Η τρέλα πάει.. στην Κεφαλονιά!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2014 14:33

Η τρέλα πάει.. στην Κεφαλονιά!

Διατηρώντας τη φυσική της ομορφιά, αναλλοίωτη, γοητευτική και παραδεισένια, η Κεφαλονιά αποτελεί το σμαράγδι του Ιονίου Πελάγους. Συνδιάζοντας την παράδοση με το καταπράσινο περιβάλλον, το νησί με τα 365 χωριά, ένα για κάθε μέρα του χρόνου, κατέχει επάξια την έκτη θέση ως ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ευρώπης.

 
kefalonia11 (Custom)

Η τοποθεσία της, της προσδίδει έντονη επιρροή από την Ιταλία τόσο στην παράδοση, όσο και στο “τραγουδιστό” τοπικό ιδίωμα των Κεφαλλονιτών. Πρόκειται για το νησί των “τρελών”, γεγονός που λέγεται οτι οφείλεται στην έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Το νησί βιώνει εκατοντάδες σεισμούς κάθε χρόνο και γι’ αυτό κυριαρχεί η αντίληψη πως “ταρακουνάει” το μυαλό των ντόπιων, κάνοντάς τους γνωστούς ως “οι τρελότεροι των Ελλήνων”.

 
kefalonia 3 (Custom)
Η Κεφαλλονιά διαθέτει δύο πόλους έλξης: το Ληξούρι, και την πρωτέυουσα του νησιού, το Αργοστόλι, τις περιοχές των φτωχών και των αρχοντάδων αντίστοιχα, μεταξύ των οποίων η έχθρα καλά κρατεί ακόμα και στις μέρες μας. Το Ληξούρι προσφέρεται για στιγμές αναψυχής με την οικογένεια, καθώς τόσο στην κεντρική πλατεία, στην καρδιά της πόλης, όσο και κατά μήκος του λιμανιού απλώνονται καφετέριες, ουζερί, ζαχαροπλαστεία και παραδοσιακά ταβερνάκια, όπου μπορείτε να γευτείτε τις λιχουδιές και τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού. To πιο διάσημο από αυτά είναι η παραδοσιακή κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα, με αξεπέραστη γεύση, ειδικά αν τη δοκιμάσετε αυθεντικά μαγειρεμένη από ντόπιες κεφαλλονίτισσες. Αξίζει να σημειωθεί πως στο λιμάνι υπάρχει το άγαλμα του Λασκαράτου, σπουδαίου σατυρικού συγγραφέα με ανήσυχο πνεύμα, ο οποίος έχει επιδεικτικά στραμμένη την πλάτη του προς την απέναντι πλευρά του κόλπου, το Αργοστόλι.

kefalonia 5 (Custom)
Αν επιθυμείτε να εντρυφήσετε στο φυσικό περιβάλλον και την παράδοση της περιοχής, μπορείτε να επισκεφθείτε τα πανέμορφα μικρά χωριά, Καμιναράτα, Χαβδάτα, Ρίφι και Αγία Θέκλη, που ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα έλατα, στο δρόμο σας προς τις μαγευτικές παραλίες των Πετανών, της Αγίας Ελένης και της Πλατιάς Άμμου, η οποία πλέον λόγω των μεγάλων κατολισθήσεων εξαιτίας του σεισμού δεν είναι πλέον προσβάσιμη στο κοινό, αλλά αξίζει την επίσκεψη για πανοραμικές φωτογραφίες απείρου κάλλους.

 
kefalonia 6 (Custom)

Άλλες διάσημες παραλίες της περιοχής, είναι το Ξι με την κόκκινη αμμουδιά, η Κουνόπετρα με τον βράχο που μέχρι πριν από λίγα χρόνια κουνιόταν μυστηριωδώς με την παλίρροια, καθώς και τα Λαγκαδάκια, η παραλία με το πιο κρύο νερό της Κεφαλλονιάς.

 
kefalonia 8 (Custom)
Επιπλέον, αξίζει τον κόπο αν διαθέτετε μεράκι και ένα ελεύθερο απόγευμα, να επισκεφθείτε τη Μονή Κηπουραίων, στη συνέχεια του δρόμου από τα Καμιναράτα. Χτισμένη πάνω στο γκρεμό, με απεριόριστη θέα του Ιονίου Πελάγους και αλησμόνητο ηλιοβασίλεμα καθώς πέφτει το δειλινό, η μονή προσφέρεται για καφέ και ξεκούραση, αφού διαθέτει κοιτώνες για τους επισκέπτες της που θέλουν να περάσουν το βράδυ τους εκεί.

 
kefalonia 9 (Custom)

Με πληθυσμό λίγο λιγότερο από 10.000 κατοίκους, το Αργοστόλι αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού. Προστατευμένο από έναν κλειστό κόλπο, πλούσιο σε πυκνή βλάστηση, αποτελεί τον κύριο πόλο έλξης για τους επισκέπτες, καθώς προσφέρει όλες τις ανέσεις. Το κέντρο της πόλης, διακοσμημένο με το ”Λιθόστρωτο”, τον μαρμαροστρωμένο πεζόδρομο, διαθέτει όλες τις απαραίτητες κεντρικές υπηρεσίες, τη σύγχρονη αγορά και τις μοντέρνες καφετέριες ή μπαρ, στα οποία μπορεί κανείς να χαλαρώσει έπειτα από μια βόλτα στα αξιοθέατα της περιοχής. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε στα παλιά παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της περιοχής τις πεντανόστιμες μάντολες και τα μαντολάτα, που προσφέρονται κυρίως ως κέρασμα, αλλά και το γνωστό, πλέον και στο εξωτερικό, κρασί Ρομπόλα, ένα από τα πιο ποιοτικά κρασιά της Ελλάδας.

 
kefalonia 10 (Custom)
Τα κυριότερα χωριά της ευρύτερης περιοχής που αξίζουν μια επίσκεψη είναι τα Κουρκουμελάτα, η παραθαλλάσια τουριστική Λάσση και η Πεσσάδα. Βγαλμένο ίσως από παραμύθι, το Φισκάρδο αποτελεί το επίνειο της Κεφαλλονιάς, λόγω της αξεπέραστης ομορφιάς του. Τα διώροφα αρχοντικά του, ακολουθώντας αυστηρά την αρχιτεκτονική του 18ου αιώνα, με στενά μπαλκόνια και έντονα χρώματα, χωρίζονται από στενά δρομάκια, ενώ τα δεκάδες τουριστικά μαγαζάκια σε συνδυασμό με τα ταβερνάκια και τις καφετέριες, που απλώνονται κατά μήκος του λιμανιού, δημιουργούν εικόνες βγαλμένες από ζωγραφικό πίνακα. Δεν είναι περίεργο το ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί από το κράτος διατηρητέα και έχει πλέον αποκτήσει διεθνή φήμη, καθώς διασημότητες τόσο της Ελλάδας όσο και του διεθνούς jet set ουκ ολίγες φορές επιλέγουν να σταθμεύσουν στο λιμάνι τα κότερα τους και να επισκεφθούν τις βραβευμένες ταβέρνες της περιοχής, προκειμένου να απολαύσουν την τοπική κουζίνα.

 
kefalonia (Custom) (2)
Η ταβέρνα της Τασίας έχει εδώ την τιμητική της, κυρίως για την αστακομακαρονάδα που δεσπόζει ως σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Μια βόλτα στον γραφικό αυτό οικισμό που αποτελεί τη γενέτειρα του Καββαδία, θα σας χαρίσει ξεχωριστά συναισθήματα και εικόνες, που δεν πρόκειται να βρείτε πουθενά αλλού στο νησί.

Ασύγκριτη και μαγευτική, η εικόνα του Μύρτου, μιας από τις πιο ξακουστές παραλίες όλης της Ευρώπης, αναμφισβήτητα κόβει την ανάσα. Τα κρυστάλλινα νερά του, συνδυάζοντας τις απίστευτες αποχρώσεις του μπλέ με την επικινδυνότητα των ρευμάτων της περιοχής, σε προσκαλούν να βυθιστείς σε έναν επίγειο παράδεισο. Η πλαζ, οργανωμένη πάνω στο κάτασπρο βότσαλο, συγκεντρώνει εκατοντάδες θαυμαστές τους καλοκαιρινούς μήνες, και ιδιαίτερα τον Αύγουστο, οπότε και διοργανώνεται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων από το δήμο Πυλαρέων.

kefalonia 7 (Custom)
Ένα από τα πιο πολύτιμα αξιοθέατα του νησιού είναι το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην πανέμορφη Σάμη. Η είσοδός του, η οποία δημιουργήθηκε από τη φυσική πτώση της οροφής του, επιτρέπει τον φαντασμαγορικό φωτισμό των γαλαζοπράσινων νερών του βάθους απο δέκα ως τριάντα μέτρων. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια χαλαρωτική βόλτα με βάρκα εντός του σπηλαίου, παρατηρώντας το φυσικό στολισμό του με σταλακτίτες, διαμορφωμένους με το πέρασμα του χρόνου. Η επιφάνεια της λίμνης βρίσκεται 20 μέτρα κατω από την επιφάνεια του εδάφους και έρευνες έδειξαν πως, κατά ένα παράξενο φυσικό φαινόμενο, το νερό της καταλήγει υπογείως στο Ιόνιο Πέλαγος.

 
kefalonia (Custom)
Τέλος, αξίζει να μνημονεύσουμε τον Άγιο Γεράσιμο, τον πολιούχο του νησιού, προς τιμήν του οποίου έχει χτιστεί μία ολόκληρη μονή στον τόπο της τελευταίας διαμονής του, υπό την προστατευτική σκιά του Αίνου. Στη μονή της Νέας Ιερουσαλήμ, όπως την ονόμαζε ο ίδιος, διασώζονται τα τρία αθάνατα πλατάνια που φύτεψε με τα ίδια του τα χέρια, τα τρια βασικά πηγάδια και περίπου 30 μικρότερα που έσκαψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και το σκήνωμά του, το οποίο προσφέρεται για συνεχές προσκύνημα και θεωρείται ότι διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες. Ακόμα, στο δάπεδο της κύριας μονής, μπορεί κανείς να κατεβεί μέσω μιας κρύπτης στο ασκηταριό του αγίου, το οποίο αποτελείται από δυό μικρά δωμάτια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με μία μικρη οπή, που για να την περάσεις πρέπει να συρθείς στο έδαφος. Μεταξύ άλλων, λέγεται ότι παρά το μικρό της μέγεθος, οποιοσδήποτε μπορεί να την περάσει, ανεξαρτήτως φυσικών διαστάσεων.

 
kefalonia12 (Custom)
Επομένως, αν ψάχνετε για διακοπές γεμάτες χαλάρωση και απόλαυση, η Κεφαλλονιά είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Ένα ραντεβού με την παράδοση, μια ξεχωριστή περιπέτεια, μια ευκαιρία για μια παραδεισένια απόδραση από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα.. Ένα ταξίδι που εγγυημένα αξίζει να κάνετε, προκειμένου να γνωρίσετε σημεία της Ελλάδας ανέγγιχτα από τις βιομηχανίες και τον τουρισμό.

 
Ακόμα να φτιάξετε τις βαλίτσες σας;

Της Νάντιας Μορφωνιού

run-away.gr




00 inkefalonia general ad 300X250