Μύθοι και ψέματα γύρω από το Facebook

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012 10:41

Μύθοι και ψέματα γύρω από το Facebook

Σχεδόν κάθε εβδομάδα βλέπουμε μια νέα απάτη που γίνετε μέσα από το Facebook. Με τον όρο απάτη εννοούμε οτιδήποτε προσπαθεί να ξεγελάσει τον χρήστη στο να κάνει κάτι που ο ίδιος συνήθως δεν θα έκανε ή δεν θα έπρεπε να κάνει. Παρακάτω σας αναφέρουμε κάποια παραδείγματα που προτρέπουν τους χρήστες σε τέτοιου είδους ενέργειες: <...>

Κάντε κλικ πάνω σε κάτι – ονομάζεται επίσης και clickjacking
Κάντε "like" σε κάτι – ονομάζεται επίσης και likejacking
Πληρώστε για κάτι που είναι δωρεάν
Πληρώστε για κάτι που θεωρείτε ότι θα βοηθήσει ένα σκοπό (άρρωστο μωρό, άρρωστο παιδί, άνθρωποι που επιβιώνουν από μια φυσική καταστροφή, κλπ.)
Μοιραστείτε τα προσωπικά σας στοιχεία, ενώ δεν θα πρέπει να το κάνετε
Να εγκαταστήσετε κακόβουλα προγράμματα
Να εγκαταστήσετε κακόβουλες εφαρμογές του Facebook
Επισκεφθείτε μια ιστοσελίδα η οποία περιέχει ψεύτικες πληροφορίες
Επισκεφθείτε – αγοράστε από ηλεκτρονικό κατάστημα με προϊόντα απομίμησης
Βοηθήστε ένα φίλο που βρίσκετε σε ανάγκη με κάποια χρήματα (ο φίλος σας είναι μια χαρά, απλά πιθανότατα ο λογαριασμός του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του να μην είναι ο δικός του ή να έχει παραβιαστεί)

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με όλα αυτά, μπορείτε να βρείτε και να ελέγξτε στη σελίδα του Facebook, το Facebook Threats.

Υπάρχει μια ειδική κατηγορία απάτης που ονομάζεται ''μύθοι''. Πιθανώς ο πιο γνωστός σε όλους σας είναι το ''δείτε ποιος επισκέφτηκε το προφίλ – timeline σας''. Ένας άλλος είναι το αίτημα για κάποια μέτρα, επειδή το Facebook θα σας χρεώσει για την ανάλογη υπηρεσία.

Η χρησιμοποίηση εντέχνως της ανθρώπινης περιέργειας είναι κάτι που κερδίζει πάντα. (Κάντε κλικ εκεί, εγκαταστήστε τα προγράμματα ή τις εφαρμογές που σας ζητάνε κτλ.)

Ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης όλων αυτών των προτροπών, είναι να τις αγνοήσετε και να τις αναφέρετε ως spam στη σελίδα του Facebook (κάντε κλικ στο βέλος στην επάνω δεξιά γωνία και επιλέξτε "Report Story or Spam"), όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Μην ξεχνάτε ότι τίποτα δεν είναι στην πραγματικότητα εντελώς δωρεάν στο διαδίκτυο. Αν κάτι είναι πάρα πολύ καλό σε σχέση με τα συνηθισμένα για να είναι αληθινό, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αλήθεια.
Ακόμα και αν κάτι είναι πραγματικά δωρεάν και δεν είναι μια απάτη, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να "πληρώσετε". Για παράδειγμα η παρακολούθηση των cookies έχει μεγάλη οικονομική αξία για ορισμένες εταιρείες.
Το Facebook έχει δημοσιεύσει μια σελίδα με μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια στην πλατφόρμα τους, τις οποίες μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/help/security/180909101962477

Η παραπάνω σελίδα για την ασφάλεια του Facebook αποτελεί μια εξαιρετικά χρήσιμη πηγή πληροφοριών.

secnews.gr




00 inkefalonia general ad 300X250