Σπύρος Γαλιατσάτος στον Inkefalonia 89,2 : Το στοίχημα του 2022 στον τουρισμό και το βαρόμετρο της πανδημίας – Οι λάθος χειρισμοί της ΠΙΝ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2022 09:20

Σπύρος Γαλιατσάτος στον Inkefalonia 89,2 : Το στοίχημα του 2022 στον τουρισμό και το βαρόμετρο της πανδημίας – Οι λάθος χειρισμοί της ΠΙΝ

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο Σπύρος Γαλιατσάτος π. Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιονίων Νήσων και νυν Περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης «ΑΝΑΣΑ» στα Ιόνια Νησιά και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου.

Πλώρη για να κερδίσει η χώρα και το στοίχημα του 2022, έβαλε η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδος, ο τουρισμός, αλλά το νέο κύμα πανδημίας εντείνει την ανασφάλεια.

Για τις προοπτικές του χώρου ο κ. Γαλιατσάτος επιχειρώντας μια αναδρομή στην εξέλιξη του τουρισμού ως της ναυαρχίδας της οικονομίας της χώρας -μετά την έντεχνη αποσάθρωση όπως την χαρακτήρισε ,συμπραττόντων των Ευρωπαίων πολιτικών και των δικών μας «πατριωτών» του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα-, ανέφερε:

«Τώρα με τους ίδιους μηχανισμούς ο τουρισμός περνάει σε ξένα χέρια. Κάθε μέρα πλειστηριάζονται ξενοδοχεία και περνάνε σε ξένα funds και το κυρίαρχο όλων είναι τα επιτόκια της Ελλάδος, τα οποία σύμφωνα με την παραγωγικότητα που έχουμε σ αυτή τη χώρα είναι τρομερά δυσβάσταχτα. Ο τουρισμός έτσι που φτάσαμε φέρνει εισοδήματα, αλλά η εξάρτηση και το μέλλον του Ελληνικού λαού, θα εξαρτηθεί από το ποσοστό χρέους ιδιωτικού και δημοσίου, προς τα δηλωθέντα προς την εφορία εισοδήματα.

Πηγαίνοντας στην γενικότερη οικονομία, με ότι αυτό συνεπάγεται, έχουμε το θλιβερό πλέον προνόμιο στην χώρα μας να είναι οι πολίτες οι πιο χρεωμένοι από ότι σε καμία άλλη χώρα. Όχι μόνο δεν πρόκειται να μηδενιστεί το ιδιωτικό χρέος, αλλά συνεχώς θα είναι αυξανόμενο, έχουμε 13 χρόνια συνεχώς χρέος. Έντεχνα αντιστρέφεται η αλήθεια, παραποιείται, διαστρεβλώνεται, όπως τα στοιχεία της πανδημίας, του ΕΣΥ. Μιλούν κάποιοι για ανάπτυξη, όταν ακόμα και το Ταμείο Ανάκαμψης θα οδεύσει στο δημόσιο χρέος και τον δείκτη που προανέφερα θα τον επιβαρύνει και ενδεχομένως θα μας επισύρει κάποιο νέο μνημόνιο.

Το 2022 σύμφωνα με τις παραδοχές της κυβέρνησης θα έχει μειωθεί στα 92 δις το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το 82% των Ελλήνων, δεν έχουν ούτε 1 ευρώ αποταμίευσης, Με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ στο 43,4 των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει την 19η μέρα. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ ,1.336.000 φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Σύμφωνα με την EUROSTAT το κατά κεφαλήν εισόδημα, σε όρους αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα ήταν στο 66%,του μέσου Ευρωπαϊκού όρου.

Όλη η Ευρώπη υπέφερε, αλλά εμείς πέσαμε από το 66% προ της πανδημίας, στο 62% τώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι τα πλασματικά που ακούμε. Καλό είναι να μην τρομοκρατείτε ο λαός ,αλλά μην τον επαναπαύεις, μην του καλλιεργείς φρούδες προσδοκίες, οι οποίες όχι μόνο δεν θα πραγματοποιηθούν, αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπος με άλλα χειρότερα. »

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφερόμενος στην συνάντηση φορέων που έλαβε χώρα την Τρίτη 4 Ιανουαρίου στο Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ανέλυσε στην τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εστίασης, που επλήγησαν την εορταστική περίοδο από τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του covid-19, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί αναλυτικά στα όσα έχει υποστεί ο συγκεκριμένος κλάδος από την αρχή της πανδημίας.

Στάθηκε στο ενεργειακό κόστος που αυτομάτως επιφέρει αύξηση στις πρώτες ύλες, μεγιστοποιεί τα προβλήματα σε μία χειμάζουσα εστίαση, γεννά προβλήματα στους εργαζόμενους του χώρου, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην μεταφορά προϊόντων, στα κόστη οργανισμών κοινής ωφέλειας που θα μετακυληθούν στους πολίτες ,στον λάθος χειρισμό σχετικά με την απολιγνιτοποίηση, της ΔΕΗ και την απώλεια του ελέγχου του κράτους με την παραχώρηση του 17% του οργανισμού.

Για την εκκίνηση της νέας τουριστικής χρονιάς ο κ. Γαλιατσάτος χαρακτήρισε ως βαρόμετρο την πανδημία ,εκτίμησε ότι το ενεργειακό κόστος θα επηρεάσει τις εταιρείες και ανέλυσε την πολιτική των εταιρειών διακίνησης τουριστών ,αποτυπώνοντας τον τρόπο λειτουργίας τους.

Έδωσε βαρύτητα στο “content Library” (το υλικό που έχουν την ευχέρεια να διαχειριστούν οι άνθρωποι του τουρισμού), στα βίντεο που έχει επιμεληθεί η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου για την προώθηση της Κεφαλονιάς λέγοντας: «Το πρώτο που έκανα ως Αντιπεριφερειάρχης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ήταν να δομήσουμε υλικό. Το contact είναι το περιεχόμενο, είναι η επαγγελματική φωτογράφηση, τα βίντεο, η συνεργασία με την Marketing Greece με την οποία συνεχίζει την συνεργασία ο Δήμος Αργοστολίου. Με την Marketing Greece φτιάξαμε βίντεο, μπορέσαμε να τα δώσουμε στο CNN,στο Travel channels, τα δίναμε σε πράκτορες, σε δημοσιογράφους κ.λπ. Ακόμα και στα έντυπα που φτιάχναμε είχαμε βάλλει QR Codes, μας είχε βοηθήσει σ αυτό πάρα πολύ ο Αγησίλαος Κονιδάρης με το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων.

Αυτό το υλικό είναι εκ των ουκ άνευ για να μπορέσεις να εμφανιστείς. Τα βίντεο της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου είναι χρήσιμα εν παντί καιρό, τώρα που έρχονται σε επαφή οι φορείς μας με ανθρώπους του τουρισμού.»

Για την διαχείριση της προβολής των νησιών μας από την σημερινή Περιφερειακή Αρχή, είπε ότι είναι καταστροφικά αυτά που γίνονται για όλα τα Ιόνια: «Εμείς φεύγοντας ,γιατί δεν ήταν το πόσο θα μέναμε, ούτε παραταξιακό θέμα είναι, αφήσαμε και παρέλαβε από μας η κ. Κράτσα, έτοιμο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό 480.000 ευρώ, που θα αφορούσε ψηφιακές καμπάνιες. Αφήσαμε έτοιμη έγκριση από το ΕΣΠΑ 800.000 ευρώ, για CNN, Travel channels, google κ.λπ. ηλεκτρονική και ψηφιακή καμπάνια.

Οι υποχρεώσεις της Περιφέρειας ήταν μέχρι 31-12ου του 2019,να είχανε ανεβάσει στο site της Περιφέρειας τον διαγωνισμό και παράλληλα να είχανε πάει ένα τεχνικό δελτίο στην Διαχειριστική Αρχή. Βλέπαμε ότι περνούσε ο χρόνος, κάναμε ειδική επερώτηση ως παράταξη και πήραμε τις διαβεβαιώσεις από την κ. Κράτσα με τα πλούσια λόγια τα μεγάλα .Η κ. Κράτσα έχει το χάρισμα να μιλάει μισή ώρα και να μην βγάζουμε συμπεράσματα για το τι μας είπε. Ενίοτε όταν την στριμώχνουμε, τελευταία τις έκανα 10 ερωτήσεις στην τοποθέτηση μου, στις οποίες όχι μόνο δεν μου απάντησε, αλλά εξεμάνην και μου απάντησε με συκοφαντίες. Είναι απάντηση με Ευρωπαική κουλτούρα αυτή;»

(Αναφέρθηκε στα όσα διημείφθησαν στην συγκεκριμένη συζήτηση σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου που αφορούσαν κυρίως στην συνάντηση τουριστικών πρακτόρων από το εξωτερικό στο Costa Navarino που δεν συμμετείχε κανένας επαγγελματίας από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων,)

Υπάρχει έλλειμμα στην τουριστική προβολή από την πλευρά της Περιφέρειας ανέφερε και δεν παρέλειψε να σημειώσει, ότι κομπάζει η κ. Κράτσα ότι έβαλε την Transavia από την Γαλλία, ενώ ήταν έτοιμη δουλειά από την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου

Στην συνέχεια .Επιχειρώντας έναν απολογισμό της πορείας του τουρισμού στα νησιά του Ιονίου από το 2017, που τα νησιά μας και η Κεφαλονιά ιδιαιτέρως έζησαν λαμπρές μέρες , έκανε λόγο για μια πτωτική πορεία με την σημερινή Περιφερειακή Αρχή που προβληματίζει.

Κλείνοντας επανέλαβε ότι για την τουριστική σεζόν του 2022,χρειάζεται να περιμένουμε γιατί η οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι διακινδυνευμένη.

Για την μείωση του ΦΠΑ που ήδη συζητείται για το Αιγαίο από το 2025,ανέφερε ότι υπάρχει αδράνεια από την πολιτική ηγεσία του τόπου (Βουλευτής Κεφαλονιάς, βουλευτές των άλλων νησιών και Περιφέρεια) και δεν παρέλειψε να σχολιάσει το «πάγωμα» του μεταφορικού ισοδύναμου και άλλων προγραμματισμένων χρηματοδοτήσεων που ενδεχομένως δείχνουν ότι τα «πολεμοφόδια» όπως χαρακτήρισε τα οικονομικά αποθέματα του κράτους έχουν τελειώσει

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/galiatsatos-spyros-892?si=9fac6d01f6424c3b90e23c21f92eaba9&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}