Η «άγνωστη» αλλά πολύτιμη για την υγεία βιταμίνη

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 15 Απριλίου 2023 10:45

Η «άγνωστη» αλλά πολύτιμη για την υγεία βιταμίνη

Όταν μιλάμε για θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις δημοφιλείς βιταμίνες του συμπλέγματος B, τη βιταμίνη C ή ακόμα και την D, υπάρχουν άλλες, λιγότερο δημοφιλείς. Ωστόσο εξίσου σημαντικές για την υγεία.

Βιταμίνη Κ: Αυτή η άγνωστη

Η βιταμίvη Κ, είναι εξίσου απαραίτητη για την καλή μας υγεία αφού κρίνεται ως ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος, και όχι μόνο.

Ο όρος στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε μια οικογένεια ενώσεων με κοινή χημική δομή.

Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με δύο μορφές:

 • Τη βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη)

Βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αποτελεί την κύρια διαιτητική πηγή της βιταμίνης Κ. Η μορφή αυτή της βιταμίνης Κ συμμετέχει στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και θεωρείται ότι αποτελεί τη «φυτική μορφή» της.

 • Τη βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη)

Συντίθεται κυρίως από εντερικά βακτήρια και απορροφάται σε μικρό βαθμό από το παχύ έντερο. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε μικρές ποσότητες σε ζωικά τρόφιμα ή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Βιταμίνη Κ, σε αντίθεση με τις άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E), κυκλοφορεί σε μικρές ποσότητες στο αίμα, καθώς μεταβολίζεται πολύ γρήγορα και στη συνέχεια αποβάλλεται από τον οργανισμό

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν προσλαμβάνουμε τη βιταμίvη Κ1, το σώμα μας διατηρεί μόλις το 30%-40%, ενώ το υπόλοιπο 60 με 70% αποβάλλεται.

Ποιες είναι οι λειτουργίες της βιταμίνης Κ;

Βιταμίνη Κ: Οι καλύτερες πηγές της «άγνωστης» βιταμίνης Pexels

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την γενική υγεία καθώς:

 • Βοηθά στην πήξη του αίματος

Η βιταμίvη Κ συμβάλλει στη φυσιολογική πήξη του αίματος. Βοηθά επίσης στη διακοπή της αιμορραγίας, μειώνει τη δημιουργία μελανιών καθώς και στην ταχύτερη επούλωση πληγών.

 • Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία

Μια από τις κυριότερες αιτίες καρδιακής προσβολής είναι η εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες γύρω από την καρδιά. Η ασβεστοποίηση των αρτηριών τις κάνει πιο σκληρές, με μειωμένη ελαστικότητα ενώ μειώνει και το πλάτος τους, κάνοντας τες πιο στενές. Αποτελεί, έτσι, ένα τεράστιο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Οτιδήποτε μπορεί να μειώσει αυτή τη συσσώρευση ασβεστίου μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

 • Μειώνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση

Η βιταμίνη Κ2 παίζει καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του κύριου μετάλλου που βρίσκεται στα οστά και τα δόντια.

Επιπλέον, η βιταμίνη Κ2 προλαμβάνει τη μείωση της οστικής πυκνότητας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

 • Βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου και τη φλεγμονή

Χρόνιες ασθένειες όπως η νόσος Alzheimer, ο καρκίνος, η νόσος Πάρκινσον καθώς και η καρδιακή ανεπάρκεια ,αποτελούν φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως η βιταμίvη Κ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις επιβλαβείς δράσεις των ελευθέρων ριζών.

Ποιες τροφές είναι καλές πηγές;

Τροφές πλούσιες σε Βιταμίvη Κ1 είναι

 • τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, kale, λάχανο)
 • ορισμένα φυτικά έλαια (π.χ. σογιέλαιο, κραμβέλαιο), 
 • φρούτα (ακτινίδιο, αποξηραμένα σύκα, αβοκάντο, βατόμουρα, σταφύλια, αχλάδι, μάνγκο, παπάγια)
 • ξηροί καρποί

Από την άλλη, τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Κ2 είναι:

 • το κρέας (π.χ. μοσχάρι, κοτόπουλο)
 • τα γαλακτοκομικά,
 • ψάρια (σολομός, γαρίδες)
 • τα αυγά

ladylike.gr