Τα smartphones εκτοπίζουν τις compact ψηφιακές μηχανές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 10:16

Τα smartphones εκτοπίζουν τις compact ψηφιακές μηχανές

Η τηλεόραση «δολοφόνησε» το ραδιόφωνο, τα cd τους δίσκους βινυλίου, οι ψηφιακές μηχανές το φωτογραφικό φιλμ και τώρα τα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς δίνουν τη χαριστική βολή στις ψηφιακές μηχανές. Καθώς η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς την καθημερινότητά μας, τα πολυπόθητα γκάτζετ του χθες γίνονται τα άχρηστα αντικείμενα του σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η CIPA (Camera and Imaging Product Association) της Ιαπωνίας, μέλη της οποίας είναι οι μεγαλύτερες εταιρείας της χώρας (Nikon, Canon, Sony, Olympus κα) οι εξαγωγές compact ψηφιακών μηχανών έχουν καταγράψει εντυπωσιακή βουτιά της τάξεως του – 48% μέσα σε ένα μόνο έτος.

Καλύτερη είναι η εικόνα στην αγορά των μηχανών που αλλάζουν φακούς, όπου η μείωση των εξαγωγών περιορίζεται στο – 7,4%. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς τέτοιοι πτωτικοί ρυθμοί έχουν να σημειωθούν από το 2000, όταν καταβαραθρώθηκαν οι εξαγωγές των μηχανών με φωτογραφικό φιλμ.

"Η αγορά των compact φαίνεται ότι συρρικνώνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό και κλίμακα απ' ότι φανταζόμασταν» δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Olympus, Χιρογιούκι Σάσα.

Βασική αιτία για τις σαρωτικές απώλειες στην αγορά των compact μηχανών είναι η διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, τα οποία αντανακλούν τη ζήτηση των σύγχρονων καταναλωτών για συσκευές του τύπου «όλα σε μία» (all in one). Ακόμα και αν οι τιμές smartphone που παράγουν οι πρωτοπόροι της αγοράς (Apple και Samsung) είναι ιδιαίτερα υψηλές, φαίνεται ότι αυτό δεν αποθαρρύνει τους καταναλωτές, που αγοράζουν τα προϊόντα αυτά με τρέλα. Τα «έξυπνα» κινητά, έχοντας καταφέρει καίριο πλήγμα στην αγορά των mp3 players, χτυπάνε τώρα ανελέητα την αγορά των compact ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Άλλοι αναλυτές αναφέρουν ότι το βασικό πρόβλημα των μηχανών αυτών δεν είναι τόσο τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, αλλά το γεγονός ότι αποτελούν έναν τομέα που δεν έχει δει ριζικές καινοτομίες τα τελευταία 8 χρόνια.

Όποιες πάντως κι αν είναι οι αιτίες, όπως όλα δείχνουν, οι μηχανές compact θα αποτελούν σύντομα μια νοσταλγική ανάμνηση, όπως αποτελούν σήμερα οι μηχανές Polaroid.

Πηγή: tovima.gr