Viewsofgreece: Κεφαλονιά - Η μεγάλη κυρία του Ιονίου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 16:10

Ο ιδιόρρυθμος φάρος των Αγίων Θεοδώρων στο Αργοστόλι

Ο ιδιόρρυθμος φάρος των Αγίων Θεοδώρων στο Αργοστόλι Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com

Γνωρίστε την Κεφαλονιά μέσα από δέκα επιλεγμένες διαδρομές

Ακόμη και αν δεν κατέχεις ιδιαίτερες γνώσεις γεωγραφίας, κοιτώντας το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου στον χάρτη αντιλαμβάνεσαι με την πρώτη ματιά ότι η Κεφαλονιά δεν θα αποδειχτεί ένας εύκολος τόπος για τον επισκέπτη που θα θελήσει να την εξερευνήσει στον ούτως ή άλλως περιορισμένο χρόνο των διακοπών.

Το πολύπλοκο σχήμα της, η ποικίλη γεωμορφολογία της, το έντονα ορεινό της ανάγλυφο, οι πολυσχιδείς ακτές της, τα εκτεταμένα δασικά της συμπλέγματα, αλλά και τα αξιόλογα μνημεία της θα φέρουν σε αμηχανία τον επίδοξο εξερευνητή, καθώς δύσκολα θα αποφασίσει πού θα πάει και τι θα δει.

Αν και η συχνή σεισμική δραστηριότητα της περιοχής έχει ταλαιπωρήσει από παλιά την Κεφαλονιά, αρκετοί από τους παραδοσιακούς οικισμούς της, που συνωστίζονται κυρίως στο βόρειο τμήμα της, έχουν αντέξει το χτύπημα του Εγκέλαδου και σήμερα συμπληρώνουν το τουριστικό προφίλ του νησιού.

Εκτός από τις παραλίες και τα αξιόλογα χωριά, υπάρχουν και οι ορεινοί όγκοι με κυρίαρχο ανάμεσά τους το όρος Αίνος, γνωστό για το μοναδικό στο είδος του ελατοδάσος που έρχεται να δώσει τη δική του πινελιά στο ούτως ή άλλως ενδιαφέρον νησιωτικό τοπίο. Σε αυτό το ταξιδιωτικό μας άρθρο -στηριζόμενοι στη δική μας εμπειρία- θα προτείνουμε δέκα ξεχωριστές διαδρομές, η κάθε μία με το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που θα σας φέρουν κοντά στις σημαντικότερες παραλίες και στα πιο αξιόλογα φυσικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία του νησιού.

  • Γύρω από το Αργοστόλι: Η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς αποπνέει έντονα την αρχοντιά παρωχημένων εποχών. Η πρώτη εικόνα του Αργοστολίου, έτσι όπως την αντικρίζει ο επισκέπτης από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει την πόλη με το λιμάνι της Σάμης, είναι αναμφίβολα εντυπωσιακή. Η κλειστή λιμνοθάλασσα του Κούταβου, ο απάνεμος κόλπος, αλλά και τα βαθιά πελαγίσια νερά συναντώνται με τη θαλασσινή πολιτεία. Η γέφυρα του Δρέπανου, που χτίστηκε το 1813 από τον Ελβετό συνταγματάρχη Charles de Bosset, αλλά και ο χαρακτηριστικός επιθαλάσσιος οβελίσκος καλωσορίζουν τον επισκέπτη.

Αξίζει να συνεχίσετε τον παραλιακό δρόμο ώς τον περίφημο φάρο των Αγίων Θεοδώρων με την ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική. Για βουτιές θα προτιμήσετε τις οργανωμένες παραλίες Λάσση, Μακρύς και Πλατύς Γιαλός και προς το αεροδρόμιο τις αμμουδιές Αμμες, Πόρτο Χέλης, Λυγιά, Αβυθος. Ανηφορίστε ώς τα χωριά Περατάτα και Μαζακαράτα για να δείτε τη θέα και το εντυπωσιακό κάστρο του Αγίου Γεωργίου.

  • Φισκάρδο, άκρως τουριστικό, αλλά πανέμορφο: Ο μεγάλος σεισμός του 1953, που κατάστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, δεν έπληξε με την ίδια σφοδρότητα το ψαροχώρι του Φισκάρδου.

Τα περισσότερα σπίτια γλίτωσαν από τη μανία του Εγκέλαδου και κυρίως το λιμάνι που διατηρεί ατόφια την παλιά του όψη. Με την πάροδο του χρόνου το μικρό χωριό μεταμορφώθηκε σε ένα πολυσύχναστο θέρετρο, το οποίο όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να μπει ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας αν επισκεφτείτε την Κεφαλονιά. Αξίζει ν’ αναζητήσετε την παλαιοχριστιανική του Φισκάρδου στο ακρωτήρι (6ος μ.Χ. αι.) και τον παλιό φάρο. Οι καλύτερες κοντινές παραλίες είναι η Εμπλυσι και το Φωκί. Πιο απόμερες είναι οι ακρογιαλιές Κιμιλιά και Δαφνούδι.

  • Μύρτος, άγρια, φυσική ομορφιά: Ποζάρει ως μία από τις ομορφότερες και πιο διάσημες παραλίες του Ιονίου, πασίγνωστη για το γοητευτικό τοπίο και τα γαλάζια νερά της. Πηγαίνοντας οδικώς από Αργοστόλι για Φισκάρδο θα δεις από ψηλά τον διάσημο Μύρτο να διαγράφει το λαμπερό αμμουδερό του τόξο πάνω στην ακτογραμμή και να σε προκαλεί με τα εκτυφλωτικά του χρώματα. Ωστόσο όλα δείχνουν ειδυλλιακά από ψηλά και ο Μύρτος δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα, καθώς είναι μια πολύ δημοφιλής παραλία και ο συνωστισμός εδώ συνεχίζεται έως αργά τον Σεπτέμβριο.
  • Η χερσόνησος της Ασου: Πρόκειται για ένα κουκλίστικό τόπο που άνετα μπορεί να συμπεριληφθεί στους πλέον ενδιαφέροντες σε όλο το Ιόνιο.

Αν και η περιοχή επλήγη αλύπητα από την κακοκαιρία «Ιανός», η μικρή πλατεία της Ασου με τα πλατάνια, τις βρύσες και τα ταβερνάκια αλλά και το μικροσκοπικό λιμάνι παραμένει σημεία αναφοράς. Στην Ασο υπάρχει μια βοτσαλωτή παραλία που, όπως είναι φυσικό, γνωρίζει σύντομα τον κορεσμό. Οπωσδήποτε αξίζει μια βόλτα ώς το μεσαιωνικό κάστρο. Βόρεια της Ασου αναπτύσσονται οι τρεις βοτσαλιές του Χάρακα, ενώ νότια, προς Μύρτο, υπάρχουν δύο μεγάλες, αλλά απρόσιτες παραλίες που θα επισκεφτείτε με βάρκα.

  • Πραγματοποιήστε τον γύρο της Παλικής: Η Παλική είναι η μεγάλη χερσόνησος της δυτικής Κεφαλονιάς που -θα έλεγε κανείς- ότι μοιάζει με αυτόνομο νησί. Το Ληξούρι είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη του νησιού και είναι χτισμένη κοντά στη αρχαία Πάλη, απ’ όπου πήρε το όνομά της η χερσόνησος.  Κοντά στο Ληξούρι υπάρχουν μερικές όμορφες ακτές που όμως όπως είναι φυσικό μαζεύουν αρκετό κόσμο, μια και εδώ βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία της χερσονήσου.

Εύκολα από το Ληξούρι θα πάτε στο χωριό Ματζαβινάτα, απ’ όπου θα προσεγγίσετε τη φημισμένη παραλία Ξι με τα χαρακτηριστικά βράχια, την κοκκινωπή άμμο και το ομώνυμο ακρωτήρι. Ανατολικά από το Ξι και έως το αμμώδες ακρωτήρι του Αϊ-Γιώργη ξεδιπλώνεται σε μήκος που ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα η παραλία του Μέγα Λάκκου. Νοτιοδυτικά απλώνεται η επίσης φημισμένη παραλία Κουνόπετρα.

Από το χωριό Ματζαβινάτα με κατεύθυνση δυτική θα προσεγγίσετε τη Μονή Κηπουραίων με την πανώρια θέα στη δυτική βραχώδη ακτογραμμή. Από εδώ θα έχετε πρόσβαση στην πανέμορφη παραλία Πλατειά Αμμος. Δώδεκα χιλιόμετρα από το Ληξούρι, κοντά στο χωριό Βιλατώρια, βρίσκεται η βοτσαλιά Πετανιοί με τα διάφανα σαν κρύσταλλο νερά που είναι μία από τις καλύτερες του Ιονίου, αν και όχι ιδιαίτερα διάσημη όπως αυτή του Μύρτου.

Μια ακόμη όμορφη νησιώτικη γωνιά με αυθεντικό χρώμα και εκπληκτική μικροσκοπική αμμουδιά είναι το λιμανάκι Πόρτο Αθέρας στο βορειότερο άκρο της χερσονήσου, που προσεγγίζεται από το χωριό Αθέρας.

  • Γεωλογικά φαινόμενα που θα σε αφήσουν άφωνο: Η Κεφαλονιά είναι γνωστή για τα μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα που συναντώνται εδώ.

Στην είσοδο του Αργοστολίου εδώ και αιώνες εμφανίζεται συνεχής ροή θαλασσινού νερού σε μικρές καταβόθρες, οι οποίες δεν γεμίζουν ποτέ. Εντυπωσιακό είναι το σπήλαιο Δρογαράτη με τους πολύχρωμους σταλαγμίτες και σταλακτίτες που βρίσκεται κοντά στο χωριό Γκριζάτα. Ακόμη γνωστά είναι τα σπήλαια Αγκαλάκι, των Αγ. Θεοδώρων και το βάραθρο της Αγ. Ελεούσας. Αξίζει να αναζητήσετε τη μικροσκοπική λίμνη Αβυθος που βρίσκεται στην περιοχή του Πόρου, κοντά στο χωριό Αγιος Νικόλαος, και εντυπωσιάζει με το γαλήνιο τοπίο της.

Σίγουρα όμως την παράσταση κλέβει το περίφημο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης που προσεγγίζεται εύκολα από το χωριό Καραβόμυλος. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο και η ξενάγηση περιλαμβάνει βαρκάδα στη μικρή λίμνη.

  • Η πιο όμορφη διαδρομή με το αυτοκίνητο: Βόρεια από το λιμάνι της Σάμης, στη ρίζα της χερσονήσου του Φισκάρδου, βρίσκεται το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας και οι καθαρές βοτσαλωτές παραλίες του. Από εδώ ξεκινά μια αξιόλογη διαδρομή που, καθώς ξεδιπλώνεται κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτογραμμής, προσφέρει θέα στο Στενό της Ιθάκης.

Από το λιμάνι λοιπόν της Αγίας Ευφημίας θ’ ανηφορίσετε γρήγορα προς Ξηροπόταμο και Νεοχώρι. Από το Νεοχώρι αξίζει να κατηφορίσετε προς τη μικρή βοτσαλιά Γιαγάνα (7 χλμ.), που ξεχωρίζει ανάμεσα στα κυπαρίσσια. Η ακρογιαλιά αυτή έγινε γνωστή από τα γυρίσματα σκηνών της ταινίας «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Πρόσφατα στη θαλάσσια αυτή περιοχή ανακαλύφτηκαν άφθονα αγγεία που πιθανόν προέρχονται από κάποιο αρχαίο ναυάγιο.

Λίγο πιο βόρεια συναντάμε τα ακρογιάλια Χοργότα και Αγία Σοφία που προσεγγίζονται από το χωριό Κομιτάτα. Συνεχίζοντας την αρχική μας πορεία διατρέχουμε κατάφυτο τοπίο απολαμβάνοντας την εξαίσια θέα στο Δίαυλο της Ιθάκης και περνάμε από τα χωριά Κομιτάτα, Καρυά, Βαρύ, Πύργο, Πλαγιά, για να καταλήξουμε τελικά στα Μεσοβούνια που βρίσκονται πολύ κοντά στον δρόμο Αργοστολίου-Φισκάρδου.

  • Με αφετηρία τον Πόρο: Ο ανοιχτός κόλπος του Πόρου με το λιμάνι και την άριστη τουριστική υποδομή μοιάζει κρυμμένος ανάμεσα στα απόκρημνα βουνά. Εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη των Πρόννων, μία από τις τέσσερις ισχυρές πόλεις-κράτη της Κεφαλονιάς. Πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως θολωτό μυκηναϊκό τάφο στη θέση Μπούρτζι των Τζανάτων που χρονολογείται από το 1400 π.Χ. Στην παραλία, που ξεπερνά σε μήκος τα 3 χλμ., συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος και σίγουρα δεν προσφέρεται για μοναχικό κολύμπι.

Νότια του Πόρου ξεκινά ο παραλιακός δρόμος που θα σας φέρει μετά από 11 χιλιόμετρα στο γνωστό θέρετρο της Σκάλας με τις θαυμάσιες αμμουδερές παραλίες. Πρόκειται για μια θαυμάσια οδική διαδρομή μέσα σε πευκοδάσος (ένα μέρος του έχει καεί από παλιότερες πυρκαγιές) που διατρέχει παραλιακά το νοτιοδυτικότερο τμήμα του νησιού. Για εξερευνήσεις ακολουθήστε από το λιμάνι του Πόρου τον μέτριας βατότητας χωματόδρομο που με κατεύθυνση βόρεια θα σας πάει στις απόμερες παραλίες Λάζαρος (5,5 χλμ.) και Ξηλώματα (6 χλμ.).

  • Σάμη, φυσικό ντεκόρ: Η Σάμη είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Διαθέτει πολλές διευκολύνσεις και αρκετές ενδιαφέρουσες τριγύρω τοποθεσίες. Η καλύτερη παραλία της περιοχής είναι αυτή της Αντισάμου (6 χλμ. βορειοανατολικά), που είναι πολυσύχναστη και οργανωμένη. Θεωρείται από τις πιο αναγνωρίσιμες γωνιές του νησιού. Στον λόφο πάνω από τη Σάμη έχουν ανασκαφεί τα ερείπια τείχους της αρχαίας ομώνυμης πόλης στην περιοχή Παλιόκαστρο. Με μικρή παράκαμψη μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Παναγίας Αγριλιών (4 χλμ. άσφαλτος) και να απολαύσετε την καταπληκτική του θέα ή να ανηφορίσετε ώς τα χαλάσματα του κάστρου στην τοποθεσία Αγ. Φαρέντες (7 χλμ.). Μεγάλο μέρος της ταινίας «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» γυρίστηκε επίσης στη Σάμη.
  • Ψηλά, στα έλατα του Αίνου: Ο Αίνος, το ψηλότερο βουνό του Ιονίου (1.628 μέτρα), κυριαρχεί στο κέντρο της Κεφαλονιάς, κατάφυτος ώς την κορφή από δάσος πανύψηλων ελάτων (abies cephalonica). Από το 1962 η περιοχή έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός με σκοπό να σταματήσει η υποβάθμιση του ελατοδάσους κυρίως λόγω της βοσκής και της υπερβολικής υλοτόμησης. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί με το αυτοκίνητό του σε ένα σημαντικό τμήμα του δάσους και να αγναντεύσει την εκπληκτική θέα.

Το ομορφότερο χωριό που απαγκιάζει στις πλαγιές του Αίνου είναι το κεφαλοχώρι Βαλσαμάτα. Θα το επισκεφτείτε με ασφάλτινο δρόμο από το Αργοστόλι (12 χλμ.). Ο οικισμός, άριστα ρυμοτομημένος, διαγράφεται γραφικός από ψηλά καθώς βρίσκεται σε ύψος 500 μέτρων στην καρδιά της εύφορης ορεινής κοιλάδας των Ομαλών.

Πολύ όμορφη είναι η διαδρομή από τα Βαλσαμάτα προς τη Μονή Αγ. Γεράσιμου, ένα μοναστήρι στενά δεμένο με την ιστορία της Κεφαλονιάς. Στις νοτιοδυτικές παρυφές του βουνού αναπτύσσονται οι εξαιρετικές παραλίες Σισίων, Κορώνη, Λεύκη, Λουρδά, Κανάλι και Τραπεζάκι που προσεγγίζονται από τον δρόμο Αργοστολίου-Σκάλας.

? Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com




00 inkefalonia general ad 300X250