Χορταστικό! 130 χιλ. μονοπατητικών διαδρομών στον Δήμο Αργοστολίου – Αυτό είναι το εντυπωσιακό δίκτυο Μονοπατιών που ετοιμάζεται

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 14:09

Χορταστικό! 130 χιλ. μονοπατητικών διαδρομών στον Δήμο Αργοστολίου – Αυτό είναι το εντυπωσιακό δίκτυο Μονοπατιών που ετοιμάζεται

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Μια … χορταστική παρουσίαση μονοπατητικών διαδρομών στον Δήμο Αργοστολίου, είχαμε την Δευτέρα το απόγευμα στην ειδική συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου, όσον αφορά την ανάπτυξη του δικτύου των Μονοπατιών!

Την παρουσίαση έγινε από το διακεκριμένο σε αυτού του είδους δραστηριότητες “Path Of Greece”, και την έκαναν οι Φοίβος Τσαραβόπουλος και Κωνσταντίνος Καραντζούλης.

Την συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη άνοιξαν ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Νίκος Κουρκουμέλης και ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Tμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης Σταύρος Κορκός - Κουρής και ακολούθως ξεκίνησε η… χορταστική παρουσίαση του δικτύου μονοπατιών.

Πρόκειται για ένα δίκτυο 12 μονοπατιών ανά την επικράτεια του Δήμου Αργοστολίου και άλλα 3 αποκλειστικά πάνω στον Αίνο.

Συνολικού μήκους 130 χιλιομέτρων!

Χορταστικές δηλαδή οι διαδρομές και οι … εικόνες και τα συναισθήματα που θα εισπράξει κάποιος που θα επιχειρήσεις να τα … εξερευνήσει!

ειν

Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια πιο ισορροπημένη μελέτη για τα μονοπάτια. Οι περισσότερες διαδρομές είναι παλιά μονοπάτια που δεν βρίσκονται πλέον σε χρήση. Η λογική είναι να αναβιώσουμε αυτά τα μονοπάτια. ” ήταν τα λόγια και των δύο παρουσιαστών του δικτύου και συνέχισαν αναλύοντας τα εξής:

kourk1KORKOS

 

kourk2

pezop3

Τα μονοπάτια

Τα μονοπάτια είναι η βάση ανάπτυξης του πεζοπορικού τουρισμού. Υπάρχουν από όταν άρχισε να υπάρχει και ο άνθρωπος.

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Και εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Στις παρακάτω παραγράφους αναλύονται εν συντομία τα μονοπάτια από διάφορες οπτικές γωνίες.

Στο τέλος, επιχειρείται ένας ορισμός του μονοπατιού με τη σύγχρονη έννοιά του και τη χρήση του στον πεζοπορικό τουρισμό.

PEZOP2

O Δήμος Αργοστολίου

Ο δήμος Αργοστολίου μπορεί αδιαμφισβήτητα να αποτελέσει έναν από τους σημαντικούς πεζοπορικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες, με το πλούσιο πράσινο, τα μνημεία σπουδαίας σημασίας, τις εναλλαγές τοπίου και ένα δίκτυο μονοπατιών που μπορούν να τις αναδείξουν.

Η συνδεσιμότητα του δήμου είναι πολύ καλή ακόμη και εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου (συχνά δρομολόγια πλοίων και διεθνές αεροδρόμιο), πράγμα το οποίο

βοηθάει πολύ στην προσέλκυση πεζοπόρων.

Για να αναδειχθεί ο δήμος Αργοστολίου ως καλά οργανωμένος πεζοπορικός προορισμός θα πρέπει να κάνει προσεκτικά βήματα ώστε να οργανωθεί σωστά τόσο το δίκτυο των μονοπατιών όσο και οι δράσεις προβολής.

Παρακάτω παρουσιάζονται πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση των μονοπατιών, καθώς και λεπτομερείς προτάσεις γύρω από τις υποδομές που πρέπει

να αναπτυχθούν. Ταυτόχρονα, επιχειρείται μια αναλυτική παρουσίαση προτεινόμενων δράσεων προβολής και διαχείρισης του δικτύου. Τέλος, παρατίθεται η κοστολόγηση των δράσεων αυτών.

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ 

 pez21

pez20

Διαδρομή Α1 – Η διαδρομή της Φτέρης

Λιμάνι Αγίας Κυριακής (Ζόλα) - Παραλία Φτέρη

5.583μ.

Διαδρομή A2 – Ταξίδι στο Χρόνο

Φάρσα - Δαυγάτα – Φάρσα

6.388μ.

Διαδρομή Α3 – Ο γύρος της Λάσσης

Αργοστόλι - Παραλία Λιμανάκι – Αργοστόλι

8.619μ.

Διαδρομή A4 – Πανόραμα Αργοστολίου

Αργοστόλι - Αρχαία Κράνη – Αργοστόλι

9.823μ.

Διαδρομή A5 – Πίστη και Αρχαιότητες

Κάστρο Αγίου Γεωργίου - Βαλσαμάτα – Κάστρο Αγίου Γεωργίου

17.050μ.

Διαδρομή Α6 – Νερό και Άνεμος

Παραλία Τραπεζάκι - Μονή Εσταυρωμένου - Παραλία Τραπεζάκι

7.403μ.

Διαδρομή A7 – Στους πρόποδες του Αίνου

Κολαΐτη - Αργίνια – Κολαΐτη

7.170μ.

Διαδρομή Α8 – Το μονοπάτι του Νερού

Πάστρα - Κάτω Κατελειός

4.684μ.

Διαδρομή Α9 – Μνήμες και Τοπία

Σκάλα - Παλιά Σκάλα – Σκάλα

9.743μ.

Διαδρομή Α10 – Η διαδρομή του Ποτιστή

Παραλία Λιμένια- Ποτιστής - Παραλία Λιμένια

3.410μ.

Διαδρομή A11 – Πανόραμα Ιστορίας

Πόρος - Τζαννάτα – Πόρος

13.300μ.

Διαδρομή Α12 – Η διαδρομή των Νερόμυλων

Άγιος Νικόλαος - Μοναστηράκι - Άγιος Νικόλαος

5.214μ.

 

Σύνολο Μονοπατητικών διαδρομών: 98.414 μ.

PEZOP1

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΑΙΝΟΥ

 

Διαδρομή AN1 – Πανόραμα του Αίνου

Επάνω Έζα - Χιονίστρα - Μελίσσι - Επάνω Έζα

19.273μ.

Διαδρομή ΑΝ2 – Η διαδρομή της Ελάτης

Πλησίον Κέντρου Περιβαλλοντικής - Κεραίες - Πλησίον Κέντρου Περιβαλλοντικής

5.564μ.

Διαδρομή ΑΝ3 – Η Διαδρομή της Κορυφογραμμής

Κισσός - Μέγας Σωρός – Κισσός

6.892μ.

Σύνολο: 31.764

Γενικό Σύνολο μέτρων Μονοπατητικών Διαδρομών = 130.143 μ.

pez23

Μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσίαση, τα κολακευτικά σχόλια διαδέχονταν το ένα το άλλο.

 

Τιμοθεάτος: "Θα αναδείξει τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα όταν θα υλοποιηθεί

“Είναι ένα έργο που θα αναδείξει τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα όταν θα υλοποιηθεί” τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης” Γεράσιμος Τιμοθετάτος, ο οποίος έδωσε και τα συγχαρητήρια του στον “Νίκο Κουρκουμέλη τον Σταύρο Κορκό Κουρή και τον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, που πίστεψαν σε αυτό το πρότζεκτ και το υλοποιού. Μόνο και μόνο απο τις φωτογραφίες θα είναι δύναμη για να μπορέσουμε να επεκτείνουμε την σεζόν. Μπράβο στην ομάδα που μελέτησε όλο αυτόνομα”.

Σπ. Γαλιατσάτος: “Ο Δήμος Αργοστολίου πρωτοπορεί”

Θερμά λόγια και απο τον περιφερειακό σύμβουλο και τ. Πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Σπύρο Γαλιατσάτο: “Συγχαρητήρια στον Δήμο Αργοστολίου γιατί βλέπω να υλοποιείται μία μελέτη που είχαμε ασχοληθεί ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ως Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού

Ο Δήμος Αργοστολίου πρωτοπορεί ακόμα και σε αυτό. Καλύπτουν όλο το φάσμα αυτές οι διαδρομές και όλες τις πτυχές και όλες τις ανάγκες”.

Όσο για τα μέτρα ασφαλείας τονίστηκε πως “Η πεζοπορία η λιγότερο επικίνδυνη δραστηριότητα από τις δραστηριότητες φύσης. Βάζουμε το πλαίσιο της πεζοπορία στην Κεφαλονιά είναι όλα δίκτυα που κινούνται στα όρια του Οικισμού. Οι κανόνες ασφαλείας είναι μέρος των κανόνων των δράσεων. Σχεδόν όλες οι διαδρομές είναι παλιές διαδρομές, γεγονός που σημαίνει οτι δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει κάποιο σοβαρό ατύχημα".

Οσο δε για την συντήρηση των μονοπατιών: “H συντήρηση των μονοπατιών έχει νόημα μόνο όταν το πατάει κόσμος. Με σωστή προβολή το μονοπάτι θα παραπετιέται και έτσι θα συντηρείται”

Όπως τονίστηκε το κόστος υλοποίησης είναι περίπου 200.000 ευρώ (καθαρισμός διαδρομών και σηματοδότησή τους κλπ).

Πραγματικά, φαίνεται πως όταν τελειώσει όλο αυτό με την πανδημία, ο Δήμος Αργοστολίου και η Τουριστική Επιτροπή με τις ιδέες και τις δράσεις, θα είναι πολλά βήματα μπροστά σε σχέση με τους ανταγωνιστικές περιοχές στο επίπεδο του τουρισμού.

Πολλά Μπράβο!

Παρακάτω και μερικές χρήσιμες κάρτες για την έννοια του πεζοπορικού τουρισμού 

pezpez2pez3pez4pez5pez6pez7pez9pez10pez11pez12pez13pez14pez15pez16pez17pez18pez19




00 inkefalonia general ad 300X250