Βαγγέλης Κεκάτος: «Υπάρχει αύξηση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων σε ποσοστό 30%»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 11:23

Βαγγέλης Κεκάτος: «Υπάρχει αύξηση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων σε ποσοστό 30%»

Δουλεύει ακούραστα για την καλύτερη προώθηση της Κεφαλονιάς στο εξωτερικό και ήδη έχει στο μυαλό του και προωθεί το project για το 2013.

Άρτι αφιχθείς από τις ΗΠΑ όπου βρέθηκε τόσο στο Μαϊάμι, όσο και στην Νέα Υόρκη ο αντιδήμαρχος Τουριστικής ανάπτυξης της Κεφαλλονιάς Βαγγέλης Κεκάτος είχε πολλά… θέματα στις αποσκευές του. Το inkefalonia.gr τον συνάντησε και αυτός πρόθημα μίλησε για το ταξίδι στην Αμερική.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή

-          Τι περιείχε η επίσκεψη στην Αμερική;

«Το ταξίδι στην Αμερική είχε δύο σκέλη. Το ένα σκέλος ήταν η προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας με επίκεντρο την προώθηση της Κεφαλονιάς ως διεθνής προορισμός και κεντρικός σταθμός των κρουαζιερόπλοιων. Αυτό για να γίνει εφικτό πρέπει να συμμετάσχει το νησί στην παγκόσμια αυτή έκθεση που γίνεται στο Μαϊάμι κάθε χρόνο στην άνοιξη και το φθινόπωρο στην Ευρώπη.

*Υπάρχει ένα στοχευόμενο σχέδιο ανάπτυξης της Κρουαζιέρας στο νησί μας που στηρίζεται κυρίως στην αξιοποίηση του νέου λιμενοβραχίονα Αργοστολίου στη δημιουργία του οποίου είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο ο τέως Νομάρχη κ. Λευκαδίτης, ο οποίος ως πλοίαρχος γνώριζε την αξία του έργου, όσο και ο σημερινός δήμαρχος κ. Παρίσης με την ιδιότητα του ως βουλευτή στο θέμα της χρηματοδότησης.

*Το σχέδιο ανάπτυξης της κρουαζιέρας το ξεκίνησε ο κ. Μανώλης Βαλέτας με παρουσίαση της Κεφαλονιάς με μεγάλη επιτυχία στις Κάννες και τη συνεργασία με διεθνείς εταιρίες ανάπτυξης της κρουαζιέρας. Το σχέδιο αυτό συνεχίστηκε από μένα πάντα σε διαρκή συνεργασία με τον κύριο Βαλέτα, με παρουσίαση πέρσι στο Μαϊάμι, το φθινόπωρο στο Αμβούργο τώρα τον Μάρτη στο Μαϊάμι και το φθινόπωρο που μας έρχεται στη Μασσαλία με συνέπεια την αύξηση των προσεγγίσεων των κρουαζιερόπλοιων με ποσοστό του +- 30 τοις εκατό.

*Είχε περίπτερο ο ΕΟΤ σε πολύ κεντρικό σημείο γειτνιάζαμε μ ε το Μόνε Κάρλο και το Γιβραλτάρ που είναι κεντρικοί προορισμοί της Κρουαζιέρας. Και τίμησαν με την παρουσία ο διευθυντής του ΕΟΤ Αμερικής κ. Χρύσανθος Πετσίλας και τα στελέχη του και η υπεύθυνη προβολής της Ελλάδας κ. Δήμη Χρυσάνθου. Εκεί η πολιτική εκπροσώπηση ήταν από τον κ. Αθανάσιο Πάλη, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας λιμένων και λιμενικής πολιτικής και κατά το ήμισυ κεφαλλονίτης από την πλευρά της μητέρας και επίσης ο γενικός διευθυντής του Λιμένος Πειραιώς και πρόεδρος της MEDCRUISE Κ. Σταυρος Χατζάκος.

*Τα λιμάνια που συμμετείχαν ήταν της Κέρκυρας, της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας ,της Κεφαλονιάς, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Βόλου της Καβάλας . Εγώ με εξουσιοδότηση του περιφερειάρχη κ. Σπύρου εκπροσωπούσα και την περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Αυτό έγινε για να δείξει τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των νησιών στην περιφέρεια και αναγνώριση της εμπειρίας που έχουμε στην Κεφαλονιά στον τομέα της ανάπτυξης της κρουαζιέρας.

 3217403 copy

* Είμαι πλήρως ικανοποιημένος και από την εικόνα του ΕΟΤ. Θα εξηγήσω για πιο λόγο. Πρώτων είχαμε τις πολύ καλές κριτικές τόσο από τους κυβερνήτες των κρουαζιερόπλοιων σε θέματα διαχείρισης προσέγγισης από το λιμενικό και την ασφάλεια του λιμένα και από τους επιβάτες, οι οποίοι κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από το νησί της Κεφαλονιάς οι που ήταν οι καλύτερες.

Επίσης το θέμα της διαχείρισης των εκδρομών τις οποίες επιμελείται ο κυρίως ο κ. Ζαμπέλης, ήταν άψογο οργανωτικά και το θέμα της υποδοχής των επιβατών από τον δήμο ήταν επίσης εντυπωσιακό, γιατί πέραν της ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού με την παρουσίαση πολιτιστικών συλλόγων, υπήρχε και η γενναιόδωρη συνεργασία με τον Σύλλογο Καταλυμάτων Λειβαθούς και την πρόεδρό του κα Μαρίνα Γαλιατσάτου, καθώς προσέφεραν σε κάθε προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές για δύο άτομα σε βίλα της Λειβαθους σε ένδειξη υποστήριξης .

 3217410

*Πολύ σημαντικό γεγονός για την παρουσίασή μας στο Μαϊάμι και της προώθησης της Κεφαλονιάς, είναι ότι ο ΕΟΤ παρουσίασε και φέτος το DVD “Crusising in Greece” στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνει την Κεφαλονιά μέσα, παρότι είχε ενημερωθεί από πέρσι ο αρμόδιος υπουργός κ. Γερουλάνος.

*Ήδη τώρα έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε για το 2013 και επίσης ένας από τους στόχους μας είναι να υπάρχουν προσεγγίσεις και στο λιμάνι της Σάμης για να δουλέψει και εκεί η αγορά, να πηγαίνουν εκδρομές στο Ληξούρι σε συνεργασία με τα Φέρι μποτ και επίσης στη σκέψη είναι η ανάπτυξη και της περιοχής του Πόρου στο θέμα των μικρών γιοτ. Το Φισκάρδο είναι ήδη ένα διεθνές brand name οπότε φροντίζουμε για την βελτίωση των υποδομών του.

Φυσικά η συμμετοχή μου στο Μαϊάμι ήταν με απόφαση και του δημοτικού συμβουλίου και της Τουριστικής επιτροπής.

 3217419

Αυτό που έχει μεγάλη προτεραιότητα για το λιμενικό ταμείο του δήμου είναι να συμμετάσχει επίσημα η Κεφαλονιά στην ένωση λιμένων και επίσης να γίνει και μόνιμο μέλος της medcruise (The association of Mediterranean cruise ports). Έχει άλλωστε κάνει την προεργασία ο κ. Βαλέτας και μένει η ολοκλήρωση των δύο αυτών θεμάτων που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του διεθνούς προφίλ της Κεφαλονιάς στο χώρο της Κρουαζιέρας.

Η συνάντηση με τους ομογενείς της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης είχε πρόσκληση από την αδελφότητα Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης για την ετήσια χοροεσπερίδα, η οποία είχε επετειακή μορφή και θα τιμόταν ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας «Οδυσσεύς» κ. Ιωάννης Χιόνης. Επειδή συνέπιπτε χρονολογικά με το ταξίδι στο Μαϊάμι, συμμετείχε ως εκπρόσωπος του κ. Παρίση, ο κ. Κεκάτος.

Για την επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη, ο κ. Κεκάτος δήλωσε: «Συμμετείχα ως εκπρόσωπος κυρίως επισημαίνοντας τον σεβασμό του κ. Δημάρχου προσωπικά και της δημοτικής αρχής γενικότερα απέναντι στον απόδημο Κεφαλλονίτη που τον θεωρούμε την καρδιά της Κεφαλονιάς, αφού με την προκοπή του και το πολύ καλό του όνομα παρουσιάζει την Κεφαλονιά σε όλο τον κόσμο. Η παρουσία μου εκεί είχε επίσης την έννοια της επικοινωνίας και συνεργασίας και με τους δύο σημαντικούς συλλόγους της Νέας Υόρκης «Κέφαλος» και «Αίνος» και τη συνεργασία με το συμβούλιο της παγκόσμιας ομοσπονδία «Οδυσσεύς» για την έγκαιρη οργάνωση της ημέρας του αποδήμου που θα γίνει το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά.

 3217403

*Παρότι είχα κλείσει το ξενοδοχείο μου στην Νέα Υόρκη, φιλοξενήθηκα από τον κ. Διονύση Βλάχο, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει μαζί με τον γιατρό Μαρίνο Χιόνη σε θέματα υποστήριξης και ευεργεσιών από τους απόδημους προς το νησί μας τόσο για το Νοσοκομείο, όσο και για ανάλογες υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς.

Συγκέντρωση βιβλίων για τη βιβλιοθήκη του συλλόγου «Κέφαλος»

*Έγινε αναλυτική σύσκεψη στον σύλλογο «Κέφαλος» πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Νίκος Αλυσανδράτος, στα ανακαινισμένα γραφεία του Κέφαλου στη Νέα Υόρκη με την παρουσία των μελών του συμβουλίου, όπου με υποδέχθηκαν εγκάρδια και ενημερώθηκα για το εντυπωσιακό έργο που γίνεται στο σύλλογο με επιτυχία. Παρακολούθησε δε και τα μαθήματα παραδοσιακών χορών που κάνουν στα παιδιά τρίτης γενιάς και δεσμεύτηκα να στηρίξουμε ως δήμος την βιβλιοθήκη του συλλόγου με κεφαλλονίτικα βιβλία».

Σε αυτό το σημείο να τονιστεί οτι το inkefalonia.gr θα βοηθήσει αυτή την προσπάθεια συλλογής Κεφαλλονίτικων βιβλίων και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος και ο τόπος συλλογής αυτών των βιβλίων, ώστε αυτή η πρωτοβουλία να πάρει σάρκα και οστά.

«Είχαμε συμβούλιο με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της παγκόσμιας ομοσπονδίας «Οδυσσεύς», όπου η πρόθεση του δήμου να αναβαθμίσει την πολύ σημαντική παρουσία των αποδήμων στο νησί μας, αποδεικνύεται με την αναβάθμιση της ημέρας του απόδημου σε εβδομάδα του απόδημου, την οργάνωση της οποίας θα επιμελούμαι εγώ σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΗΚΕ κ. Άγγελο Κωνσταντάκη.

*Θα γίνει εβδομάδα εκδηλώσεων με την παρουσίαση εκθέσεων διαλέξεων ημερίδων, εορταστικών εκδηλώσεων με θέμα τον απόδημο Κεφαλλονίτη, μέσα στο καλοκαίρι. Για το λόγο αυτό έρχεται ο κύρος Χιόνης για να συνεργαστεί έγκαιρα μαζί μας.

*Επίσης ο γιατρός Μαρίνος Χιόνης με την εξουσιοδότηση της ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας εκπροσωπεί την ιερά Μητρόπολη στην κίνηση «Οι φίλοι των απόρων της Κεφαλληνίας» στην Αμερική».

*Είχαμε επίσης συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Οδυσσεύς κ. Γεράσιμο Στεφανίτση, τον γενικό γραμματέα κ. Κώστα Βαγγελάτο και την ειδική γραμματέα κ. Αγγελική Χιόνη.

*Έγιναν συζητήσεις για το θέμα της θεσμικής διεύρυνσης του επιτυχημένου και καθιερωμένου θεσμού « Οδύσσειου Βραβείου» και συζητήθηκαν οι εμπνευσμένες προτάσεις του Αντιπεριφεριάρχη κ. Σωτήρη Κουρή για την στήριξη των εκδηλώσεων των αποδήμων .

*Ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Ανδρέας Βασιλάτος, ο οποίος είναι κεφαλλονίτης δεύτερης γενιάς και επιτυχημένος δικηγόρος ευγενέστατος και εγκάρδιος, οργάνωσε με τα στελέχη του πολύ υψηλού επιπέδου όπου φαίνεται ξεκάθαρα η αναβάθμιση των Κεφαλλήνων δεύτερης γενιάς, όπου πλέον κατέχουν θέσεις εξαιρετικά σημαντικές στην κοινωνία της Αμερικής, όπως η βουλευτής κ. Αραβέλα Σιμωτά, η δικαστής κα Ελένη Βουτσινά και άλλες εξαιρετικά σημαντικές προσωπικότητες, οι οποίες αποδέχθηκαν πρόσκληση για ενεργή συμμετοχή στην εβδομάδα του απόδημου το καλοκαίρι στο νησί.

*Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αξιόλογες μουσικοχορευτικές δραστηριότητες με νέα παιδία τα οποία θα έρθουν το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά, για να συμβάλουν στον εμπλουτισμό των εκδηλώσεων.

*Κεντρικός στόχος της δημοτικής αρχής για την εβδομάδα του απόδημου είναι η δημιουργία θερινών σχολείων εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας όπου θα συνδυαστεί με διακοπές για τα παιδιά των αποδήμων που ενδιαφέρονται.

 3217423

*Την επόμενη μέρα συμμετείχα ως εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής στην πανηγυρική δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν και ακολούθως σε ειδική εκδήλωση του φιλεύσπλαχνου συλλόγου της εκκλησίας. Είχα συνάντηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Αίνος» κ. Βασίλη Κοκκόση, τον αντιπρόεδρο κ. Μενεγάτο και άλλα μέλη του συμβουλίου, διαπιστώνοντας την ουσιαστική διαχρονική συμβολή του συλλόγου «Αίνος» στην ανάδειξη της ποιοτικής επικοινωνίας των Κεφαλλήνων της Νέας Υόρκης με το νησί μας.

Στις εκδηλώσεις της εβδομάδας των απόδημων στην Κεφαλονιά που οργανώνει η παγκόσμια ομοσπονδία σε συνεργασία με τον δήμο και την περιφέρεια θα πρωταγωνιστήσουν όλα τα σωματεία της Νέας Υόρκης και της Αμερικής γενικότερα, όσο και ανάλογη σύλλογοι Κεφαλλήνων ανά τη χώρα.

«Στη Μόσχα για την αδελφοποίηση με το Σεργκίεβ Ποσάντ»

Όσο για τα άμεσα σχέδια στο θέμα του τουρισμού ο κ. Κεκάτος δηλώνει: «Την επόμενη εβδομάδα αναχωρώ για το Σεργκίεβ Ποσάντ, στα περίχωρα της Μόσχας, όπου θα έχουμε συνεργασία για την εκδήλωση επιθυμίας του συγκεκριμένου Δήμου για να αδελφοποιηθεί με το νησί μας, με σκοπό την ανάδειξη των θρησκευτικών, πολιτιστικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κεφαλονιάς».

Καταλήγοντας ο κ. Κεκάτος θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του: «Σημαντικό βοήθημα στη δουλειά μου και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου γι’ αυτό είναι άριστη και αποτελεσματική συνεργασία με στελέχη, υπαλλήλους και εργάτες της Δημοτικής Ενότητας Λειβαθούς στην οποία είμαι και αντιδήμαρχος».


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ