«Με γοργούς ρυθμούς» η δημιουργία 106 νέων δομών Ψυχικής Υγείας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 19:09

«Με γοργούς ρυθμούς» η δημιουργία 106 νέων δομών Ψυχικής Υγείας

Η δημιουργία 106 Δομών, με χρηματοδότηση 55 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα με την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη.

Τη δημιουργία 106 δομών Ψυχικής Υγείας, ανακοίνωσε σήμερα η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, θα χρηματοδοτηθούν με 55 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι διαδικασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Όπως ανέφερε, έχουν ολοκληρωθεί 66 διαγωνισμοί για ισάριθμες νέες δομές και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 54 νέες Μονάδες (7 Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης, 10 Κινητές Μονάδες, 21 Κέντρα Ημέρας και 15 Οικοτροφεία και Ξενώνες).

Οι μονάδες Ψυχικής Υγείας που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το προσεχές διάστημα είναι:

  • 12 οικοτροφεία και ένας ξενώνας για ενηλίκους με σοβαρές ψυχικές διαταραχές.
  • 8 μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση.
  • Κέντρα Ημέρας Ενηλίκων, στα οποία περιλαμβάνονται 6 Κέντρα Ημέρας και 5 Κινητές Μονάδες Υποστήριξης, 4 Κέντρα Ημέρας για υποστήριξη εργαζομένων και 2 Κέντρα Ημέρας για στήριξη της οικογένειας.
  • Για παιδιά και εφήβους δημιουργούνται 6 Κέντρα Ημέρας και μία Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Από τα παραπάνω, 2 Κέντρα Ημέρας αφορούν Διατροφικές Διαταραχές, 2 Κέντρα Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά και 1 Κέντρο Ημέρας για παιδιά και εφήβους με νεοπλασματικές ασθένειες και 3 ξενώνες παραβατικών εφήβων.

  • Για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, 8 οικοτροφεία, 6 Κέντρα Ημέρας και 4 Κινητές Μονάδες για την υποστήριξη ασθενών, συγγενών και φροντιστών.

«Συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα θα λειτουργήσουν 106 νέες δομές ψυχικής υγείας διαφόρων τύπων, έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης» είχε προαναγγείλει η κα Ράπτη σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη το Νοέμβριο του 2022, με θέμα «Η ψυχική υγεία έχει σημασία», τονίζοτας πως «η χρηματοδότηση για τη λειτουργία των εν λόγω κέντρων, προϋπολογίζεται στο επίπεδο των 3 εκ ευρώ ετησίως».

news4health.gr
ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ