Ποιο φρούτο πρέπει να τρως για να αποκτήσεις άμεσα ενέργεια μέσα σε λίγα λεπτά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023 08:39

Ποιο φρούτο πρέπει να τρως για να αποκτήσεις άμεσα ενέργεια μέσα σε λίγα λεπτά

Tι τρώνε οι μαραθωνοδρόμοι κατά τη διάρκεια των αγώνων τους

Ίσως έχετε ακούσει ότι είναι επειδή οι μπανάνες είναι εξαιρετικές για την ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας, όπως εξηγεί η Brittany Lubeck, διαιτολόγος: οι μπανάνες είναι «γεμάτες με υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, οι οποίοι παρέχουν μια εξαιρετική γρήγορη πηγή ενέργειας για να κρατούν το σώμα σε κίνηση κατά τη διάρκεια της άσκησης», λέει η Lubeck, προσθέτοντας ότι «δεν ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα σας».

Αυτό το προνόμιο βοηθά στην αποτροπή της πτώσης της ενέργειάς σας, σημειώνει.

Η Lubeck επισημαίνει επίσης ένα πλεονέκτημα της μπανάνας μετά την προπόνηση που συζητείται λιγότερο συχνά: «Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και άλλα συστατικά που είναι γνωστό ότι έχουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων».

Γιατί αυτό έχει σημασία για την προπόνησή σας; Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, έδειξε ότι οι μπανάνες μειώνουν τη φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά μια αντιληπτή ασθένεια καθώς και από την κατανάλωση γαλακτοκομικών, σιταριού ή επεξεργασμένων τροφίμων. Αλλά επίσης, η φλεγμονή μπορεί να είναι μια από τις φυσικές αντιδράσεις του σώματος στη σωματική δραστηριότητα. Οι μπανάνες βοηθούν στην ηρεμία της φλεγμονής χάρη στις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά τους, που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ενέργειά σας κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προπόνησης, καθώς και να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε πιο γρήγορα. Όπως εξηγεί η Lubeck, «Τα αντιοξειδωτικά στις μπανάνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες εάν δεν απομακρυνθούν από το σώμα».

eradio.gr