Ζάκυνθος: "Δεν γίνονται πλέον κρατήσεις" για το καλοκαίρι!

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 23:53

Ζάκυνθος: "Δεν γίνονται πλέον κρατήσεις" για το καλοκαίρι!

Μέρα με τη μέρα, κράτηση με κράτηση προσμετρούν οι τουριστικοί επιχειρηματίες την εξέλιξη της περιόδου, τώρα που έκλεισε και ο Μάιος και μπροστά μας βρίσκονται οι δύο-τρεις μήνες αιχμής της σεζόν. Η Ζάκυνθος, πάντως, εκπέμπει «sos», καθώς βάσει των αφίξεων του αεροδρομίου της Ζακύνθου για τον μήνα Μάιο 2012, ο μέσος όρος των αφίξεων παρουσιάζει μείωση 19,2%!!!

tetradi chr

 

Όπως ενημερώνει η Χριστίνα Τετράδη, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, αναλύοντας ενδεικτικά τις αγορές του εξωτερικού για το μήνα Μάιο, η κύρια αγορά της Μεγάλης Βρετανίας παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 14,74%. Από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, η Γερμανία παρουσίασε μεγάλη μείωση 42,94%, η Ολλανδία 33,9%, ενώ η Ρωσία παρουσιάζει μείωση των επισκεπτών με ποσοστό 24,72%, παρ' ότι είναι από τις αγορές που δυνητικά αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση.

Σχετικά με τις τιμές για το 2012, επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, δεδομένου ότι τα περισσότερα συμβόλαια υπογράφηκαν εν μέσω της κρίσης του 2011 και λόγω του φόβου και της πίεσης από τους Tour Operators, κυμαίνονται κατά μέσο όρο 10% χαμηλότερα, σε σχέση με το 2011.
Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι οι κρατήσεις του Μαΐου, έχουν γίνει με περαιτέρω εκπτώσεις της τάξεως του 10% – 20%, είτε με τη μορφή early booking, είτε με τη μορφή ειδικών προσφορών.
Η κατάσταση για τον Ιούνιο και το υπόλοιπο καλοκαίρι φαίνεται ιδιαίτερα απρόβλεπτη. Όπως υπογραμμίζει αφοπλιστικά η Χ. Τετράδη, «δεν γίνονται πλέον κρατήσεις»!
«Παρ' ότι λοιπόν η μείωση των αφίξεων είναι 19,2%, αν λάβουμε υπόψη τη μείωση των τιμών, τη μείωση των διανυκτερεύσεων και την αντίστοιχη μείωση του επιπέδου της αγοραστικής κίνησης, τότε δυστυχώς τα οικονομικά αποτελέσματα για το Μάιο 2012 μπορεί και να φτάνουν το -50%» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ως προς την ελληνική αγορά, κατά την κα Τετράδη δεν φαίνεται να κινείται καθόλου. Η μείωση της επισκεψιμότητας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν μεγάλη, οι δε κρατήσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αποκαρδιωτικές, με καταγεγραμμένη μείωση πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.
Και συνεχίζει: «Μεγάλη πτώση παρατηρείται και στις κρατήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές, με τους Έλληνες να μην μπορούν να παραθερίσουν παρά μόνο στο εξοχικό τους ή σε εξοχικά συγγενών και φίλων.
Σημαντικό ρόλο για την ελληνική αγορά, αλλά ιδιαίτερα και για την αγορά της Ζακύνθου, παίζει και η κατάργηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού που δεν θα επιτρέψει σε περίπου 500.000 Έλληνες να κάνουν διακοπές.

Οι ξενοδόχοι είναι απογοητευμένοι από την αποκαρδιωτική κατάσταση του εγχώριου τουρισμού και δύσκολα πιστεύουν ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα για φέτος. Υπάρχει μεγάλος φόβος για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους.

Στην Ζάκυνθο για την τόνωση του ελληνικού τουρισμού αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε σχέδιο με ειδικά εκπτωτικά πακέτα που θα συνδυάζουν διάθεση δωματίων, χώρων εστίασης και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με μεγάλες εκπτώσεις, σε πολύ χαμηλές τιμές».

Πηγή: tourismlobby.blogspot.com




00 inkefalonia general ad 300X250