Κεφαλονιά: Πλωτή δύναμη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 12:35

Κεφαλονιά: Πλωτή δύναμη

Τον 17ο αιώνα, τα κεφαλονίτικα ιστιοφόρα -που μέχρι τότε περιορίζονταν στις κοντινές περιοχές- άνοιξαν τα πανιά τους για τη δυτική και την ανατολική Μεσόγειο. Εναν αιώνα μετά, εκμεταλλεύονταν τις αγγλο-γαλλικές διαμάχες και δήλωναν δυναμικό «παρών» στην ελληνική παροικία της Μινόρκας, ενώ το 1810 έφτασαν τα 118. Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα η κεφαλονίτικη ναυτιλία μεσουρανεί, δραστηριοποιούμενη κυρίως στον Δούναβη και στην Αζοφική θάλασσα.


Τα ονόματα των ναυτικών οικογενειών που αναδείχτηκαν σε αυτά αλλά και στα κατοπινά χρόνια (Βεργωτής, Ποταμιάνος, Αμπατιέλος, Λυκιαρδόπουλος κ.ά.) τα βλέπει κανείς σε πολλούς δρόμους του Αργοστολίου και του Ληξουρίου.

Οι οικογένειες αυτές προσέφεραν πολλά στον τόπο τους -ιδιαίτερα μετά τα πλήγματα του Εγκέλαδου- στηρίζοντας την οικοδόμηση δημόσιων κτιρίων, εκκλησιών, νοσοκομείων ή ολόκληρων χωριών, αλλά και την ίδρυση και τη λειτουργία πνευματικών ιδρυμάτων. Το άγαλμα του Π. Βαλλιάνου στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου και του ποιητή Ν. Καββαδία, του «ιδανικού και ανάξιου εραστή των μακρισμένων θαλασσών και των γαλάζιων πόντων» στην παραλία του δηλώνουν πολλά για το ναυτικό παρελθόν της Κεφαλονιάς. Τόπος καταγωγής του Καββαδία είναι το πανέμορφο Φισκάρδο, στην παραλία του οποίου δεσπόζουν πολύχρωμα αρχοντικά ναυτικών με βενετσιάνικες επιδράσεις.


Η περιήγηση μέσα στο σπήλαιο της Μελισάνης αποτελεί μοναδική εμπειρία. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

5 λόγοι για να πάτε:

1. Η ποικιλία επιλογών. Το Φισκάρδο, το μοναδικό χωριό που έμεινε όρθιο από τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Το πανέμορφο σπήλαιο της Μελισάνης στη Σάμη, αλλά και τον οικισμό της Ασου, χτισμένο στην ομώνυμη γραφική χερσόνησο. Τα πιο τουριστικά Πόρος, Σάμη και Σκάλα αλλά και την Αγία Ευφημία. Αφεθείτε να δοκιμάσετε τη Ρομπόλα, κρασί από τοπική ποικιλία, αλλά και να δείτε τον τάφο του Οδυσσέα, όπου κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο μυκηναϊκός τάφος στα Τζανάτα είναι του Οδυσσέα.

2. Οι θρύλοι, οι παραδόσεις, τα… θαύματα. Λέγεται ότι τον Δεκαπένταυγουστο, ανήμερα της Παναγίας, τα φίδια έρχονται στο χωριό Μαρκόπουλο για να ευλογήσουν την εκκλησία, ενώ υπάρχει ένα λουλούδι που ανθίζει κάθε χρόνο μόνο αυτήν τη μέρα. Υπάρχει επίσης το εντυπωσιακό φαινόμενο με το θαλασσινό νερό που χάνεται κάτω από το έδαφος στις Καταβόθρες και εμφανίζεται στην άλλη πλευρά του νησιού. Και βέβαια, ο Αγιος Γεράσιμος με τα φύκια στα πόδια, που η παράδοση λέει ότι συμβαίνει όταν επισκέπτεται τον Αγιο Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα και τον Αγιο Διονύσιο στη Ζάκυνθο.

3. Η μοναδικότητα της βιοποικιλότητάς της. Εδώ φύεται ένα είδος ελάτου που δεν υπάρχει πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο, ζουν λαγοί και κατσίκια με... χρυσά δόντια, στα νερά της κολυμπούν οι φώκιες Μονάχους μονάχους και στις παραλίες της εναποθέτουν τα αυγά τους οι χελώνες Καρέτα-καρέτα.

4. Οι παραλίες της. Ο Μακρύς Γιαλός και ο Πλατύς Γιαλός είναι δύο πολύ όμορφες και εύκολα προσβάσιμες αμμουδιές. Τον διάσημο και πολυφωτογραφημένο Μύρτο, αν δεν έχετε δικό σας αυτοκίνητο, θα τον δείτε μόνο από ψηλά. Εμπιστευτείτε επίσης την πανέμορφη Αντίσαμο, του «Λοχαγού Κορέλι», αλλά και τον κοσμικό Αϊ-Χέλη, τους πανέμορφους Πετανούς, το εντυπωσιακό Ξι με την κόκκινη παραλία, την Αβυθο, τον Λουρδά - όπου κι αν σταματήσετε για μια βουτιά, η Κεφαλονιά δεν θα σας απογοητεύσει.

5. Τη χαλαρή νυχτερινή της ζωή. Πράγματι, το Αργοστόλι ως πρωτεύουσα συγκεντρώνει τα περισσότερα μπαρ και εστιατόρια. Ωστόσο, το νεανικό κοινό ανεβάζει το ρυθμό στη Σάμη, στο Ληξούρι, στη Σκάλα, στον Πόρο, διατηρώντας την ισορροπία με όσους αναζητούν την ηρεμία. Γενικά, η Κεφαλονιά δεν θεωρείται ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν την έντονη διασκέδαση. Υπάρχουν, όμως, επιλογές για όλα τα γούστα και όλες τις οικονομικές δυνατότητες.

Kathimerini.gr


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250