Κώδικας Μπράιγ: Σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών


Κώδικας Μπράιγ: Σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών

Ένα χρήσιμo και ενδιαφέρον άρθρο από την Μaster στην Ειδική Αγωγή Μαρία Μπάρλου

Ο Λουί Μπράιγ ( Louis Braille ) γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1809, στο χωριό Κουρπβέ, έξω από το Παρίσι. ‘Εχασε την όρασή του σε ηλικία τριών ετών, ύστερα από τραυματισμό στο μάτι.

Σε μικρή ηλικία φοίτησε στο Βασιλικό Ινστιτούτο των Τυφλών στο Παρίσι, μέρος όπου εκπαιδεύονταν τα τυφλά παιδιά. Η διδασκαλία με τα λιγοστά βιβλία δεν τον ικανοποιούσε. Επιπλέον το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν στηριζόταν σε χοντρούς και δυσανάγνωστους χαρακτήρες. Ο Μπράιγ αναζητούσε ένα νέο σύστημα ανάγνωσης. Στην προσπάθειά του αυτή τον βοήθησε κι ένας συνθηματικός κώδικας που χρησιμοποιούσε ο στρατός.

Ο Μπράιγ σε νεαρή ηλικία, ύστερα από προσπάθειες πέντε ετών, κατάφερε να δημιουργήσει το ειδικό αλφάβητο των τυφλών. Σ΄αυτό το αλφάβητο τα γράμματα αντικαθίστανται από ανάγλυφες στιγμές,κουκκίδες. H ανάγνωση γίνεται με την αφή, το άτομο μπορεί να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάκτυλο και επιπλέον η εξάσκηση οδηγεί στη γρήγορη ανάγνωση. Όταν παρουσίασε τη μέθοδό του άλλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους ενώ άλλοι υποστήριξαν πως το σύστημα ήταν κουραστικό και όχι αποδοτικό.

Το ελληνικό σύστημα Braille προσαρμόστηκε από το αντίστοιχο γαλλικό για τις εγχώριες ανάγκες, από Έλληνες και ξένους επιστήμονες στη Λειψία και καθιερώθηκε επίσημα το 1948. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Σχολή Τυφλών Καλλιθέας στην Αθήνα.

Το σύστημα Μπράιγ χρησιμοποιεί το λεγόμενο εξάστιγμο, ένα όρθιο ορθογώνιο στο οποίο υπάρχουν θέσεις για έξι κουκκίδες : δύο στο επάνω μέρος, δύο στη μέση και δύο κάτω, οι οποίες για λόγους ευκολίας είναι αριθμημένες με τους αριθμούς από το 1 έως το 6.

ΕΞΑΣΤΙΓΜΟ
1 • • 4
2 • • 5
3 • • 6

Τα γράμματα σχηματίζονται με το συνδυασμό των κουκκίδων δηλαδή η κουκκίδα 1 μας δίνει το α, οι κουκκίδες 1 & 5 μας δίνουν το ε κλπ. Στο ελληνικό Μπράιγ δεν χρησιμοποιούνται τόνοι και πνεύματα με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις.

Ο Μπράιγ εφηύρε ακόμα μία γραφομηχανή για τυφλούς. Έχει έξι πλήκτρα και πατώντας ένα πλήκτρο ή περισσότερα ταυτόχρονα , αποτυπώνονται στο χαρτί τα γράμματα, τα σημεία στίξης, οι αριθμοί, σύμβολα, με μορφή κουκκίδων. Επίσης υπάρχει ένα πλήκτρο για το διάστημα (space) ένα για την αλλαγή σειράς (enter) και ένα για τον επαναφορέα (backspace).

Yπάρχουν ειδικά κέντρα εκμάθησης και πιστοποίησης της γραφής Braille για όποιον ενδιαφέρεται. Και παραγματικά έχει πολύ ενδιαφέρον !

φκμ