Ημιμόνιμο μανικιούρ & gel: Πόσο επικίνδυνα είναι τα φουρνάκια νυχιών;

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023 11:14

Ημιμόνιμο μανικιούρ & gel: Πόσο επικίνδυνα είναι τα φουρνάκια νυχιών;

Mια νέα επιστημονική έρευνα, διαπιστώνει ότι τα φουρνάκια νυχιών που χρησιμοποιούνται στο ημιμόνιμο μανικιούρ και στο πεντικιούρ, μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα, λόγω της παρατεταμένης και συχνής έκθεσης στις ακτίνες UV.

Οι συσκευές στεγνώματος βερνικιού νυχιών με υπεριώδη ακτινοβολία που χρησιμοποιούνται στο ημιμόνιμο μανικιούρ και στην εφαρμογή gel νυχιών, τα γνωστά φουρνάκια νυχιών, μπορεί να προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία για τη δημόσια υγεία από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο California San Diego μελέτησαν αυτές τις συσκευές που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία (UV), διαπιστώνοντας ότι η χρήση τους οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο και μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η beauty συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος Pexels

Ημιμόνιμο μανικιούρ: Πώς συνδέονται τα φουρνάκια νυχιών και ο καρκίνος του δέρματος

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ακτίνες UV που χρησιμοποιούνται για να στεγνώσουν το βερνίκι νυχιών, μπορούν να βλάψουν το κυτταρικό και γενετικό υλικό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μόνιμες μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Παλαιότερη ωστόσο επιστημονική μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο JAMA Dermatology, διαπίστωσε ότι το επίπεδο της έκθεσης σε UVA σε ένα μανικιούρ που γίνεται κάθε δύο εβδομάδες, πιθανότατα δεν είναι αρκετά υψηλό για να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζεις τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Τι υποστηρίζει η νέα έρευνα για τα φουρνάκια στο ημιμόνιμο μανικιούρ

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο Nature Journal, η μακροχρόνια χρήση αυτών των λαμπτήρων UV, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Όσο περισσότερο εκθέτουμε το δέρμα μας σε αυτό, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Τα φουρνάκια νυχιών που χρησιμοποιούνται στο ημιμόνιμο μανικιούρ, χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο φάσμα υπεριώδους φωτός (340-395nm) για να στεγνώσουν τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα μανικιούρ με τζελ. Αν και οι συσκευές σολάριουμ, χρησιμοποιούν διαφορετικό φάσμα υπεριώδους φωτός (280-400nm) που οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι καρκινογόνο, το φάσμα που χρησιμοποιείται στις συσκευές στεγνώματος βερνικιού νυχιών δεν έχει μελετηθεί αρκετά.

Χρησιμοποιώντας 3 διαφορετικές κυτταρικές σειρές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση αυτών των συσκευών εκπομπής UV για μία μόνο συνεδρία 20 λεπτών, οδήγησε σε «θάνατο των κυττάρων» σε ποσοστό 20%-30%, ενώ τρεις διαδοχικές εκθέσεις 20 λεπτών προκάλεσαν τον θάνατο σε ποσοστό 65% και 70% εκτεθειμένων κυττάρων. Η έκθεση στο υπεριώδες φως προκάλεσε επίσης μιτοχονδριακή και βλάβη στο DNA στα υπόλοιπα κύτταρα και οδήγησε σε μεταλλάξεις με μοτίβα που μπορούν να παρατηρηθούν στον καρκίνο του δέρματος.

Τι μπορείς να κάνεις για να συνεχίσεις να κάνεις ημιμόνιμο μανικιούρ με ασφάλεια

Αν η συγκεκριμένη έρευνα σε έκανε να ανησυχήσεις για το αν αυτό σημαίνει «αντίο» στην αγαπημένη σου beauty συνήθεια, οι επιστήμονες έρχονται για να σε καθησυχάσουν, προτείνοντας μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να αποφύγεις την έκθεση σε αυτές τις επιβλαβείς ακτινοβολίες.

Το να φοράς αντηλιακό στα χέρια ή και στα πόδια σου είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ένα ζευγάρι κομμένα γάντια μιας χρήση (λευκά κατά προτίμηση), κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας μανικιούρ, μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά το επίπεδο έκθεσης στην ακτινοβολία UV που χρησιμοποιούν τα φουρνάκια νυχιών.

Οι ερευνητές άλλωστε επισημαίνουν ότι, ενώ τα αποτελέσματα δείχνουν τις βλαβερές συνέπειες της επαναλαμβανόμενης χρήσης αυτών των συσκευών στα ανθρώπινα κύτταρα, θα απαιτηθεί μακροχρόνια επιδημιολογική μελέτη πριν δηλωθεί με βεβαιότητα ότι η χρήση αυτών των συσκευών, οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

ladylike.gr