9 λόγοι για να προσθέσεις φυτικές ίνες στη διατροφή σου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 15:30

9 λόγοι για να προσθέσεις φυτικές ίνες στη διατροφή σου

pexels

Στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων.

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 9 λόγους για να προσθέσεις περισσότερες φυτικές ίνες στην καθημερινή σου διατροφή.

Φυτικές ίνες Pexels

1. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ακόμα κι αν η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, είναι η μόνη διατροφική αλλαγή που κάνεις, θα χάσεις βάρος. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει σχετική μελέτη, στην οποία οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, χωρίς άλλες διατροφικές παραμέτρους, έχασαν σημαντικό βάρος. Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές, όχι μόνο σε χορταίνουν πιο γρήγορα και για περισσότερο, αλλά εμποδίζουν επίσης το σώμα να απορροφήσει μερικές από τις θερμίδες των τροφών που καταναλώνεις.

2. Σε βοηθούν να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος

Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να αποφύγεις να πάρεις κιλά. Σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, δείχνει ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερη ποσότητα φυτικών ινών, έτειναν να είναι συνολικά πιο αδύνατοι. Ενώ εκείνοι που ήταν παχύσαρκοι, έπαιρναν κατά μέσο όρο σχεδόν 1 γραμμάριο λιγότερες την ημέρα από τους συμμετέχοντες με κανονικό βάρος.

3. Mειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φυτικές ίνες διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και διατηρούν ένα υγιές βάρος που μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της ανάπτυξης διαβήτη.

4. Μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

Για κάθε 7 γραμμάρια φυτικών ινών που καταναλώνονται καθημερινά, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μειώνεται κατά 9%, σύμφωνα με μια ανασκόπηση 22 μελετών. Αυτό οφείλεται εν μέρει, στην ικανότητα τους να απορροφούν την περίσσεια χοληστερόλη και να την αποβάλλουν πριν φράξει τις αρτηρίες.

5. Διατηρούν την υγεία του εντέρου

Τα καλά βακτήρια που συνθέτουν το μικροβίωμα του εντέρου, τρέφονται με φυτικές ίνες, παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, που έχουν μια σειρά από οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της συστηματικής φλεγμονής, η οποία έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και σχεδόν κάθε σημαντικό, χρόνιο πρόβλημα υγείας.

6. Μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων

Κάθε 10 γραμμάρια φυτικών ινών, σχετίζεται με 10% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και 5% μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με σχετική μελέτη. Εκτός από τις αντικαρκινικές επιδράσεις τους, τροφές όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσουν περαιτέρω τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

7. Σε βοηθούν να ζήσεις περισσότερο

Ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ανακάλυψαν πρόσφατα ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν συχνά δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως, είχαν 19% και 17%, αντίστοιχα, μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες.

8. Προσφέρουν στον οργανισμό μια φυσική αποτοξίνωση

Οι διαλυτές ίνες, απορροφούν δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις, όπως η περίσσεια οιστρογόνων και τα ανθυγιεινά λίπη, προτού μπορέσουν να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Από την άλλη, οι αδιάλυτες ίνες κινητοποιούν το πεπτικό σύστημα, περιορίζοντας το χρόνο που χημικές ουσίες όπως ο υδράργυρος και τα φυτοφάρμακα παραμένουν στον οργανισμό.

9. Χτίζουν γερά οστά

Ορισμένοι τύποι διαλυτών ινών, τα πρεβιοτικά, που βρίσκονται στα σπαράγγια, τα πράσα, τη σόγια, το σιτάρι και τη βρώμη, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα μεταλλικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο στα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250