Ο Γεράσιμος Τιμοθεάτος για την τουριστική κίνηση στην Κεφαλονιά – Το παράπονό του για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Αυγούστου 2021 10:28

Ο Γεράσιμος Τιμοθεάτος για την τουριστική κίνηση στην Κεφαλονιά – Το παράπονό του για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Για την τουριστική κίνηση στην Κεφαλονιά, μίλησε στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΞ, Γεράσιμος Τιμοθεάτος.

 

Τα προηγούμενα χρόνια, οι άνθρωποι του τουρισμού είχαν εικόνα για το πως θα κινηθεί η σεζόν ήδη από τον Απρίλιο. Φέτος, βρίσκονταν στα τυφλά μέχρι και τα μέσα Ιουλίου. Κάπου εκεί, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έκαναν το άλμα. Ο τουρισμός άρχισε να εκπλήσσει θετικά και πλέον έκανε το comeback.

Συνοπτικά ο κ. Τιμοθεάτος ανέφερε για την φετινή πορεία του τουρισμού στην Κεφαλονιά:

“Ο Αύγουστος πήγε σαν κανονικός Αύγουστος ,δεν είναι όμως για πανηγυρισμούς, υπάρχει μια τεράστια καταστροφή γιατί έχουν καταρρεύσει όλοι οι υπόλοιποι μήνες. Τουλάχιστον να μπορέσουμε να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί απο τη ζημιά που θα καταγράψουμε.

Με ένα μήνα δε σώζεται βέβαια η χρονιά, αν σωζόταν η επιβίωση μιας επιχείρησης με ένα μήνα, τότε τα προηγούμενα χρόνια που δουλεύαμε όλη την περίοδο, θα έπρεπε όλοι να είμασταν ζάμπλουτοι και να μην είχαμε πρόβλημα για δύο χρόνια που δεν δουλέψαμε.

Πήγαμε όμως καλά τον Αύγουστο, είδαμε αρκετό κόσμο στο νησί μας κυρίως απο την Ελληνική αγορά, δούλεψαν πάρα πολύ τα προγράμματα του Κοινωνικού Τουρισμού και του Τουρισμού για Όλους, οι τιμές δεν είναι αυτές που ελπίζαμε να πάρουμε, αλλά τουλάχιστον κινηθήκαμε.

Ο κ. Τιμοθεάτος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, στις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν και στο χτύπημα που δέχθηκε ο τουρισμός στις περιοχές αυτές.

Όσον αφορά τους αναθεωρημένους χάρτες που παρουσίασε την Πέμπτη 19 Αυγούστου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται και τα νησιά του Ιονίου, είπε ότι κανείς δεν ξέρει με ποιά κριτήρια βγαίνουν αυτοί οι χάρτες και ότι είναι άξιον απορίας πως βγαίνουν αυτά τα πράγματα τα οποία επηρεάζουν το αύριο του τουρισμού στα νησιά μας.

“Μπροστά μας έχουμε τον Σεπτέμβριο και έχουμε μεγάλες ελπίδες να δουλέψουμε με το εξωτερικό ,υπάρχει ενδιαφέρον, φυσικά δεν εξαρτάται απο κανέναν άλλον πέραν από τις κυβερνήσεις, για το αν θα βάλουν περιοριστικά μέτρα κ.λ.π.

Υπάρχει ενδιαφέρον απο την Μ. Βρετανία, φυσικά τα νούμερα δεν είναι τόσο μεγάλα όπως τα περιμέναμε.”

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς στον χώρο του τουρισμού ο κ. Τιμοθεάτος δήλωσε ότι δεν έχουν καταγραφεί τα νούμερα που περίμεναν, συνέστησε σε όλους να εμβολιαστούν για να ξαναγυρίσουμε στην κανονικότητα και έψεξε όσους εκφράζουν άποψη χωρίς γνώση και παρασύρουν τον κόσμο να μην εμβολιαστεί.

Ερωτηθείς για τις επικείμενες εκλογές του ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και την υποψηφιότητα του είπε:

“Οι εκλογές είναι 15 με 16 Σεπτεμβρίου, δεν έχω άγχος για το αν θα εκλεγώ, ευτυχώς στα Ιόνια Νησιά με τους συναδέλφους έχουμε καλή επικοινωνία και συνεργασία, είμαστε 4 υποψήφιοι για 4 θέσεις ,άρα θα εκλεγούμε και οι 4.Απο κει και πέρα τον αγώνα μας θα τον κάνουμε γιατί πρέπει να δείξει συσπείρωση ο χώρος και να φέρουμε τον κόσμο κοντά γιατί τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά.”

Καλούμενος να καταθέσει την δική του άποψη σχετικά με τις δηλώσεις της Περιφερειάρχη κας Κράτσα για την τουριστική κίνηση στα νησιά του Ιουνίου ο κ. Τιμοθεάτος ήταν ιδιαίτερα καυστικός:

“Ο τουρισμός είναι ένα θέμα που ακουμπάει όλους μας. Όταν η Περιφέρεια βγαίνει κι ανακοινώνει ότι χάλασε 70.000 ευρώ για διαφήμιση, τη στιγμή που ο Δήμος Αργοστολίου χαλάει 130.000 ευρώ τι σχόλια να κάνω απο κει και πέρα. Απλά είδε θεωρώ η κα Κράτσα ότι κάπου πήγανε καλά τα πράγματα και βγήκε να κάνει μια δήλωση για να πει έχω κι εγώ μερίδιο.

Δυστυχώς, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η Περιφέρεια και δεν το λέω πολιτικά, δεν είμαι πολιτικός και δεν θέλω να γίνω, έχει υστερήσει στο θέμα της προώθησης του τουρισμού.

Βλέπουμε τον δήμο τον δικό μας και τους δήμους γύρω γύρω που προσπαθούν ,έχουμε κάνει πράγματα πρωτόγνωρα και βγαίνει η Περιφέρεια και σου λέει ,βάλαμε διαφήμιση σε ένα περιοδικό στα αεροδρόμια που η αποδοτικότητα του είναι μηδέν, γιατί όσοι έχουνε ταξιδέψει θα το πάρουνε στα αεροδρόμια μετά την αποβίβαση τους.

Σου λένε θα βάλουνε αφίσες στο μετρό της Αθήνας 6 Αυγούστου! Ότι πήρανε μέρος σε διαδικτυακές εκθέσεις αφού ο Τιμοθεάτος κι ο Ατσάρος φώναξαν γιατί δεν πήγαμε στο Λονδίνο που ήταν δωρεάν η συμμετοχή και μετά καταλάβανε ότι πρέπει μέσω του ΕΟΤ να πηγαίνουν δωρεάν.

Αισθανόμαστε μόνοι. Δεν έχουν πάρει ένα τηλέφωνο να μας πούνε τι γίνεται, τα γνωρίζουν όλα ορισμένοι και αυτό είναι το κακό.

Στην τελευταία επίσκεψη της της κα Κράτσα στο δελτίο που κοινοποίησαν αναφερόταν ότι θα συναντηθεί με τουριστικούς παράγοντες, η Ένωση Ξενοδόχων δεν ενημερώθηκε, ούτε και ο κ. Ατσάρος ο πρόεδρος καταλυμάτων. Εκφράζω την αγωνία και την δυσαρέσκεια μου γιατί απο τον δήμο γίνονται πράγματα ,αλλά κανείς δεν μιλάει για την Περιφέρεια.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτό που είχε καταφέρει ο Σπύρος Γαλιατσάτος ,να διαφημίσει όλα τα Ιόνια νησιά, έδινε την δυνατότητα σε κάθε νησί να κολλάει πάνω σ αυτό που έκανε η περιφέρια,τώρα έχουμε μείνει αβοήθητοι.”

Τέλος ο κ.Τιμοθεάτος δήλωσε ότι όπως διαφαίνεται και ο Σεπτέμβριος θα πάει τουριστικά καλά, χωρίς ωστόσο να παραβλέπει τις αποφάσεις που θα ληφθούν απο τις άλλες χώρες και που μπορεί να επηρεάσουν τις εξελίξεις και σημείωσε ότι και απο τις Βαλκανικές χώρες η Κεφαλονιά δέχθηκε πολύ καλό αριθμό τουριστών και εξήρε την πολύ καλή δουλειά του κ. Βίκτωρα Ρουχωτά με την Σερβία.

'Είναι ευκαιρία τώρα να γίνει ένας επανακαθορισμός του τουριστικού μίγματος που έχουμε στο νησί μας, γιατί όταν δεν έχεις καμία επαφή με τις άλλες αγορές ,πως περιμένεις να μπούν αεροπλάνα απο άλλους προορισμούς. Όταν το 65% ήταν απο την Αγγλική αγορά.”

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/timotheatos-892}




00 inkefalonia general ad 300X250