Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος: Ηλιοθεραπεία ή Σολάριουμ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013 07:25

Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος: Ηλιοθεραπεία ή Σολάριουμ

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, είναι αυτές, που προκαλούν το μαύρισμα, ενώ οφείλονται και για την καταστροφή των δερματικών στιβάδων. Η άσκοπη και αλόγιστη έκθεση μας στον ήλιο δύναται να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην υγεία μας. Το δέρμα μας είναι το πρώτο όργανο, το οποίο λόγω της μεγάλης επιφάνειας και της άμεσης επαφής με το φως δέχεται την μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία. Η υπεριώδης ακτινοβολία δρα τοξικά στους ινοβλάστες, οι οποίοι συνθέτουν κακής ποιότητας κολλαγόνο και ελαστίνη, με συνέπεια να εμφανίζονται πρόωρα σημάδια γήρανσης, όπως είναι οι ρυτίδες, οι φακίδες, οι ευρυαγγείες, η ατροφία και η γενική χαλάρωση του δέρματος. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον καρκίνο του δέρματος. Εκτός από το δέρμα σημαντικές βλάβες μπορεί να προκληθούν και στα μάτια, όπως είναι έγκαυμα του κερατοειδούς χιτώνα , «καταρράκτη» ή ακόμα και τύφλωση. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την ηλίαση.

Εξίσου όμως επικίνδυνη είναι και η ακτινοβολία, που δεχόμαστε από συσκευές τεχνητού μαυρίσματος , όπως το σολάριουμ. Η Επιστημονική Επιτροπή για τα Καταναλωτικά Προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά σε άτομα κάτω των 18 ετών και αυτά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να μην τις χρησιμοποιούν. Και αυτό γιατί εκπέμπουν κυρίως ακτινοβολία UV-A, η οποία διεισδύει στο δέρμα , καταστρέφοντας τις ίνες του κολλαγόνου και ενοχοποιείται για καρκίνο του δέρματος.

Ο Στήβεν Φέλντμαν, καθηγητής δημόσιας υγιεινής στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Wake Forest στο Winston Salem είπε : "Οι άνθρωποι ξαπλώνουν και κάνουν ηλιοθεραπεία και σκέφτονται πόσο καλά αυτό τους κάνει να αισθάνονται. Αυτοί, όμως είναι που πλήττονται από τις υπεριώδεις ακτίνες και την επιβλαβή δράση τους».

Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος




00 inkefalonia general ad 300X250