Ακριβότερα πλέον self test, rapid test και pcr

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 14:23

Ακριβότερα πλέον self test, rapid test και pcr

Με εγκύκλιο της η ΑΑΔΕ ορίζει οτι από 1.1.23 διαγνωστικά rapid, self και μοριακά - Pcr test, που αποτελούν σημαντικά αγαθά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα υπάγονται στον κατώτατο εφαρμοζόμενο συντελεστή ΦΠΑ 6% από μηδενικό που ήταν μέχρι τώρα.

Ακριβότερα πλέον θα αγοράζουν από τα φαρμακεία ή θα κάνουν τα rapid test οι πολίτες καθώς όπως ανακοινώθηκε με εγκύκλιο από την ΑΑΔΕ πλέον τα παραπάνω είδη θα υπάγονται όχι σε μηδενικό συντελεστή όπως ίσχυε μέχρι 31.12.2022 αλλά σε μειωμένο συντελεστή 6% ήδη από 01.01.23.

Υπενθυμίζεται οτι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι αλλά και υγειονομικοί υπάγονται σε εβδομαδιαία rapid test με δικά τους ΄έξοδα ενώ, πολλοί είναι εκείνοι που προμηθεύονται και self test για να μπορούν να κάνουν μόνοι τους στο σπίτι.

Πάντως όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τα rapid test σύντομα ενδεχομένως να είναι παρελθόν καθώς μετά και το τέλος της παράτασης που δόθηκε έως στις 31 Μαρτίου, θα πάψει να είναι υποχρεωτική η διενέργεια τους για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

 «Ναι, έχουμε δώσει μια παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενδεχομένως να μην χρειάζεται μετά αλλά τουλάχιστον για το σκέλος του χειμώνα θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι οπότε μέχρι τέλη Μαρτίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα παραμείνει να κάνουν τεστ»

Και συνέχισε λέγοντας «Αυτό βοηθάει, παρόλο που λένε ότι έχει ματώσει η τσέπη τους, και τους ίδιους.  Γιατί όλα τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι ο ανεμβολίαστος εάν νοσήσει ενδεχομένως πρέπει πιο έγκαιρα να πάρει και θεραπείες γιατί ακριβώς δεν έχει την κάλυψη του εμβολίου, είπε χαρακτηριστικά.

Τι ορίζει η εγκύκλιος

Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν υπόψη της Υπηρεσίας, αναφορικά με το συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται από 1.1.2023 στα ανωτέρω είδη που σχετίζονται με τον Covid-19 και τις σχετικές υπηρεσίες, διευκρινίζονται τα εξής:

1. Με την υπ' αριθ. Ε.2002/2020 εγκύκλιο Διοικητή ΑΑΔΕ κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 73 του ν.4764/2020, με τις οποίες προστέθηκε νέα παράγραφος 1Α στο άρθρο 21 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) και προβλέφθηκε η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στην εισαγωγή και παράδοση αγαθών που σχετίζονται άμεσα με την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 (εμβόλια και invitro διαγνωστικά προϊόντα). Ο ίδιος συντελεστής εφαρμόστηκε και στις υπηρεσίες που συνδέονται στενά με τα αγαθά του προηγούμενου εδαφίου.

2. Με τις εν λόγω διατάξεις η χώρα μας έκανε χρήση της δυνατότητας που δόθηκε στα Κράτη - Μέλη για εφαρμογή μηδενικού συντελεστή σε διάφορα είδη που σχετίζονται με την νόσο Covid-19 καθώς και στις συναφείς υπηρεσίες, σύμφωνα με το νέο άρθρο 129α της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/2020.

3. Οι ως άνω διατάξεις της παραγράφου 1Α του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από 23/12/2020, εφαρμόστηκαν μέχρι και τις 31/12/2022, όπως όριζε ρητά η σχετική Ενωσιακή Νομοθεσία (Οδηγία (ΕΕ) 2020/2020). Συνεπώς μετά τη λήξη των ανωτέρω ρυθμίσεων, διευκρινίζεται ότι τα εν λόγω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονται στον κατά περίπτωση ισχύοντα συντελεστή ΦΠΑ όπως αυτός ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ σε συνδυασμό με το Παράρτημα ΙΙΙ αυτού.

4. Ειδικότερα και όσον αφορά τα:

-  Εμβόλια κατά των σχετιζόμενων με το SARS κορονοϊών (είδος SARS-CoV) , της Δ.Κ.3002 για τον άνθρωπο,
-  Διαγνωστικά τεστ rapid, διαγνωστικά τεστ PCR, διαγνωστικά τεστ αντισωμάτων και λοιπά διαγνωστικά για Covid-19 της Δ.Κ. 3822 για τον άνθρωπο, που αποτελούν σημαντικά αγαθά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπάγονται στον κατώτατο εφαρμοζόμενο συντελεστή ΦΠΑ (υπερμειωμένος συντελεστής 6%), διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την πρόσβαση των φορέων υγείας και του γενικότερου πληθυσμού της χώρας στα εν λόγω αγαθά, ώστε να καταπολεμηθεί ο ιός και να αποφευχθεί η διάδοσή του, χωρίς να τίθεται χρονικός περιορισμός για την εφαρμογή του.

5.Σε περίπτωση που κατά την παράδοση διαγνωστικών rapid test στους καταναλωτές από φαρμακεία, τα οποία αναλαμβάνουν, χάριν διευκόλυνσης των καταναλωτών, και την διεξαγωγή τους, το τυχόν επιπλέον τίμημα που αυτά λαμβάνουν προσαυξάνει την φορολογητέα αξία της κύριας πράξης, ήτοι της παράδοσης του διαγνωστικού τεστ rapid, υπαγόμενο ως εκ τούτου στον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ, 6%.

Σε κάθε περίπτωση, η διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων νόσησης από τον κορονοϊό Covid-19, από ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια του π.δ. 84/2001 ή άλλους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανεξάρτητα από την μέθοδο που χρησιμοποιείται (rapid test ή PCR) απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22, παρ. 1, περ. ε' του Κώδικα ΦΠΑ χωρίς να παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνθηκαν οι σχετικές εισροές.

dikaiologitika.gr