Έργα πνοής σε Κατάκολο και Σαντορίνη για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 09:06

Έργα πνοής σε Κατάκολο και Σαντορίνη για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας

Τα θέματα υποδομών στα λιμάνια της Σαντορίνης και του Κατάκολου, όπου προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια, ήταν αντικείμενο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά μεταξύ του προεδρείου της  Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ)  με Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,.

Τα κυριότερα θέματα που εξετάστηκαν και αφορούν την Σαντορίνη ήταν:

«i.   Η συντήρηση και επιθεώρηση των 4 ναυδέτων που χρησιμοποιούνται για την πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να παραβάλουν αυτά.

ii.    Η κατασκευή δεύτερης σύγχρονης και με μεγάλη μεταφορική ικανότητα μονάδας τελεφερίκ, απολύτως αναγκαίας για την μεταφορά των τουριστών στην πόλη των Φηρών, από τα σημεία αποβίβασης στην Σκάλα Φηρών, που γίνεται με τα σκάφη της Ενώσεως Λεμβούχων.

iii.   Οι εργασίες συγκράτησης των πρανών στην Καλντέρα και στα σημεία που υπάρχει κίνηση και παραμονή των επιβατών, όπως στην διαδρομή του τελεφερίκ, καθώς και στην χερσαία λιμενική ζώνη στον λιμένα Αθηνιού.

iv.   Η κατασκευή κρηπιδωμάτων αναγκαίων για την άνετη και ασφαλή παραβολή των σκαφών που μεταφέρουν τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια στη Σκάλα Φηρών – Γυαλό και τον λιμένα Αθηνιού.

v.    Η κατασκευή επιβατηγού σταθμού – terminal στα σημεία αποβίβασης των τουριστών στην Σκάλα Φηρών, καθώς και σε τμήμα της χερσαίας ζώνης του λιμένος Αθηνιού, με τον αναγκαίο εξοπλισμό μέσων και συσκευών, προκειμένου για την τήρηση των υποχρεώσεων – απαιτήσεων του Διεθνή Κώδικα ISPS, που προβλέπονται για το Maritime Security.

vi.   Η εξέταση του θέματος όσον αφορά την δυναμικότητα υποδοχής επισκεπτών σε ταυτόχρονο κατάπλου κρουαζιερόπλοιων, προκειμένου για την άνετη εξυπηρέτηση αυτών και την αποφυγή συνωστισμού σε σημεία – κόμβους διέλευσης και κίνησης στην πόλη Φηρών και την Οία.

vii.  Το θέμα της μεταφοράς επιβατών – τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια στο Αμμούδι.

viii. Το θέμα της αναβάθμισης του αεροδρομίου Θήρας, προκείμενου να μπορέσει να υποδέχεται πτήσεις charters με επιβάτες – τουρίστες με προορισμό την επιβίβαση στα κρουαζιερόπλοια για εκτέλεση κυκλικού ταξιδίου, δίδοντας την δυνατότητα στη Σαντορίνη να λειτουργήσει και ως home port.

Όσο αφορά στο   Κατάκολο οι εκπρόσωποι των εταιρειών κρουαζιέρας ενημερώθηκαν:

1.    Για τα έργα πρώτης φάσεως που αφορούν:

i.     Τον σχεδιασμό των νέων έργων λιμενικής υποδομής, που έχουν σχέση με την επέκταση του κυματοθραύστη προς νοτιοδυτικά, σε ικανό μήκος, προκειμένου για την προστασία των εγκαταστάσεων – κρηπιδώματος της ομώνυμης πλευράς παραβολής μεγάλων διαστάσεων κρουαζιερόπλοιων και γενικότερα της προστασίας ολόκληρης της λιμενολεκάνης.

ii.    Στην κατασκευή εγκαταστάσεως στην προέκταση του εσωτερικού μόλου, έμπροσθεν από τον κεντρικό λιμένα, που εκτείνεται νοτιοδυτικά και ο οποίος εξυπηρετεί σήμερα δύο κρουαζιερόπλοια. Σκοπός του νέου τμήματος της προαναφερόμενης εγκατάστασης είναι, η δημιουργία σημείων ασφαλέστερης πρόσδεσης των πλοίων.

iii.   Την αξιοποίηση κτηριακών εγκαταστάσεων στο κεντρικό τμήμα του λιμένος και έμπροσθεν από την προαναφερόμενη στην παράγραφο (ii) υποδομή, προκειμένου για τη δημιουργία σύγχρονου passenger terminal, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί τους επιβάτες που αποεπιβιβάζονται από τα εντός του λιμένος κρουαζιερόπλοια, καθώς και από αυτά που παραμένουν στο αγκυροβόλιο. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα αποκτήσουν τον αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό, από πλευράς μέσων και συστημάτων που προβλέπονται από τον Διεθνή Κώδικα ISPS για το Maritime Security.

2.    Για τα έργα δεύτερης φάσεως που αφορούν:

i.     Την κατασκευή μεγάλου μήκους μόλου ανατολικά των εγκαταστάσεων της παραγράφου (1 – ii), προκειμένου για την παραβολή δύο ακόμα μεγάλων διαστάσεων κρουαζιερόπλοιων.

ii.    Με την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης των έργων, ο λιμήν θα μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις του 4 κρουαζιερόπλοια τα 3 εκ των οποίων θα είναι μεγάλων διαστάσεων.

3.    Για άλλα έργα υποδομών που αφορούν:

Τη διαμόρφωση δικτύου οδικής κυκλοφορίας εξωτερικός του μετώπου της χερσαίας λιμενικής ζώνης.

zougla.gr




00 inkefalonia general ad 300X250