Γ. Τιμοθεάτος: «Η άρση των περιορισμών στην Βρετανία ήρθε στο… και τέταρτο! Τουλάχιστον θα τονωθεί η κίνηση»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 09:48

Γ. Τιμοθεάτος: «Η άρση των περιορισμών στην Βρετανία ήρθε στο… και τέταρτο! Τουλάχιστον θα τονωθεί η κίνηση»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89, με τον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς-Ιθάκης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου, Γεράσιμος Τιμοθεάτος για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού.

Με θετικές προοπτικές για τον τουρισμό ξενικά ο Ιούλιος, «ωριμάζουν» οι τουριστικές ροές, ανοικτός είναι ο δρόμος για την έλευση Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα από τις 19 Ιουλίου και μετά, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στις 5 Ιουλίου ο Μπόρις Τζόνσον( με την τελική απόφαση επισήμως να λαμβάνεται την επόμενη εβδομάδα).

Μπορεί βέβαια να έχει χαθεί ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου, ωστόσο αποτελεί αναμφίβολα μία θετική εξέλιξη το γεγονός ότι έστω και τώρα αίρονται όλοι οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί.

Συνοπτικά ο κ.Τιμοθεάτος ανέφερε:

“Δυστυχώς αυτή η είδηση ήρθε στο και τέταρτο, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον το τράβηξε όσο μπορούσε, μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη να μην αφήσει τον κόσμο να ταξιδέψει μετά τις 19 Ιουλίου θα σήμαινε και την ταφόπλακα για την τουριστική κίνηση.

Το στοίχημα φέτος ήταν να δουλέψουμε και τον Μάιο και τον Ιούνιο, πέρυσι είχαμε ξεκινήσει 1η Ιουλίου να δεχόμαστε πτήσεις, άρα χάθηκε κι ένα μέρος σημαντικό του Ιουλίου, τέλος πάντων θα μπορέσουμε να δουλέψουμε με ότι μας έχει απομείνει.

Το καλοκαίρι δεν σώζεται σε καμιά περίπτωση, ήδη τα νούμερα είναι αρνητικά, τουλάχιστον οι επιχειρήσεις που έχουν αποφασίσει να ανοίξουν η έχουν ανοίξει ήδη, θα τονωθεί η κίνηση τους και με την Αγγλική αγορά που ξέρουμε πόσο σημαντική είναι για τον τόπο μας και θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ζημιά που ήδη καταγράφεται”

Στην ερώτηση πότε θα αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική η ροή των Άγγλων τουριστών μετά από τις ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον ο κ. Τιμοθεάτος επισημαίνει:

“Περιμένουμε τις επόμενες μέρες να δεχτούμε κρατήσεις, θεωρώ ότι από αρχές Αυγούστου θα δουλέψουμε με ικανοποιητικές πληρότητες.

Ανάλογα με το ενδιαφέρον οι tour operator όπως είχαν δηλώσει είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα που είχαν στην αρχή προγραμματίσει.

Θα ξεκινήσουν συντηρητικά στην αρχή, αλλά με δεδομένο το ενδιαφέρον που θα βλέπουν θα επαναδρομολογήσουν και πτήσεις οι οποίες πιθανόν να ήταν στην γκρίζα ζώνη .

Όλο το προηγούμενο δίμηνο η Ένωση Ξενοδόχων με την συνεργασία του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς τρέχαμε ηλεκτρονική καμπάνια στην Μ.Βρετανία παρότι βλέπαμε να αναβάλλεται η έναρξη πτήσεων απο την Αγγλία.

Βλέπαμε ότι υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον στις αναζητήσεις για την Κεφαλονιά, είχαμε πάνω απο 4.500.000 views,30έως 40.000 κλικαρίσματα στην καμπάνια μας.

Βλέπαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον παρότι το ταξίδι δεν ήταν εύκολο.

Αυτή τη στιγμή και με την Τουριστική Επιτροπή θα τρέξει καμπάνια με μεγάλο tour operator στην Αγγλία και είναι και η κατάλληλη στιγμή ,είναι απαραίτητο να υπάρχει, παρ’ όλο που η Κεφαλονιά έχει πολλούς φανατικούς φίλους στην Αγγλία .

Η προσπάθεια είναι να προσελκύσουμε και νέους”.

Για την εικόνα των κρατήσεων στην Κεφαλονιά τον Ιούνιο και τα σχετικά αρνητικά σχόλια ο κ. Τιμοθεάτος σχολίασε για μια ακόμα φορά:

“Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρχε αυτό το κλίμα στην Κεφαλονιά ότι όλοι πάνε καλά και η Κεφαλονιά καταστρέφεται. Μακάρι να ταν έτσι γιατί θα είχαμε λύσει το πρόβλημα.

Ακόμα και ο πρόεδρος του συνδέσμου των tour operator στην Αγγλία ο οποίος είναι και λάτρης της Κεφαλονιάς ,δεν μπορούσε να δώσει μια εξήγηση για ποιό λόγο υπήρχαν αυτές οι αποφάσεις απο την Αγγλική Κυβέρνηση.”

Αφού επεσήμανε στην συνέχεια ότι η χρονιά παραμένει δύσκολη, οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες και ότι ο χειμώνας θα είναι πραγματικά δύσκολος, κατέθεσε την δική του εκτίμηση για την “Γαστρονομική Κοινότητα Κεφαλονιάς”:

“΄Ηταν απο τα θέματα που μας είχαν ξανά απασχολήσει όπως και οι περιπατητικές διαδρομές που σχεδιάστηκε το δίκτυο τους και θα προχωρήσει ο Δήμος στην υλοποίηση τους.

Η γαστρονομική ταυτότητα της Κεφαλονιάς ήταν κάτι που είχε συζητηθεί και προχώρησε απο την Τουριστική Επιτροπή.

Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι η καταγραφή των πιο αντιπροσωπευτικών συνταγών των τοπικών προιόντων, επιλέξαμε τον κατάλληλο άνθρωπο, τον κ. Πίτα, είχαμε συνεργαστεί μαζί του και για το Ελληνικό πρωινό, μια ιδέα που σκέφτηκε και πραγματοποίησε ο ίδιος και ο οποίος θα δημιουργήσει αυτή την γαστρονομική ταυτότητα για την Κεφαλονιά.

Δραττόμενοι της ευκαιρίας που ο Δήμος Αργοστολίου θα δημιουργήσει αυτή τη γαστρονομική ταυτότητα, έχει δημιουργηθεί και η “Γαστρονομική Κοινότητα” με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων, του Ανδρέα Παντελειού και της Ντίνας Χαρίτου που είναι πρόεδρος αλλά συμμετέχουν και ο” Αρκείσιος”και εκπρόσωπος απο την Ένωση Οινοποιών.

Είναι μια προσπάθεια που αγκαλιάζεται απο όλη την κοινωνία και θα προσπαθήσει μετά η Γαστρονομική Κοινότητα να επιλέξει βάσει κάποιων κριτηρίων κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες θα προωθήσουν αυτές τις συνταγές οι οποίες θα δημιουργηθούν .

Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτές οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν ,θα σηκώσουν το βάρος ενός τόπου,απο αυτές θα εξαρτηθεί μεθαύριο αν το εγχείρημα θα έχει αίσιο αποτέλεσμα.

Θα εμπλουτιστεί το τοπικό μας προϊόν απο ένα άλλο συστατικό που μπορεί να προσφέρει με πολύ μεγάλη άνεση ο τόπος μας.

Ο τουρισμός έχει αλλάξει, ο κάθε επισκέπτης θέλει να ανακαλύπτει νέες εμπειρίες από τον προορισμό που πάει και όσο πιο πλούσιες είναι τόσο πιο επιτυχημένοι θα είμαστε κι εμείς.

Υπάρχει πολύ μεγάλη όρεξη, βλέπουμε και την προσπάθεια που γίνεται απο τον Σύνδεσμο Οινοποιών ,το κακό είναι ότι στην Κεφαλονιά έχουμε μια τάση όλα να τα μηδενίζουμε, όλα να τα απαξιώνουμε και όλο να λέμε ότι δεν έγινε τίποτα.

Πιθανόν θα έπρεπε να είχαν γίνει πιο νωρίς, όλα αυτά δεκτά, βλέπουμε όμως ότι υπάρχει όρεξη, γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια, να μην μηδενίζονται όλα. Οποιοσδήποτε έχει μια καλή ιδέα νάρθει να την καταθέσει, δεν αποκλείεται κανείς.

Το θέμα και το ζητούμενο είναι να κατατεθεί η ιδέα.”

Τέλος ο κ. Τιμοθεάτος ενημέρωσε ότι την Τρίτη 6 Ιουλίου έγινε η υπογραφή του συμφωνητικού με την Condor, για την πτήση από το Ντίσελντορφ και ότι υπέγραψε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σπαθής το πρώτο μέρος της συμφωνίας.

Έχοντας ξεκινήσει μαζί με το κ. Γασπαρινάτο την αρχική κουβέντα με την Condor βεβαίωσε ότι έχει αναπτυχθεί πλέον μια πάρα πολύ καλή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η σχέση να διατηρηθεί ούτως ώστε όταν θα ξεκινήσουν οι επαφές για την επόμενη χρονιά να μπορούν να αξιώσουν κάποια πράγματα τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί.

Βοήθησαν πάρα πολλοί, ο κ.Γασπαρινάτος, το Επιμελητήριο, ο Δήμος,ο κ. Γεροντάκης.

“Δεν περισσεύει καμία χώρα, όλες τις θέλουμε στο τουριστικό μας πορτοφόλιο, ήταν μια προσπάθεια που είχε ένα στόχο, την Γερμανική αγορά,είχε γίνει κίνηση και απο το γραφείο δημοσίων σχέσεων, τα αποτελέσματα για την κάθε κίνηση που κάνουμε θα αξιολογηθούν και έχουμε στόχους και για άλλες αγορές οι οποίες δεν έχουν καν ξεκινήσει. Θέλει προσπάθεια.”

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/mera-meshmeri-4}

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου




00 inkefalonia general ad 300X250