«Πόλεμος» φαρμακοποιών και φαρμακείων ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα υψηλού κόστους

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Μαΐου 2023 09:48

«Πόλεμος» φαρμακοποιών και φαρμακείων ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα υψηλού κόστους

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ αποκρούουν τις κατηγορίες των φαρμακοποιών για “υπερβολικό κόστος λειτουργίας” και “κακές υπηρεσίες”…

«Απαράδεκτη, ατεκμηρίωτη έως και παραπλανητική» χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ την επίθεση που εξαπέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον της λειτουργίας των Φαρμακείων του Οργανισμού, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς.

«Τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν ασφαλισμένους με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από το εξειδικευμένο προσωπικό μας, σε αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις με σύγχρονα ψυγεία με καταγραφικό θερμοκρασίας ώστε να ειδοποιείται ο φαρμακοποιός για κάθε πρόβλημα, με γεννήτριες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Αλήθεια τα δικά σας μέλη είναι υποχρεωμένα να έχουν τέτοιο εξοπλισμό στα φαρμακεία τους;», ρωτούν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ τον κ. Βαλτά.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Τετάρτης (26/4), ανέφερε πως τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) αξίας έως 250 ευρώ, (τα οποία χορηγούνται κυρίως σε καρκινοπαθείς και ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες) θα πρέπει να διακινούνται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Οι διακίνηση των ΦΥΚ από τον ΕΟΠΥΥ έχει «τεράστιο κόστος λειτουργίας», όπως είπε ο κ. Βαλτάς, ενώ παρέχονται κακές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους «με καθυστερήσεις, ταλαιπωρία, αλλά και παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλούς παράδοσης των φαρμάκων», όπως είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος βρίσκεται σε επικοινωνία με νομικούς Καθηγητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας και ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Οι εργαζόμενοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τονίζουν πως αναμένουν την αντίδραση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ στις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτηρίζουν, δηλώσεις του προέδρου του ΠΦΣ και καλούν τους ασθενείς και τους συλλόγους τους να μην αφήσουν αναπάντητη την επίθεση αυτή.

«Αν κάποιος γνωρίζει την αξία της λειτουργίας των Φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αν κάποιος έχει λόγο να υποστηρίξει την παρουσία και επέκτασή τους και τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών τους αυτοί είναι οι ασθενείς. Σε αυτούς ως εργαζόμενοι απλώνουμε χέρι σταθερής και ισότιμης συνεργασίας», σημειώνουν και προσθέτουν:

«Οι περισσότεροι από τους φαρμακοποιούς μας είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών. Δεν θα ήταν υπερβολή να εκτιμήσουμε ότι στα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διαθέτουμε την υψηλότερη ποσόστωση εργαζομένων με τέτοιους είδους κατάρτιση στο δημόσιο τομέα. Έχουν πολύχρονη πείρα στη χορήγηση ΦΥΚ και για αυτό οι ασφαλισμένοι τους εμπιστεύονται καθώς είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία κάθε ασφαλισμένο που έχει ανάγκη και να δίνουν τις ορθές κατευθύνσεις στις θεραπείες τους».

«Οι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα δεν έχουν το περιθώριο να ρισκάρουν τα φάρμακά τους για τα «παιχνίδια της αγοράς»

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ,  μέσω της δυσφήμισης των Φαρμακείων του Οργανισμού, οι ιδιώτες Φαρμακοποιοί στοχεύουν να πάρουν οι ίδιοι τη διακίνηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και ειδικών θεραπειών (αξίας έως 250 ευρώ), με σκοπό το κέρδος.

«Τα ΦΥΚ κόστους έως 250 ευρώ!! Δηλαδή μόνο για αυτά τα σκευάσματα είναι κακές οι υπηρεσίες μας;», διερωτώνται οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ.

Και δεν είναι η πρώτη φορά -όπως λένε- που βάλλονται τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Στο παρελθόν, μάλιστα, αμφισβητήθηκε και πάλι η επιστημονική επάρκεια των εργαζομένων. Η πραγματικότητα, όμως, δικαιώνει την εύλογη αγανάκτησή τους, όπως τονίζουν:

«Οι προσερχόμενοι, σε πρωινό ή απογευματινό ωράριο στα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συμπολίτες μας, πάσχοντες από σοβαρά χρόνια ή και απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα, δεν έχουν το περιθώριο να «ρισκάρουν» τη φαρμακευτική αγωγή τους στα παιχνίδια της αγοράς και του κέρδους.

Έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή τους, συνεχώς και αδιαλείπτως, ανεξαρτήτως κόστους, χωρίς το φόβο των ελλείψεων (όπως συχνά συμβαίνει στα ιδιωτικά φαρμακεία, σε αντίθεση με τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), χωρίς καμία συμμετοχή στη δαπάνη, για όλα τα νοσήματα (κάτι που δεν θα ισχύει στα ιδιωτικά φαρμακεία) αλλά και με τη δυνατότητα παραλαβής φαρμάκων για δύο και τρεις μήνες (όπως μόνο τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μπορούν να διαθέσουν)».

Η πραγματικότητα αποτυπώνεται, επίσης όπως λένε, «στην άμεση, σαν καταπέλτη αντίδραση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών στα λεγόμενα του προέδρου του ΠΦΣ».

«23 νομοί της χώρας θα μείνουν χωρίς δικό τους φαρμακείο ΕΟΠΥΥ»

Και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν τις καταγγελίες τους:

«Το Σχέδιο Οργανογράμματος που ψηφίστηκε (και με την ψήφο του προέδρου ΠΦΣ) στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στις 21.07.2022, στερεί τη δυνατότητα σε 23 Νομούς της χώρας να έχουν το δικό τους Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Εμείς θα αγωνιστούμε για να μην περάσει το συγκεκριμένο μέτρο και ελπίζουμε το Υπουργείο Υγείας να το αποσύρει».

Οι εργαζόμενοι προσθέτουν, επίσης, πως η αναφορά Βαλτά ότι τα ΦΥΚ θα δίνονται στους πολίτες από τα «φαρμακεία της γειτονιάς», δεν είναι ακριβής, καθώς είναι γνωστό από το παρελθόν, πώς μόνο κάποια φαρμακεία θα κάνουν υψηλούς τζίρους σε ΦΥΚ, εις βάρος φαρμακείων της γειτονιάς.

Και επειδή γίνονται αναφορές για μελέτες κόστους, μπορούν οι φαρμακοποιοί -λένε οι εργαζόμενοι- να μας αναφέρουν πόσο κοστίζει στους συμπολίτες μας η χορήγηση των φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία σε κόστος συμμετοχής στη δαπάνη τους;

«Από αυτές τις μελέτες κόστους, στις οποίες αναφέρονται οι ιδιώτες φαρμακοποιοί, αποκρύπτεται το γεγονός ότι ο Οργανισμός, ακριβώς επειδή διαθέτει τα φάρμακα αυτά μέσω των Φαρμακείων του και όχι μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων εξοικονομεί ετησίως περί τα 160.000.000 €,  με την αγορά των φαρμάκων από τις εταιρείες σε νοσοκομειακή τιμή -5%, με τις κατά καιρούς εκπτώσεις των εταιρειών προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τις συμφωνίες μέσω  διαπραγμάτευσης,  αλλά και με το δημόσιο έλεγχο που ασκεί στη διάθεση τους».

«Τα ΦΥΚ βρίσκονται σε καλά χέρια»

Και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ καταλήγουν: «Αδίκως ανησυχείτε, κύριοι εκπρόσωποι του ΠΦΣ, τα ΦΥΚ βρίσκονται σε καλά χέρια! Δεν είναι ανάγκη μετά από τόσα χρόνια να εξαθλιώσουμε ευπαθείς ομάδες ασφαλισμένων στο όνομα του εφήμερου κέρδους φαρμακοποιών και φαρμακέμπορων. Δεν θα επιτρέψουμε εικόνες ντροπής με τους ασθενείς να γυρίζουν τα ιδιωτικά φαρμακεία για να βρουν αναγκαία για τη ζωή τους φάρμακα και πληρώνοντας υπέρογκα ποσά ως συμμετοχή».

Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia