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να προληφθούν σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, με την υψηλότερη κατανάλωση πρωτεϊνών. Ωστόσο μεγαλύτερες μελέτες απαιτούνται προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε γενικές συστάσεις, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη», ανέφερε ο Δρ. Λίου.  

Πηγή: news.gr