Γαλιατσάτος: “Αν περιμένουμε την Περιφέρεια για να ανεβάσουμε τον τουρισμό, “φέξε μου και γλίστρησα” – Θα ήμουν ευτυχισμένος, αν άλλοι δήμοι, κάνανε τότε ο,τι κάνει σήμερα ο Δ. Αργοστολίου”

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021 10:03

Γαλιατσάτος: “Αν περιμένουμε την Περιφέρεια για να ανεβάσουμε τον τουρισμό, “φέξε μου και γλίστρησα” – Θα ήμουν ευτυχισμένος, αν άλλοι δήμοι, κάνανε τότε ο,τι κάνει σήμερα ο Δ. Αργοστολίου”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 στον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ΠΙΝ με την “ΑΝΑΣΑ”, τ. Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου Σπύρος Γαλιατσάτος.

Με την πολυετή εμπειρία που φέρει στον τομέα του τουρισμού ο κ.Γαλιατσάτος κατέθεσε τις εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού το 2021.

Ξεκινώντας αναφέρθηκε στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου, διευκρίνισε ότι είναι αριστίνδην μέλος ,ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Αργοστολίου κ.Κουρκουμέλη που τον προσκαλεί πάντα και δήλωσε ότι στην εν λόγω επιτροπή έχει βρει ευήκοον ούς.

Για το άνοιγμα σε διαφορετικές τουριστικές αγορές είπε:

Ναι μεν είναι κάτι που το θέλουμε, αλλά ευτυχώς η δυστυχώς οι αγορές είναι ποιοτικές και αυτό έχει ανάλογη σχέση με το προιόν που έχουμε.

Το τουριστικό προϊόν έχει δύο σκέλη, το ένα είναι τα φυσικά πλεονεκτήματα(φύση, θάλασσα κ.λ.π) που έχουμε και το δεύτερο είναι αυτό που βάζουμε στο ράφι μας προς πώληση - το τελικό προϊόν .

Το τελικό προιόν είναι ένα καλάθι που βάζουμε όλοι τις υπηρεσίες μας μέσα.

Όποιο χαρμάνι (μίγμα) βγάλει αυτό το καλάθι ,είναι και το προιόν το οποίο πουλάμε.

Η προέλευση και το επίπεδο της πελατείας μας, είναι αυτά που μας αξίζουν.

Είναι το μόνο ακριβοδίκαιο σημείο, είναι οι νόμοι της αγοράς που δεν σε αδικούν καθόλου ό,τι δίνεις, παίρνεις

Έχουμε ένα πολύ καλό προϊόν περιβαλλοντικά, έχουμε ποιότητα ζωής, πολλές φορές έχω πεί ότι επενδύοντας στην ποιότητα ζωής επενδύουμε στην ποιητικότητα και αποδοτικότητα του τουρισμού και όχι μόνο.

Ένας Άγγλος μάρκετιρ που είχε επισκεφθεί την Κεφαλονιά μαζί με τον Λουί Ντε Μπαρνιέρ, τον συγγραφέα του βιβλίου “το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι”,μου είχε πει ότι το Αιγαίο έχει πολλά μικρά νησιά με χαρακτήρα δικό τους ,αλλά η Κεφαλονιά είναι ένα μεγάλο νησί με δικό της χαρακτήρα. Αυτά στο τουριστικό μάρκετινγκ λένε πάρα πολλά”.

Στην συνέχεια ο κ. Γαλιατσάτος επιχείρησε μια ανασκόπηση όσον αφορά τις δράσεις για τον τουρισμό σε επίπεδο Περιφέρειας και σε επίπεδο Δήμων στον παρελθόντα και τον παρόντα χρόνο λέγοντας:

“Επί δικής μου θητείας ως Αντιπερειφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής τα Ιόνια νησιά κατά μέσο όρο ανέβηκαν γύρω στο 46% στις αφίξεις και η Κεφαλονιά ανέβηκε στο 56% διότι οι οριζόντιες δράσεις που έγιναν για όλα τα νησιά ,βρήκαν ποιο πρόσφορο έδαφος στην Κεφαλονιά.

Πρόσφατα στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Αργοστολίου ανέφερα ότι εάν στην θητεία μου που είχα εφτά Δήμους ,δύο με τρείς από αυτούς κάνανε αυτά που κάνει σήμερα ο Δήμος Αργοστολίου, θα ήταν χαρά σε μένα.

Όταν αυτή τη στιγμή η ατμομηχανή που θα τραβήξει τα βαγόνια και θα πάει μπροστά εν προκειμένω η Περιφέρεια ,η οποία έχει και χρήμα και αφήσαμε και τεχνογνωσία στους δημόσιους υπαλλήλους της και χρήματα και μηχανισμούς έτοιμους ,κοινώς αφήσαμε στρωμένο το έδαφος δεν τραβάει,τότε τι να σου κάνει ένας δήμος εν προκειμένω ο Δήμος Αργοστολίου που κάνει την προσπάθεια του με ένα μπάτζετ των 110 χιλιάδων ευρώ.

Χρησιμοποιεί η σημερινή Περιφερειακή Αρχή την πανδημία ως ένα κακόγουστο δήθεν.

Κλείνοντας την θητεία μας στην Περιφέρεια ,αφήσαμε έτοιμο έναν διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό ύψους 480.000 ευρώ με χρηματοδότηση απο το ΕΣΠΑ με σκοπό η Περιφέρεια να έχει διάφορες ηλεκτρονικές ψηφιακές πλατφόρμες για ψηφιακό μάρκετινγκ και 800.000 ευρώ απο το ΕΣΠΑ επίσης, αλλά για αμφότερα έπρεπε μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019 η νέα Περιφερειακή Αρχή να αναρτήσει τον μεν διαγωνισμό για να τρέξει και για τα 800.000 να στείλει ένα τεχνικό δελτίο στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας που να αιτιολογεί τι θα κάνει αυτά τα χρήματα.

Κάναμε επερώτηση τον Νοέμβριο του 2019 βλέποντας ότι δεν έχει γίνει τίποτα,πήραμε τις πληθωρικές πάντοτε διαβεβαιώσεις της κ.Περιφερειάρχου ότι κάτι θα γίνει κ.λ.π.

Εξέπνευσαν τα χρονικά περιθώρια και για τις δύο δράσεις ,δεν έγινε τίποτα και αυτά τα κονδύλια είναι στον γενικό κορβανά της Περιφέρειας .Για να επανέλθουν αυτές οι δράσεις εξ υπαρχής χρειάζεται ωρίμανση , χρόνος κ.λ.π.

Πρόσφατα η κ. Περιφερειάρχης ανέφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο: “θα δούμε τι θα κάνουμε με τις πενιχρές μας δυνάμεις”, ενώ υπήρχαν οι δράσεις και τα χρήματα και όσον αφορά το δόγμα που έβγαλε αυτή η Περιφέρεια γιατί οι άλλες Περιφέριες δεν το έχουν υιοθετήσει: “τι να κάνουμε τώρα που έχουμε πανδημία και δεν μπορεί να έρθει ο τουρίστας”, αυτό είναι λάθος.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει πράγματα που δεν τα έκανε όταν τα κάναμε εμείς.

Τώρα κάνει διαφημιστή καμπάνια με την google ,διότι πρέπει συνεχώς στην σκέψη του εν δυνάμει τουρίστα επισκέπτη να δίνεις ζωντανή ανάμνηση. Οι καμπάνιες δεν πάνε χαμένες”.

Στην συνέχεια ο κ.Γαλιατσάτος αφού ανέλυσε τις διαδυκτιακές ψηφιακές δράσεις επί θητείας του ως Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής πολιτικής στην ΠΙΝ,τ όνισε ότι σήμερα όλες αυτές οι προβολές των νησιών μας λείπουν.

Συνεχάρη επίσης τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ Τιμοθεάτο και όσους συμμετέχουν στην επιτυχή συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία Condor και έκλεισε αυτή την συνομιλία με τις δικές του εκτιμήσεις για την τουριστική περίοδο του 2021 λέγοντας:

“Το μείζον είναι τα αντικίνητρα που υπάρχουν απο την Βρετανική αγορά,έχει καταλάβει και ο απλός κόσμος ότι είναι συνάρτηση του τουρισμού το ψωμί του και όχι μόνο εδώ τοπικά αλλά και παντού ο κόσμος αγωνιά.

Είναι μονοκαλλιέργεια πλέον ο τουρισμός στην Ελλάδα απο την στιγμή που η μεταπολίτευση εξάρθρωσε τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα , την βιομηχανία και όποιο εμπόριο απορρέει εξ αυτών.

Μας έμεινε ο τουρισμός.

Όμως ποιός τουρισμός,με τα μικροξενοδοψεία τα οποία αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος με τις επιβαρύνσεις, η τα μεγάλα ξενοδοχεία που με τα βαρύτοκα τραπεζικά δάνεια στενάζουν;

Τα πράγματα για το 2021 δεν είναι εύκολα, όμως διατηρούμε την ελπίδα μας ότι κάτι θα αλλάξει.

Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι χειρότερα απο πέρυσι γιατί οι ακυρώσεις είναι πολύ πιο κατακλυσμιαίες απο ότι ήταν τον Μάιο του 2020 και κατά το ίδιο σύστημα πάνε όλο και πιο πίσω.

Ως χώρα κυλήσαμε το 2020 με ένα 20-25% του 2019,εάν το πιάσουμε φέτος αυτό το ποσοστό...

Ακόμη και εάν μας κατατάξει ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας στο πράσινο τέλος Ιουνίου, προκύπτουν και άλλα ζητήματα.

Ήδη κάποιες πτήσεις ακυρώνονται οριστικά,αλλά και πάλι ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας ,αν ανοίξει η Βρετανική αγορά θα έχουμε της τελευταίας στιγμής κόσμο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τίποτα σε σχέση με την Βρετανία, γιατί υπάρχουν και κάποια πολιτικά τερτίπια και εδώ ισχύει η παροιμία”όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν οι βατράχοι”

Όσον αφορά τις συγκρίσεις που επιχειρούν κάποιοι σε σχέση με την Κεφαλονιά και με άλλες περιοχές, σε συνάρτηση με το εύρος που έχουν οι άλλες τουριστικές περιοχές η κίνηση που έχουν είναι πολύ περιορισμένη.

Δεν είναι τίποτε αυτό. Θα ήμουν ευτυχής να έπηζαν από κόσμο οι περιοχές που αναφέρονται, γ ιατί θα πάνε έσοδα στον κρατικό κορβανά και θα έχουμε μια έμμεση ωφέλεια, θα έχουμε λιγότερους φόρους.

Μακάρι να ήταν αληθή όλα αυτά όπως αληθοφανώς δήθεν φαίνονται.

Για αυτή την τουριστική σεζόν ας κάνουμε εμείς ό,τι μπορούμε εκ των ενόντων.

Πραγματικά γίνεται μια τεράστια προσπάθεια απο μια πολύ καλή ομάδα ανθρώπων και εντός και εκτός της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου, εν πρέπει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, πρέπει να δομήσουμε μια αξιοπιστία την οποία θα εισπράξουμε πολλαπλώς ,αν όχι άμεσα τώρα, στην επόμενη περίοδο.

Αν περιμένουμε την Περιφέρεια, φέξε μου και γλίστρησα, είναι εξοργιστικός ο χειρισμός της Περιφέρειας με την έκθεση του Βερολίνου τον Ιανουάριο.

Όταν το θέσαμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ακούσαμε άρες μάρες κουκουνάρες Και εμείς κάναμε λάθη και τα παραδεχτήκαμε ,το κακό είναι να υποτιμούμε του ζημιωθέντος το IQ “.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/galiatsatos-spyros-26-5-892}

 




00 inkefalonia general ad 300X250