Γερ. Τιμοθεάτος: «Επικρατεί “Παγωμάρα” - Χωρίς νέες κρατήσεις, με κάποιες ακυρώσεις και πολλές αλλαγές ημερομηνιών»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 12:04

Γερ. Τιμοθεάτος: «Επικρατεί “Παγωμάρα” - Χωρίς νέες κρατήσεις, με κάποιες ακυρώσεις και πολλές αλλαγές ημερομηνιών»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, αναλύει τον αντίκτυπο από τη νέα έξαρση της Πανδημίας στον τουρισμό

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέριστον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Γεράσιμος Τιμοθεάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς -Ιθάκης, Ταμίας της ΠΟΞ και μέλος της τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου.

Ο δεύτερος χειμώνας της πανδημίας, εξακολουθεί και παραμένει “ψυχρός” για τον ξενοδοχειακό χώρο και η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει ρευστή με την επέλαση της «Όμικρον». (Η ΠΟΞ με επιστολή της στις 15-12-2021 προς τους Ευρωβουλευτές – ΤΕΠΙΧ ΙΙ – Ταμείο Εγγυοδοσίας – Επιδότηση Τόκων, επισημαίνει τα Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις δειγματίζοντας την πραγματικότητα και ζητώντας λύσεις).

Ο κ. Τιμοθεάτος, εν όψει και των νέων μέτρων, λίγο πριν την εκπνοή του δεύτερου χρόνου δοκιμασίας του χώρου, ανέφερε: «Οι προκρατήσεις Οκτώβριο, Νοέμβριο αλλά και αρχές Δεκεμβρίου πήγαιναν πάρα πολύ καλά. Είχαμε εντυπωσιακά νούμερα και για την Κεφαλονιά και γενικά για τον τουριστικό κλάδο. Το τελευταίο διάστημα είναι γεγονός ότι υπάρχει μία παγωμάρα, δεν μπαίνουν καινούργιες κρατήσεις, έρχονται κάποιες ακυρώσεις και πολλές αλλαγές για μετάθεση ημερομηνιών προς τα πίσω.

Τα πράγματα πήγαιναν καλά ,όμως έπρεπε να έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί στην εξίσωση έλειπαν αυτοί οι παράγοντες που μπαίνουν τώρα, δηλαδή πως θα εξελιχθεί υγειονομικά το φαινόμενο και πόσο πολύ θα επηρεάσει . Δυστυχώς, δείχνει ότι επηρεάζει μέχρι αυτή τη στιγμή και μας ξυπνάει κακές μνήμες. Σίγουρα το 2022 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2021,το θέμα όμως δεν είναι να κερδίσουμε 10-15 μέρες ,αλλά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα της σεζόν. Ελπίζω να ξεμπερδέψουμε γρήγορα με την «Όμικρον», η επιστήμη έχει στα χέρια της αρκετά όπλα που πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε όλοι οι πολίτες, να σταματήσουμε να φτιάχνει ο καθένας ότι θεωρία θέλει με το μυαλό του, να ανασυνταχθούμε με τις οδηγίες των ειδικών και να ξεμπερδεύουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε».

Ο κ. Τιμοθεάτος ,στάθηκε και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χειμερινοί προορισμοί με τα νέα μέτρα οι οποίοι για 3ο συνεχόμενο χειμώνα δεν θα μπορέσουν να εργασθούν. «Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός πως θα καταφέρει ο κλάδος να ορθοποδήσει. Το ενεργειακό κόστος έχει δυσκολέψει επίσης πάρα πολύ την λειτουργία των ξενοδοχείων. Όταν πληρώνεις την ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν διπλάσια από ότι την πλήρωνες πέρυσι τέτοια εποχή και η κίνηση αυτή την περίοδο είναι μειωμένη, καταλαβαίνει κανείς πόσο έχουν δυσκολέψει τα πράγματα. Το να ζητήσουμε για άλλη μία φορά τη στήριξη της Κυβέρνησης δεν είναι κάτι που το κάνουμε από συνήθεια ,η δεν υπάρχει λόγος και θέλουμε χρήματα. Πραγματικά υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη υποστήριξης από την Κυβέρνηση, από το κράτος, ώστε να μπορέσουν να μείνουν οι επιχειρήσεις όρθιες και να λειτουργήσουν. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ, γιατί τα προηγούμενα χρόνια ερχόμασταν από καλές χρονιές, υπήρχε κάποιο οικονομικό απόθεμα στην άκρη, όμως αυτό έχει φαγωθεί. Είχαμε κάποιες κρατικές ενισχύσεις, όμως δυστυχώς δεν επαρκούν και τώρα που έρχεται και η ενεργειακή κρίση να δυσκολέψει τα πράγματα, τα κάνει ασφυκτικά».

Κλείνοντας ο κ. Τιμοθεάτος όσον αφορά την τουριστική περίοδο του 2022 ,είπε ότι ως νησί έχουν γίνει οι ανάλογες προετοιμασίες, όμως η πορεία της πανδημίας και κυρίως το αποτύπωμα της «΄Ομικρον» είναι αυτό που θα καθορίσει την κανονικότητα της χρονιάς.

Τέλος, μαζί με τις ευχές του για «καλή αποκοπή», ο κ. Τιμοθεάτος επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι το όπλο όλων στην μάχη με την υγειονομική κρίση που υφίσταται και πρέπει να τον ακολουθήσουμε.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-972540363?si=f3c97432cff6478184b27c26ebb2dc16&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.