Κ. Ατσάρου: “Η πρόθεση και διάθεση των τουριστών να έρθουν υπάρχει, όμως η κατάσταση ακόμα παραμένει ρευστή”

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 19:49

Κ. Ατσάρου: “Η πρόθεση και διάθεση των τουριστών να έρθουν υπάρχει, όμως η κατάσταση ακόμα παραμένει ρευστή”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 και στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε η Κατερίνα Ατσάρου πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Παλικής.

 Απρίλιος,Άνοιξη,στο βάθος Καλοκαίρι και το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην βαριά βιομηχανία της χώρας μας, τον τουρισμό.

 Πέρσι,ο τουρισμός δούλεψε εν μέσω κορωνοϊού όσο οι συνθήκες το επέστρεψαν.

Φέτος οι επαγγελματίες του κλάδου αλλά και εκατομμύρια τουρίστες προσβλέπουν στην Ελλάδα ως τόπο προορισμού και το ζητούμενο είναι τα πράγματα να εξελιχθούν καλά ως τότε.

Η κα Ατσάρου σε σχέση με τα χρονικά δεδομένα ανέφερε τα εξής:

“Η περσινή χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη, κάποιοι καταλυματίες δεν λειτούργησαν για τους προφανείς λόγους ,ενώ κάποιοι άλλοι με όλο το ρίσκο λειτούργησαν κρατώντας ανοιχτό όχι μόνο το κατάλυμα τους αλλά και τον ίδιο τον προορισμό ,δηλαδή την δική μας περιοχή.

Επίσης,όταν συνεργάζεσαι μεt our operator den δεν μπορείς να κάνεις του κεφαλιού σου ,γιατί και εκείνοι είναι δεσμευμένοι και ζητούν και την δική σου συνεργασία και ήθελαν να κρατήσουν ανοιχτό τον προορισμό της περιοχής μας.

Ελπίζαμε ότι το 2021 οι επισκέπτες μας θα μπορούσαν να επισκεφτούν το νησί μας με μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία, όμως η πανδημία καλπάζει,πλήττεται πάρα πολύ σημαντικά και η δική μας η χώρα και το πελατολόγιο στο οποίο εμείς απευθυνόμαστε υφίσταται ακριβώς τα ίδια.

Υπάρχουν πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες η διαμορφώνονται απο μέρα σε μέρα,δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις ,κάποια μέτρα έχουν αναγγελθεί,δεν είναι τα οριστικά μέτρα απο την στιγμή που ακόμα εξελίσσεται αυτό το κύμα της πανδημίας, οπότε είμαστε απολύτως αβέβαιοι για το τι θα γίνει και το 2021”.

Στην ερώτηση αν γίνονται κρατήσεις στα καταλύματα,η κα Ατσάρου απάντησε:

“Η πρόθεση και η διάθεση των επισκεπτών είναι έντονη, απο τις 1600 περίπου πτήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κεφαλονιά,οι 1100 είναι απο το Ηνωμένο Βασίλειο,πολλοί απο του επισκέπτες μας είναι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες και σ αυτούς έχουμε μετρήσιμα στοιχεία πρόθεσης και επιθυμίας να μας επισκεφτούν και βλέπουμε ότι θέλουν πάρα πολύ να επισκεφτούν την Κεφαλονιά,όμως οι αστάθμητοι παράγοντες που επικρατούν,δημιουργούν προβλήματα. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και απο τις Βαλκανικές χώρες,Σερβία,Ρουμανία για την Ελλάδα,αυτό είναι θετικό,όμως παραμένουμε στον σκόπελο της ρευστότητας της κατάστασης που επικρατεί'.

Για το εάν στις 17 Μαίου θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους πρώτους τουρίστες ,απάντησε ότι οι καταλυματίες θα είναι απολύτως έτοιμοι για όποια απόφαση παρθεί,ότι τον πρώτο λόγο έχει η ασφάλεια και του επισκέπτη και του προσωπικού και των οικογενειών τους και θα τηρηθούν ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία κατά την άποψη της ήθαν για να μείνουν,κάποιοι απο τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχει ανακοινωθεί απο τους αρμόδιους φορείς,ότι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό θα εμβολιαστούν. Τόνισε δε: “Οταν εμείς θα απαιτούμε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού απο τους επισκέπτες μας η τα αποτελέσματα ενός τεστ,θα πρέπει να ισχύει το ίδιο και για εμάς. Θα πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα σ αυτό το θέμα και εάν ανοίξουμε 17 Μαίου,θα πρέπει οσονούπω να προγραμματιστούν οι εμβολιασμοί όσων εμπλέκονται με τον τουρισμό”.

Για το εάν θα λειτουργήσουν όλα τα καταλύματα το 2021,η κα Ατσάρου,είπε ότι δεν θα υπάρξει κανείς που να μην λειτουργήσει ,το έχουν όλοι ανάγκη και όσον αφορά το οικονομικό μέρος ,αλλά και όσον αφορά την ψυχολογία τους.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταλυματίες της Παλικής,ανέφερε ότι όπως σε όλες οι περιοχές της Ελλάδας και της Κεφαλονιάς,προβλήματα υπάρχουν και στον δήμο Ληξουρίου.

“Έχουν περάσει 7 χρόνια απο τους σεισμούς του 2014 και ακόμη κάποια θέματα εκκρεμούν .

Οι δρόμοι σε πολλά σημεία δεν έχουν αποκατασταθεί,το θέμα του Μύρτου είναι πολύ σημαντικό,είναι ένα σημείο αναφοράς που απασχολεί και εμάς και τους επισκέπτες μας,το άνοιγμα της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης επίσης μας απασχολούν. Υπάρχουν κεντρικοί δρόμοι στην περιοχή μας που έχουν χαίνουσες πληγές,το έχουμε συζητήσει με τον Δήμαρχο , τον Αντιπεριφερειάρχη,τον Βουλευτή και μας ενημέρωσαν ότι όλα προχωρούν με έναν ορισμένο ρυθμό αποκατάστασης που αφορούν στον τρόπο ανάθεσης και εκτέλεσης των έργων που μας ταλαιπωρούν τόσα χρόνια ως χώρα. Συνεχίζουμε λοιπόν να έχουμε θέματα και προσπαθούμε να βρούμε κάποιες λύσεις με την συνεργασία του Δήμου. Οι επιχειρηματίες θα φροντίσουν την επιχείρηση τους,όμως ο τουρίστας θέλει έναν δρόμο ασφαλή .Συνεχίζουμε να ζητάμε τα αυτονόητα απο τον Δήμο και μας απασχολεί και ένας μουσειακός χώρος-σημείο αναφοράς για την περιοχή μας. Πέρα απο τις φυσικές ομορφιές που προσφέρει η περιοχή μας,υπάρχει ο ενδεδειγμένος χώρος για να γίνει ένα πολυμουσείο και το ζητάμε επισταμένως.

'Εχουμε κάποια τέτοια ελλείμματα τα οποία ελπίζουμε πως θα αποκατασταθούν”.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250