Γ. Τιμοθεάτος για τουρισμό: «Μακάρι να πήγαινε κάτι λάθος μόνο στην Κεφαλονιά, θα το είχαμε διορθώσει»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 09:59

Γ. Τιμοθεάτος για τουρισμό: «Μακάρι να πήγαινε κάτι λάθος μόνο στην Κεφαλονιά, θα το είχαμε διορθώσει»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς-Ιθάκης, μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γεράσιμος Τιμοθεάτος.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος δίνει σήμερα αγώνα επιβίωσης, ύστερα από την πτώση του τζίρου κατά 78% το 2020.

Χρονιά επιβίωσης εκτιμάται ότι θα είναι και το 2021 για τον τουρισμό.

Θα έχουµε κρατήσεις όχι απλά «last minute» που το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν ή κυριολεκτικά «last second» κι όποιος προλάβει;

Την τουριστική κίνηση εξακολουθούν να την καθορίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η Αγγλία έχει τον δικό της τρόπο να προσεγγίζει το θέμα αυτό.

Ο κ.Τιμοθεάτος, χωρίς να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις για την πορεία των τουριστικών αφίξεων τοποθετήθηκε ως εξής:

“Δεν εξαρτάται απο μας το τι θα αποφασίσει η Βρετανική Κυβέρνηση και για να μην κλαίμε και να λέμε ότι το κακό γίνεται μόνο στην Κεφαλονιά, όλη η Ελλάδα στην ίδια κατάσταση βρίσκεται.

Μακάρι να πήγαινε κάτι λάθος μόνο στην Κεφαλονιά ,γιατί τότε θα διορθώναμε το λάθος μας, δυστυχώς όμως για όλους που ασχολούνται με τον τουρισμό, το λάθος δεν είναι δικό μας. Ο,τι μπορούσαμε να κάνουμε ως τόπος έχει γίνει.

Ο αγαπητός Νίκος Ανουσάκης που μας ψέγει, όπως εγώ δεν μπορώ να του κάνω μάθημα πως θα χειριστεί κάποια υπόθεση στο Δικαστήριο, άλλο τόσο για τον χώρο του τουρισμού δεν μπορεί εκείνος.

Πιστεύω ότι όλες αυτές οι αναλύσεις που γίνονται, είναι πολύ επιγραμματικές, πολύ πάνω-πάνω, υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα που υπάρχουν απο κάτω τα οποία δεν τα πιάνει κανείς.

Πιθανόν κάποια εταιρεία να μην αποφασίσει να πετάξει, γιατί το να ξεκινήσει όλο το δίκτυο της να δουλεύει για ένα ενάμιση μήνα πιθανόν να μην την συμφέρει, παρότι ο Τζόνσον θα πει ναι, μπορείτε να ταξιδέψετε”.

Ένα αεροπλάνο που είναι καθισμένο στο έδαφος για ένα χρονικό διάστημα πρέπει να περάσει απο συντήρηση, όσοι δεν έχουν τις ανάλογες ώρες πτήσεων τον τελευταίο καιρό πρέπει να περάσουν και πάλι απο εκπαίδευση ,υπάρχουν πολλά ζητήματα, μπορεί να δούμε μεγάλες εταιρείες να κλείνουν.

Προηγουμένως ενημερώθηκα ότι το Μουζενίδης Travel, ένα μεγάλο γραφείο το οποίο έφερνε αρκετό κόσμο απο την Ρωσία μπήκε σε καθεστώς επιτήρησης.

Αυτές είναι οι άσχημες συνέπειες που θα αντιμετωπίσουμε όλοι τον επόμενο καιρό.

Για να λέμε την αλήθεια κανείς δεν περίμενε φέτος τέτοιο πράγμα, τα πράγματα έχουν πάει πολύ χειρότερα, όλοι είχαμε προσδοκίες ότι θα δουλέψουμε ακόμα και τον Μάιο, δεν συζητάμε για τον Ιούνιο που διανύουμε τώρα και ήταν νεκρός, όλοι θεωρούσαμε ότι το εμβόλιο θα ήταν το μαγικό ραβδάκι που θα κάναμε ένα γκλίνγκ και θα γίνουν όλα καλά. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και αντιμετωπίζουμε τώρα τις συνέπειες.”

Για το τι μέλλει γενέσθαι απο δω και πέρα ο κ. Τιμοθεάτος ανέφερε ότι επικρατεί αγωνία και την ίδια αγωνία έχουν και οι tour operator.

“Όλη αυτή κατάσταση δεν είναι στις δυνάμεις τις δικές μας και δεν το έχουμε προσπαθήσει και οι tour operator τα μηνύματα που παίρνουν είναι συγκεχυμένα.

Απο την μια πλευρά βλέπουν ότι υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για να πραγματοποιήσουν ταξίδια, το οποίο όμως μετακυλίεται για το 2022 η μεταφράζεται σε διακοπές στην Μ. Βρετανία και πέρα απο τις επίσημες ανακοινώσεις υπάρχουν και οι πολιτικές παράμετροι.

Σε συγγενικό μου πρόσωπο είπανε” θέλεις άδεια ,ναι, που θα πάς; α, πάς Ελλάδα, είναι ”πορτοκαλί”, απαγορεύεται, δεν παίρνεις άδεια για να πας στην “πορτοκαλί και αν το δηλώσεις ψευδώς, μπορεί να χάσεις και την δουλειά σου.”

Υπάρχουν κι άλλα πράγματα τα οποία δεν είναι επίσημα και τα οποία επηρεάζουν.

Δυστυχώς παίζονται πολιτικά παιχνίδια και η εύκολη δικαιολογία είναι τα υγειονομικά επίπεδα της κάθε χώρας.

Και στην Ευρώπη υπάρχει η κόντρα του Βορρά με τον Νότο,ο Νότος ενδιαφέρεται κυρίως για τον τουρισμό, οι βόρειοι στέλνουν τουρίστες προς τον Νότο αλλά δεν τους ενδιαφέρει.

Είναι πολλά τα παιχνίδια που παίζονται και οι συσχετισμοί.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει καλό η κακό σενάριο για την τουριστική κίνηση του 2021,είπε:

“Ξενοδοχεία πάρα πολλά δεν έχουν ανοίξει, νομίζω ότι τα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν θα είναι πολύ περισσότερα απο την περσινή χρονιά, ξενοδοχεία στην περιοχή της Λάσσης που δεν άνοιξαν το 2020 και λειτουργούν φέτος έχουν πολύ χαμηλές πληρότητες ,είναι καταστροφικές.

Στο μόνο πράγμα που μπορούμε να δώσουμε βάρος αν και δεν θα καλύψει σε καμία περίπτωση την ζημιά που παθαίνουμε απο την Αγγλική αγορά, είναι ο εσωτερικός τουρισμός.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος μπήκε κόσμος, θυμηθήκαμε πως είναι να δουλεύουμε σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά ήταν ένα τριήμερο.

Ο κοινωνικός τουρισμός είναι μία επιλογή η οποία δίνει κάποιες πληρότητες και μία σανίδα σωτηρίας σε πολλά καταλύματα, όμως δεν δουλεύουν όλοι τον κοινωνικό τουρισμό.

Έχει δοθεί παράταση στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, νομίζω ότι όποιος έχει ανοίξει είναι μια καλή κίνηση να βάλλει κάποιο κόσμο μέσα και να έχει τουλάχιστον ένα αντικείμενο εργασίας.

Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία να ξεκινήσει και η Ιταλία που δείχνει ένα ενδιαφέρον και έχουμε και την Γερμανική αγορά. Αυτές είναι οι δύο χώρες που έχουν δυναμική να στείλουν και ελεύθερους πελάτες πέρα απο του tour operator.

Τα μηνύματα σε όλη την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολα, κυρίως όσοι δουλεύουν με την Αγγλική αγορά έχουν πρόβλημα ,άλλες περιοχές που είχαν Ολλανδούς όπως το νότιο Αιγαίο τώρα ξεκίνησαν, γενικά όλη η Ελλάδα περνάει δύσκολα.

Σ όλη την Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα, αυτό το οποίο έγινε στην Πορτογαλία ήταν ένα άσχημο παιχνίδι, κι εκεί οι αντίστοιχες επιχειρήσεις το πλήρωσαν ,σκεφτείτε να είναι κάποιος γεμάτος, να έχει πάρει προσωπικό, να έχει κάνει προμήθειες και μετά ξαφνικά βγαίνει απόφαση, ”ελάτε όλοι πίσω για να μην έχετε συνέπειες “και να αδειάζουν όλα και να μένουν τα ξενοδοχεία άδεια. Τραγική κατάσταση.”

 Τέλος ο κ. Τιμοθεάτος συνέστησε σε όσους εμπλέκονται με τον τουρισμό ψυχραιμία και εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2022 θα είναι καλύτερο.

“Έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα μπροστά μας, όλες οι επιχειρήσεις που ακουμπάνε πάνω στον τουρισμό θα το νιώσουν, η χρονιά δεν σώζεται, δεν έχουμε ανακαλύψει τη συνταγή να δουλεύεις 3 μήνες και να βγάζεις τα έξοδα για τους επόμενους εννιά.

Το ζητούμενο φέτος είναι να μειωθεί η ζημιά, γιατί το ότι θα γράψουμε ζημιά και φέτος είναι γεγονός.

Θεωρώ ότι το 2021 ,είναι χειρότερη χρονιά απο το 2020.”

Κλείνοντας επεσήμανε ότι και στην Βρετανική αγορά το νησί μας έχει κάνει τις κινήσεις του ότι όταν δοθεί το πράσινο φως θα υπάρχει ενεργή καμπάνια μέσω της JET2 και ότι αυτές οι κινήσεις είχαν σχεδιαστεί για πιο νωρίς αλλά έχουν παγώσει λόγω των εξελίξεων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-406370782}