Γ. Τιμοθεάτος: «Σε υψηλές ταχύτητες κινήθηκε ο Μάιος - Πάμε για μία πολύ δυνατή τουριστική σεζόν!»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Μαΐου 2022 15:02

Γ. Τιμοθεάτος: «Σε υψηλές ταχύτητες κινήθηκε ο Μάιος - Πάμε για μία πολύ δυνατή τουριστική σεζόν!»

 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς -Ιθάκης, Ταμίας της ΠΟΞ , μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ και μέλος της τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου Γεράσιμος Τιμοθεάτος.

Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, με υψηλές ταχύτητες κινήθηκε ο Μάιος στον τομέα του τουρισμού και ο κ. Τιμοθεάτος αναφέρθηκε σχετικά:

Στις Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων από τη Βρετανία: « Το πρόβλημα προέρχεται από την έλλειψη προσωπικού σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες στην Αγγλία. Νομίζω ότι αυτές είναι οι επιπτώσεις της περιόδου του covid, το προσωπικό που είχανε σταμάτησε να εργάζεται, τώρα δεν βρήκαν προσωπικό έγκαιρα και δημιουργούνται όλα αυτά τα θέματα. Το Brexit επίσης έπαιξε ρόλο, στην Αγγλία εργαζόταν πάρα πολύς κόσμος που δεν ήταν Άγγλοι και αναγκαστήκαν να φύγουν».

Στο πρόβλημα της έλλειψης εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο: «Καλύπτονται σιγά σιγά οι θέσεις, φυσικά δεν είναι εύκολη η άσκηση που έχουμε να λύσουμε φέτος με το προσωπικό, είναι και η μετά covid εποχή, αλλά και πολύ προσωπικό ασχολείται αδήλωτο στην βραχυχρόνια μίσθωση».

Στον αθέμιτο ανταγωνισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης: «Στην Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ τέθηκε από τον κλάδο πολύ δυναμικά το πρόβλημα με την βραχυχρόνια μίσθωση, ο κ. Πιτσιλής από την ΑΑΔΕ δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει συνεργασία με τις πλατφόρμες, αλλά οι διασταυρώσεις θα γίνουν μέχρι τέλος του χρόνου. Δεν είναι μόνο το θέμα της φορολογίας που υπάρχουν τεράστια παραθυράκια στην βραχυχρόνια μίσθωση, δεν υπάρχουν υγειονομικοί κανονισμοί κλπ και είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός. Δεν θέλουμε να τους κλείσουμε, απαιτούμαι από την κυβέρνηση να μπούνε κανόνες σε όλα τα επίπεδα».

Στην μελέτη της Eurobank που αναφερόταν στο ανθρώπινο δυναμικό στον τουρισμό: «Δεν υιοθετήθηκε στο σύνολο αυτός ο παράγοντας και ίσως και αυτός να είναι ένας λόγος της έλλειψης προσωπικού. Όποιος έχει επενδύσει στο προσωπικό του βγαίνει κερδισμένος. Ο τουρισμός είναι υπηρεσίες και οι υπηρεσίες προσφέρονται από τους ανθρώπους. Παίζουνε και οι εγκαταστάσεις σημαντικό ρόλο, αλλά από μόνες τους δεν μπορούν να δώσουν υπεραξία. Πρέπει να επενδύουμε στο προσωπικό μας, τα στελέχη και όσοι είναι καταρτισμένοι ,οι αμοιβές τους είναι πολύ ικανοποιητικές, από κει και πέρα μένει και ο κάθε ένας να το κάνει προς όφελος της επιχείρησης του και του τόπου κατά συνέπεια».

Στην τουριστική κίνηση του Μαίου και τις προβλέψεις του για τους επόμενους μήνες: « Έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ στο άνοιγμα των αγορών, απομένουν να ανοίξουν αρχές Ιουνίου η Σλοβενία, οι υπόλοιπες πτήσεις από Ιταλία και η Πολωνία. Πάμε για μία πολύ δυνατή χρονιά εφάμιλλη του 2019 , ο Απρίλιος δεν έπιασε τα νούμερα του 2019, η απόκλιση είναι όμως πολύ μικρή. Για τον Μάιο θα ξέρουμε σε λίγες μέρες . Τα νούμερα της κίνησης των τουριστών δεν αποτυπώνονται απόλυτα στις κρατήσεις των ξενοδοχείων λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά στο τέλος της χρονιάς ως νησί, θα χουμε γράψει μεγάλα νούμερα».

Στην οικονομική κρίση: «Όσον αφορά την ακρίβεια, η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι μόνο Ελληνικό πρόβλημα, σίγουρα θα είναι πιο συγκρατημένοι οι τουρίστες μας σε σχέση με τα όσα ξόδευαν στο παρελθόν. Τώρα καλούμαστε και εμείς να αποφασίσουμε για τις τιμές του 2023 και είναι πάρα πολύ δύσκολο. Από την μία τα κόστη μας είναι αυξημένα πάρα πολύ, αλλά από την άλλη δεν μπορείς να περάσεις και όλο το κόστος στον πελάτη και σε ένα πακέτο απαγορευτικό για τον αγοραστή. Ο τουρισμός είναι ανταγωνιστικό προϊόν, η Τουρκία είναι ανταγωνίστρια μας, άρα αποκτά πλεονέκτημα σε σχέση με τις τιμές, λόγω πτώσης της λίρας».

Στις δηλώσεις του Υπουργού κ .Κικίλια:

«Πολλές φορές δεν έχω καταλάβει τις δηλώσεις του Υπουργού, δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτές, είτε μας τρολάρει ή έχει χάσει την πραγματικότητα. Δεν μπορώ να τον καταλάβω πραγματικά».

Στις ενέργειες της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου: « Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δεχτεί στην Κεφαλονιά αρκετούς δημοσιογράφους, η δουλειά ποτέ δεν σταματάει και νομίζω ότι όλα αυτά τα αποτελέσματα αρχίζουν σιγά σιγά να βγαίνουν».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-384599200?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250