Τιμοθεάτος στον COSMOS 96,5: “Oι επαγγελματίες του τουρισμού οφείλουν να συνεργάζονται – Πρέπει να αλλάξουν κάποιες νοοτροπίες του παρελθόντος”

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 19:18

Τιμοθεάτος στον COSMOS 96,5: “Oι επαγγελματίες του τουρισμού οφείλουν να συνεργάζονται – Πρέπει να αλλάξουν κάποιες νοοτροπίες του παρελθόντος”

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς -Ιθάκης, Ταμίας της ΠΟΞ , μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στο 2ο Σχολείο Τουρισμού On Tour που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22/4 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου ο «Κέφαλος», αλλά και σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό..

Ο κ. Τιμοθεάτος αφού αναφέρθηκε σε όσους συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του Σχολείο Τουρισμού On Tour, ανέφερε: « Την πρώτη φορά ήταν το μεγαλύτερο Σχολείου Τουρισμού που είχε διοργανωθεί στην Ελλάδα με πάνω από 360 συμμετοχές στο Θέατρο, γιατί ναι μεν η διοργάνωση είναι δωρεάν και μπορεί να την παρακολουθήσει όποιος θέλει και από όποιον κλάδο  επαγγελμάτων κι αν προέρχεται, αλλά απαιτείται μία εγγραφή για να λάβουν όλοι στο κινητό τους με e mail  το εισιτήριο  το οποίο θα σκανάρουν κατά την είσοδο τους στο Θέατρο, οπότε τα νούμερα που αναφέρουμε είναι πραγματικά».

«Ο στόχος του Σχολείου Τουρισμού On Tour, είναι να προσφέρει σύγχρονες γνώσεις, δεξιότητες, κίνητρα και έμπνευση στους επαγγελματίες των προορισμών που ταξιδεύει. Κατά κύριο λόγο αυτές οι περιοχές είναι οι αναπτυσσόμενες και μια τέτοια είναι και η Κεφαλονιά, η οποία συνεχώς αναπτύσσεται και από το 2010 και μετά τα νούμερα μας σε αυξήσεις αυξάνονται.

Για την διοργάνωση  το Σχολείο Τουρισμού βασίζεται στις ενέργειες των τοπικών κοινωνιών , γι αυτό έχουμε πολλούς χορηγούς γιατί το ζητούμενο είναι η εμπλοκή πολλών κλάδων μαζί, ώστε να βγεί το αποτέλεσμα.

Θεωρώ ότι όλοι θα χουν οφέλη, η θεματολογία του σχολείου είναι σύγχρονα θέματα που μας απασχολούν όλους , είτε το πώς θα προσεγγίσουμε τον πελάτη μας και ποια είναι η αντιμετώπιση του γενικά, είναι θέματα βιωσιμότητας που τα έχουμε θίξει και με την Τουριστική Επιτροπή και που νομίζω ότι είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα και στη τελική ο καθένας μπορεί να εκτιμήσει και να κρατήσει ότι δεν γνωρίζει. Τα οφέλη θα φανούν στη κάθε επιχείρηση αλλά και αν το νησί προσφέρει καλές υπηρεσίες  αποκτά προστιθέμενη αξία».  

Για το εάν η έλλειψη  προσωπικού και η έλλειψη εκπαίδευσης έρχονται να αντιπαλέψουν  την σωστή παροχή υπηρεσιών στον τουρίστα ,ο κ. Τιμοθεάτος  ανέφερε: « Η έλλειψη του προσωπικού και η εκπαίδευση του είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα , γιατί δεν μπορείς να βάλεις έναν ανειδίκευτο σε μία θέση η οποία απαιτεί και ευθύνη αλλά και την παραγωγή  μίας καλής εικόνας προς τα έξω. Γι αυτό και γίνονται αυτές οι προσπάθειες επιμόρφωσης με τα σεμινάρια που γίνονται από πάρα πολλούς τον χειμώνα τα οποία γίνονται με στόχο να μεταδώσουν αυτές τις γνώσεις  και να εμπλουτίσουμε τις δεξιότητες μας ώστε να παράξουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Το κακό είναι ότι πολλοί δεν βλέπουν τον χώρο του τουρισμού ως ένα επάγγελμα που μπορούν να σταδιοδρομήσουν, που έτσι πρέπει να το βλέπουν, το βλέπουν ευκαιριακά , να δουλέψουν το καλοκαίρι σερβιτόροι και να βγάλουν κάποια χρήματα και μέχρι εκεί., Καλό  όμως είναι να συνοδεύονται και από γνώσεις, να έχουμε καλές υπηρεσίες, να τις μεταφέρουμε στον πελάτη και όφελος θα έχει προσωπικά ο καθένας και ο επιχειρηματίας και το νησί».

Για τις κρατήσεις εν όψει του Πάσχα σημείωσε ότι φέτος η Πασχαλινή περίοδος  συμπίπτει με την έναρξη των πτήσεων των tour operator  από την Αγγλία και υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον και από την Ελληνική αγορά και δήλωσε ότι θα γίνει ένα πάρα πολύ δυνατό ξεκίνημα  της σεζόν.

Σχολιάζοντας τα της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματιών του τουρισμού, τόνισε ότι οφείλουν να συνεργαστούν, γιατί υπάρχει μια αλυσίδα δραστηριοτήτων μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων και  πρέπει να αναπτύσσονται συνέργειες , γιατί είναι και απαραίτητες, αλλά και δείχνουν έναν επαγγελματισμό προς τα έξω. Σκοπός και μέσα από τις ομιλίες που πραγματοποιούνται τόνισε, είναι να αλλάξουν κάποιες νοοτροπίες του παρελθόντος που θέλουν τους επιχειρηματίες να ερίζουν προς άγρα πελατών και να υπάρχει μόνον  ο ευγενής ανταγωνισμός μεταξύ τους και αυτός είναι και ο στόχος του Σχολείου Τουρισμού.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην Αυστριακή αγορά που αυξάνει τις πτήσεις της από Βιέννη προς Κεφαλονιά  και τους πολύχρονους τουριστικούς δεσμούς της Αυστρίας με την Κεφαλονιά. Σημείωσε επίσης ,ότι αυτές οι πτήσεις που λειτουργούν και ως low cost αλλά κυρίως ναυλώνονται από tour operator είναι το πρόβλημα που δεν μπορούν να λύσουν στην Γερμανική αγορά με συμπαίχτες tour operator να αισθάνονται ασφάλεια και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις πτήσεις.

Στις 22 Απριλίου 9 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο δημοτικό θέατρο με 5 ομιλίες από 09.15 - 14.15 και το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν 3 workshop διάρκειας 3 ωρών το καθένα σε διαφορετικές αίθουσες (Δημοτικό Θέατρο, Επιμελητήριο και Ιόνιο Πανεπιστήμιο) 15.00 - 18.00.

 Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250